Winnaars EU-Literatuurprijs 2017 te gast

Met o.a.de Nederlandse laureaat: Jamal Ouariachi

Op 23 mei ontvangen twaalf winaars uit evenveel verschillende Europese landen de European Union Prize for Literature 2017 tijdens een besloten officiële ceremonie. De volgende dag organiseert EUNIC een publieksavond rond enkele van de winnaars.

De laureaten uit Nederland, Letland, Bulgarije, Montenegro en de Tsjechische Republiek lezen voor uit hun winnende boek en gaan in gesprek met Gudrun De Geyter (VRT/Klara). De Nederlandse winnaar is Jamal Ouariachi; hij krijgt de prijs voor zijn veelgeprezen roman Een honger (2015). De andere auteurs die bij deBuren aantreden zijn Bianca Bellová (Tsjechische Republiek), Aleksandar Bečanović (Montenegro), Ina Vutchanova (Bulgarije) en Osvalds Zebris (Letland). Hun korte biografieën vindt u hieronder.

Over de auteurs

Jamal Ouariachi (1978) groeide als zoon van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader op in een oer-Hollands multicultigezin. In 2010 debuteerde hij met de roman De vernietiging van Prosper Morèl. Zijn tweede roman, Vertedering, werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Gouden Uil. In 2013 verscheen 25, onderdeel van een literaire trilogie waarvan de andere delen werden geschreven door Daan Heerma van Voss en David Pefko. In 2017 publiceerde hij zijn meest recente boek, de verhalenbundel Herinneringen in Aluminiumfolie. Jamal Ouariachi schreef ook talloze verhalen, artikelen en columns voor o.a. Nrc.next, HP/De Tijd, de Volkskrant en Knack Focus.

Aleksandar Bečanović (1971) is een Montenegrijns schrijver, filmcriticus en scenarioschrijver. Hij is de auteur van vijf dichtbundels, twee verhalenbundels en een roman. Hij heeft ook twee boeken verzamelde filmkritiek en een lexicon van filmregisseurs gepubliceerd. In 2002 kreeg hij in Montenegro de Risto Ratković Award voor de beste dichtbundel van het jaar. Hij schrijft filmrecensies en essays voor het Montenegrijnse dagblad Vijesti.

Bianca Bellová (Praag, 1970) is vertaler, tolk en schrijver. Haar eerste boek, Sentimentální román ('Sentimentele roman'), verscheen in 2009 en beschrijft de beproevingen van het opgroeien onder het communistische totalitaire regime. Twee jaar later publiceerde ze de lovend ontvangen novelle Mrtvý muž ('Dode man'). In 2013 verscheen de novelle Celý den se nic nestane ('De hele dag gebeurt er niets') en in 2016 haar meest recente boek, de roman Jezero ('Het meer'). Voor laatstgenoemd boek kreeg ze de EU Literatuurprijs.

Ina Vultchanova is een Bulgaarse journalist, schrijver, producent en vertaler Frans en Russisch. Haar professionale loopbaan stond grotendeels in het teken van audiodrama. Ze was senior-producer bij de afdeling Drama van de Bulgaarse Nationale Radio en heeft tal van audiobewerkingen van auteurs uit Bulgarije en van over de hele wereld geproduceerd. Voor haar werk kreeg ze in 1998 de Kroatische Grand Prix Marulic en de Prix Europa in Berlijn en in 2006 de Museprijs in Sofia. Vultchanova is daarnaast freelance tekst- en dialoogschrijver voor de filmindustrie. Ze is lid van de Unie van Bulgaarse Filmmakers.

Osvalds Zebris (1975) is een Letse schrijver, journalist en econoom. Hij werkte in de PR en communicatie voor Hill & Knowlton en McCann, en als redacteur voor diverse kranten en tijdschriften. Hij schreef daarnaast drie goed ontvangen en verkochte romans. Zebris eerste boek, een verzameling korte verhalen getiteld Brīvība tīklos werd in 2010 bekroond met de Letse Literatuurprijs voor Beste Debuut. Zebris is lid van de Letse Schrijversunie.


Organisatie: deBuren, EUNIC Brussels en de European Union Prize for Literature.

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: