De flexibele arbeidsmarkt. Nederlandse lessen voor België?

Debat rond WRR-rapport 'Voor de zekerheid'

De veelbesproken wet-Peeters wil stappen zetten richting een modernere en flexibelere arbeidsmarkt. In Nederland deden ze dat al veel eerder, met als gevolg het hoogste aantal deeltijds werkenden, tijdelijke contracten en zelfstandigen zonder personeel van Europa. De Nederlandse Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) houdt die flexibele arbeidsmarkt voor het licht in hun publicatie ‘Voor de zekerheid'.' Het rapport beschrijft zowel de kansen als de gevaren van de flexibele arbeidsmarkt, en adviseert de overheid maatregelen te nemen om nadelige gevolgen te voorkomen en bestrijden.

Wat kan België leren uit de Nederlandse ervaring? Moeten we hun voorbeeld volgen of net niet? Kan een flexibele arbeidsmarkt jobs creëren voor jongeren en minder opgeleiden of zal het vooral de kwaliteit van de jobs ondergraven?

WRR-onderzoeker Monique Kremer presenteert het rapport. Vervolgens gaat ze in discussie met Ive Marx (Universiteit Antwerpen) en Christophe Vanroelen (VUB). Moderator: Jan-Frederik Abbeloos (De Standaard)

>> download hier gratis het volledige rapport (PDF, 2MB)

Over de sprekers

Monique Kremer is senior wetenschappelijk medewerker en projectcoördinator bij de WRR en is bijzonder hoogleraar Actief burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Social Policy aan de University of Sussex (VK). Bij de WRR werkte Monique o.a. mee aan de rapporten De verzorgingsstaat herwogen (2006), In betere banen. De toekomst van de arbeidsmigratie in de EU (2012), Hoe ongelijk is Nederland? (2014), De robot de baas (2015) en Voor de zekerheid: de toekomst van flexibel werkenden en de moderne organisatie van arbeid (2017).

Ive Marx is hoogleraar Sociaal-Economische Wetenschappen en Sociologie aan de Universiteit Antwerpen. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteiten van Gent en Antwerpen en economie aan de Universiteit van York. Marx is verbonden aan het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, waar hij onderzoek leidt in de domeinen van inkomens- en vermogensongelijkheid, arbeidsmarkt en migratie. Hij heeft gewerkt als consultant in meerdere projecten voor de Europese Commissie en de OESO, alsook voor het ILO, de Wereldbank, UNDP, Eurofound en andere organisaties.

Christophe Vanroelen is assistant professor Sociologie en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij studeerde Sociale Gezondheidswetenschappen en Sociologie aan diezelfde universiteit. De verzorgingsstaat en de impact van (de kwaliteit van) werk en arbeidsomstandigheden op de gezondheid zijn belangrijke thema's in zijn onderzoek. Hij coördineert momenteel een onderzoek naar de geestelijke gezondheid van deelnemers aan de 'Jongerengarantie' in Brussel, een Europees programma waarbij elke jongere onder de 25 binnen vier maanden na het verlaten van het onderwijs een baan, stage of opleiding aangeboden moet krijgen.

Moderator Jan-Frederik Abbeloos is chef Politiek bij dagblad de Standaard. Hij studeerde Geschiedenis, Economie en Bedrijfskunde en Journalistiek aan de Universiteit Gent.

 

 

 

Organisatie: deBuren, WRR & denktank Minerva.

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: