MO*lezing | De internationale wapenhandel ontregelt de wereld

Hoe zit de wereldwijde wapenhandel eigenlijk in elkaar?

 

MO*lezing | De internationale wapenhandel ontregelt de wereld

Oorlog en gewapend conflict verwoesten mensenlevens en samenlevingen, maar voor de wapenindustrie vormen ze cruciale onderdelen van de business strategie. Lucratieve wapendeals worden afgesloten, corruptie is nooit veraf, de aandeelhouders strijken dividenden op en de stilte over dit alles lijkt totaal.

Hoe zit die wereldwijde wapenhandel eigenlijk in elkaar? Wie zijn die wapenhandelaars? Hoe regelen zij hun business en hoe komt het dat hun zaken niet strenger aan banden worden gelegd? Hoe machtig is de wapenlobby?

Twee internationale topexperts, Andrew Feinstein en Samuel Perlo-Freeman, komen naar Brussel voor deze MO*lezing om de sluier te lichten van de schimmige wereld van de internationale wapenhandel. Beide experts schreven ook een bijdrage voor het boek Indefensible: Seven myths that sustain the global arms trade dat de dag voor deze lezing in het Verenigd Koninkrijk verschijnt.

Na hun inleidende lezingen gaat MO*hoofdredacteur Gie Goris met hen in gesprek. Een must voor iedereen die meer wil weten over dit razend actuele thema.

Screening "Shadow World", een documentaire over de schimmige wereld van de wapenhandel

Voor de MO*lezing, om 18:00, kan je ook naar de documentaire Shadow World kijken. Hiervoor moet je wel apart inschrijven. Meer info vind je hier.

 

Over de sprekers


Auteur Andrew Feinstein is journalist en oud-parlementslid voor het ANC. Hij publiceerde onder meer in The New York Times, The Guardian, The Daily Telegraph en Der Spiegel en geeft geregeld commentaar op CNN, BBC en Al Jazeera. In zijn boek ‘The Shadow World', dat onlangs verfilmd werd door documentairemaker Johan Grimonprez, licht hij een tipje van de sluier op van de schimmige wereld van de internationale wapenhandel. Een handel die naar de mening van Feinstein berust op stilzwijgende overeenkomsten tussen wereldleiders, inlichtingendiensten, technologisch zeer geavanceerde bedrijven, financiers en banken, vervoerders, onduidelijke tussenpersonen, geldwitwassers en gewone criminelen. Een veelal gesloten wereld van geheime transacties, geld, corruptie, bedrog en dood.

Onderzoeker Samuel Perlo-Freeman is medewerker van de World Peace Foundation. Hij is er verantwoordelijk voor onderzoek naar wereldwijde wapenhandel en corruptie. Voordien werkte hij voor het gerenommeerde Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) en deed hij van 2007 tot 2016 onderzoek naar militaire uitgaven, wapenindustrie en wapenhandel. Hij schrijft regelmatig bijdragen in het Jaarboek van SIPRI en in andere toonaangevende publicaties en wordt wereldwijd gevraagd om lezingen en workshops te geven over wapenhandel en militaire uitgaven. Hij doceerde ook economie aan University of the West of England, waar hij zich specialiseerde in defensie en vredeseconomie.

 

Deze MO*lezing kwam tot stand met steun van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Vredesactie en Beursschouwburg.

 

 

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: