Ecomodernisme

Groei, kerncentrales en gentech voor een schoner milieu?

Minder CO2, een schoner milieu en economische groei? Gaan prima samen, denken de ecomodernisten. Zij verlangen niet naar een leven in harmonie met de natuur, maar vinden juist dat de mens meer controle moet nemen over de natuur. Ze zien meer in kerncentrales en gentech dan in windmolens en biologische landbouw.

 

Marco Visscher, co-auteur van Ecomodernisme: het nieuwe denken over groen en groei (2017) presenteert kort de voornaamste principes en gaat in discussie met Dirk Holemans (coördinator denktank Oikos), Mathias Bienstman (Beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu) en Bart Coenen (Hoofdredacteur skeptisch tijdschrift Wonder, oprichter Backcover.be). Moderator: Barbara Debusschere (Chef Wetenschap De Morgen

Organisatie: deBuren.

 

Over de sprekers:

Mathias Bienstman

Mathias Bienstman is opgeleid als moraalfilosoof, onderzoeksjournalist en econoom. Hij is beleidscoördinator van de Bond Beter Leefmilieu (BBL), het netwerk van de Vlaamse natuur- en milieuorganisaties. Recent publiceerde hij 'Op eigen kracht' (2017), een optimistisch boek waarin hij betoogt dat een toekomst zonder gas, olie en kernenergie heel goed mogelijk is. In 2013-2016 was hij voorzitter van de Klimaatcoalitie, een Belgisch platform bestaande uit een zeventigtal leden uit de milieubeweging, de noord-zuid-beweging, vakbonden en socio-culturele organisaties. 

Bart Coenen

Bart Coenen is oprichter van BackCover.be, een Vlaamse blog dat ‘nuchter ecologisch nieuws’ brengt. Bart is wetenschapscommunicator bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor de Natuurwetenschappen en hoofdredacteur van skeptisch tijdschrift 'Wonder'. Voorheen werkte hij o.a. op het partijsecretariaat van Groen (toen nog Agalev), de Vlaamse groene politieke partij. Naast Marco Visscher is hij een van de zeven co-auteurs van het boek 'Ecomodernisme, het nieuwe denken over groen en groei' (2017).

Dirk Holemans

Dirk Holemans is coördinator van Oikos, een denktank voor sociaal-ecologische verandering, en hoofdredacteur van het gelijknamig driemaandelijks tijdschrift. Voorheen werkte hij als onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten. Later was hij Vlaams volksvertegenwoordiger, sinds 2012 is hij gemeenteraadslid voor Groen in Gent. Binnen het Europese netwerk is hij actief als bestuurder van de Green European Foundation. Zijn opiniestukken verschijnen geregeld in media als De Standaard en Knack. Hij is auteur van 'Vrijheid & Zekerheid. Naar een sociaal-ecologische samenleving' (2016).

Marco Visscher

Marco Visscher, journalist, is initiatiefnemer en co-auteur van 'Ecomodernisme, het nieuwe denken over groen en groei' (2017). Hij schrijft onder meer voor Vrij Nederland, Trouw, Knack en Humo. Visscher is samensteller van tegengeluid, een tweewekelijkse nieuwsbrief voor dwarsdenkers. Verder is hij verbonden aan de (hoofd)redactie van de Nederlandstalige editie van het tijdschrift The Optimist (voorheen Ode). Hij introduceerde de term ‘ecomodernisme’ in Nederland en organiseerde ook debatten over het thema.

It's the economy stupid!
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

Dit evenement vond plaats op donderdag 30 november 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel

Vertel het verder:
Mis dit debat niet: reserveer nu! donderdag 30 november 2017 19:30 - 21:00