MO*talks @ deBuren: Het vrouwenlichaam als slagveld

Internationale vrouwendag
© Rene Passet

Extreem religieuze groepen lijken geobsedeerd door het lichaam, de publieke aanwezigheid, de vrijheden en de verantwoordelijkheden van de vrouw. Ook de verdedigers van Europese waarden en normen kiezen bij voorkeur voor boerkini's, hoofddoeken vrouwenlichamen als strijdperk.

Tegelijk zorgde de strijd tegen verkrachtingen in Latijns-Amerika vorig jaar voor enorme betogingen, vechten Afrikaanse meisjes voor het recht op hun natuurlijke haar en worden seksuele en reproductieve rechten de inzet van geopolitiek.

Op internationale vrouwendag spreken we over de poltieke betekenis van het vrouwenlichaam op een manier die recht doet aan de waardigheid, diversiteit en gelijkwaardigheid van vrouwen.


Sprekers

Anissa Doudouh: Vrouwen kunnen echt zelf beslissen hoe ze in de openbare ruimte willen verschijnen

Anissa Doudouh is masterstudente in de Politieke Wetenschappen en medewerker van Mvslim, een online community die creativiteit, zelfontplooiing en ondernemerschap bij moslims aanmoedigt en moslims uit de hele wereld met elkaar in contact wil brengen. Anissa is een jonge moslima met een uitgesproken mening.

Bieke Purnelle: Het vrouwenlichaam ligt anno 2017 opnieuw onder politiek vuur

Bieke Purnelle werkt als directeur voor RoSa, het kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen. Als columniste voor onder meer MO* schrijft ze over grote en kleine maatschappelijke thema's en hoe die elkaar kruisen. Ze is ook betrokken bij de burgerbeweging Hart Boven Hard en heeft een uitgesproken mening over verschillende maatschappelijke thema's.

Michiel Leezenberg: Moderne emancipatie brengt niet altijd vrijere moraal voor vrouwen (en mannen)

Filosoof Michiel Leezenberg is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is auteur van het onlangs verschenen boek De Minaret van Bagdad. Hierin onderzoekt hij de veranderingen van de seksuele normen en praktijken in de islamitische wereld. Want er heeft zich pas heel recent, en heel langzaam, een nieuwe, striktere seksuele moraal ontwikkeld. Eerder publiceerde hij onder meer Islamitische filosofie. Een geschiedenis (bekroond met de Socrates-wisselbeker 2002) en, met Robbert Woltering, De Koran voor beginners.

 

Organisatie: MO* en Vlaams-Nederlands Huis deBuren


 

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: