Ik hier jij daar | Anne Vegter & Ghayath Almadhoun

Literaire ontmoeting tussen twee verschillende werelden

Uit een gezamenlijk optreden kan iets bijzonders ontstaan. In april vorig jaar stonden Ghayath Almadhoun en toenmalig Nederlands Dichter des Vaderlands Anne Vegter samen op het podium, twaalf maanden later verschijnt hun gezamenlijke dichtbundel Ik hier jij daar.

deBuren is de aangewezen plek voor een avond rond deze nieuwe uitgave. In 2015 verbleef Ghayath Almadhoun in het kader van ons internationale literaire residentieproject citybooks twee weken in Antwerpen en twee weken in Ieper. Twee van de in de nieuwe bundel gepubliceerde gedichten kwamen daar tot stand.

‘In de poëzie kunnen twee verschillende werelden elkaar ontmoeten, door gedichten kunnen we zonder ID denkbeeldige grenzen overschrijden en in dezelfde denkbeeldige ruimte verblijven. Maar is die ruimte wel dezelfde? Kunnen we losbreken uit onze rollen van slachtoffer en medeplichtige? Kunnen gedichten ons leren ons te identificeren met ongevoelde pijn? Wat spreekt er uit onze ontmoeting op papier?' - Anne Vegter


‘Een dichter moet egoïstisch zijn, moet een eenzame wolf zijn, maar soms ontmoeten eenzame wolven elkaar in de wouden en jagen ze samen. Twee dichters, één boek: niet noodzakelijkerwijs om iets nieuws te bouwen, maar om de muren af te breken die ons tegenhouden wanneer we naar de andere oever willen oversteken. De Steen van Rosetta, die ervoor zorgt dat we het ongelezene lezen.' - Ghayath Almadhoun


Over de dichters

Ghayath Almadhoun (1979) werd geboren in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus en werkte als cultureel journalist. Sinds 2008 woont hij in Stockholm. In Nederland verscheen in 2014 zijn lovend besproken dichtbundel Weg van Damascus.


Anne Vegter (1958) woont en werkt in Rotterdam. Naast poëzie schreef ze ook kinderboeken en theaterteksten. Van haar hand verschenen onder andere de verhalenbundels Ongekuiste versies en Harrie hoofdingang en de dichtbundels Aandelen en obligaties, Spamfighter, Eiland berg gletsjer en Wat helpt is een wonder. Ze won de belangrijkste prijzen voor zowel haar kinderboeken, poëzie als theaterwerk. Voor deBuren schreef ze eerder het Radioboek Odin slaapt. Van 2013 tot 2017 was ze Dichter des Vaderlands.

De gedichten van Almadhoun zijn uit het Arabisch vertaald door Djûke Poppinga.

Organisatie: deBuren i.s.m. Uitgeverij Jurgen Maas

Documenten

Lees hier de recensie uit de Standaard van 14/4/2017

Dit evenement vond plaats op woensdag 10 mei 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: