Made in Europe | Europese presidentsverkiezingen 2017

Wie leidt Europa naar een nieuwe toekomst?

ansluitend op Made in Europe, de nieuwe documentairereeks van VPRO, die vanaf 12 februari 2017 te zien is op Canvas en NPO 2, organiseert deBuren een verdiepend podiumprogramma.

Europese presidentsverkiezingen bij deBuren!

De slotaflevering van Made in Europe gaat over idealen. Beethovens Negende Symfonie - het officiële volkslied van Europa - bevat Schillers beroemde regel Alle Menschen werden Brüder. Zulke bevolgen zijn in het Europa van vandaag ver te zoeken. Is er nog wel behoefte aan Europese idealen of moet de EU zich beperken tot zuiver pragmatisme? Bij deBuren gaan we op zoek een antwoord. We doen dat met een gloednieuwe editie van ons welhaast legendarische programma De President van Europa.

Herman Van Rompuy werd in 2009 benoemd als 'President van Europa'. In de tussentijd is er veel wel en veel niet veranderd in Europa. De termijn van huidig president Tusk loopt in mei af, maar intussen is zijn herbenoeming alweer stilletjes beklonken in Brusselse achterkamertjes. deBuren stelde zich bijna tien jaar geleden al een vraag die vandaag nog steeds actueel is: kan dat niet wat democratischer? Wat als Europeanen hun eigen president zouden mogen kiezen? Vanuit die gedachte organiseert deBuren net als in 2008 de alternatieve Europese presidentsverkiezingen!

Net als in 2008 presenteert een aantal presidentskandidaten zich met een vlammende speech vanaf het podium van deBuren. Zittende politici zijn van deelname uitgesloten, de President moet een frisse wind doen waaien door de Brusselse burelen en dat kan alleen als hij of zijn met een schone lei begint. Twee kandidaten van 2008 doen opnieuw mee. De eerste is Europaprofessor Hendrik Vos, de tweede is de Nederlandse opiniemaker Thomas von der Dunk. Daarnaast werpen zich drie nieuwe kandidaten in de strijd: activiste en cultureel ondernemer Rachida Aziz, Frédéric Picavet, Europees Jongerenvertegenwoordiger van der Vlaamse Jeugdraad, en Olave Basabose, jurist, schrijver en activist.

Na afloop van de speeches gaan de presidentskandidaten in gesprek onder leiding van Tomas Vanheste (Europaverslaggever van De Correspondent)

Aan het eind van de avond bepaalt het publiek welke kandidaat door mag en zich als tegenkandidaat voor Donald Tusk zal presenteren!

 


De verkiezingsredes worden voorafgegaan door een ode aan de Negende van Beethoven door Merlijn Kerkhof.

Merlijn Kerkhof (1986) is schrijver, journalist en muziekcriticus voor de Volkskrant. Eerder was hij redacteur en columnist van nrc.next. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en voltooide een master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In september 2016 verscheen zijn eerste boek: Alles begint bij Bach. Wat je moet weten over klassieke muziek (uitgeverij Thomas Rap). In 2016 was hij een van de deelnemers aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

De presidentskandidaten

Rachida Aziz is ondernemer, politiek activiste en modeontwerper. Ze vestigde haar naam met het Brusselse kledingmerk Azira, dat voor haar vooral ook een vehikel was om sociale vernadering tot stand te brengen. Tegenwoordig runt Rachida de superdiverse culturele hub Le Space in Brussel, schrijft regelmatig opiniestukken voor onder meer De Standaard en neemt actief deel aan het publieke debat over onder meer diversiteit, individuele vrijheid, feminisme, migratie en Europa.

Olave Basabose voelt zich bij verscheidene identiteiten thuis: veganist, non-binaire transgender, zwart, queer. Ze studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en is onder andere feminist, entrepreneur, schrijver, activist en wereldreiziger. Als kind vluchtte Olave met haar ouders uit Burundi naar Nederland. Tegenwoordig woont ze in Rotterdam. Bij de Tweedekamerverkiezingen van 2017 stond ze op de lijst voor de Partij Artikel 1, die de kiesdrempel overigens niet haalde.

Frédéric Piccavet (26) is sinds september 2006 Europees Jongerenvertegenwoordiger voor de Vlaamse Jeugdraad. Momenteel volgt hij zijn tweede master Internationale Politiek aan de Universiteit Gent. Frédéric zetelt verder namens de Vlaamse Vereniging van Studenten in de Vlaamse Onderwijsraad. Daarnaast werkt hij als redacteur/researcher voor het VRT-actualiteitenprogramma 'De Zevende Dag'.

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus, publicist en columnist bij de Volkskrant. Hij werkte als onderzoeker aan verschillende universiteiten. Sinds 2002 is hij zelfstandig publicist en politiek commentator. Von der Dunk mengt zich graag en vol vuur in het publieke debat, en is dan ook iemand die soms controverse oproept. Naast voor de Volkskrant schrijft hij ook in andere kranten, weekbladen en vaktijdschriften over actuele onderwer­pen uit de nationale en internatio­nale politiek, en in tal van wetenschappelijke tijdschriften over thema's uit de Nederlandse, Duitse en Europese cultuurgeschiedenis van de zestiende tot de negen­tiende eeuw.

Hendrik Vos is hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde onder meer over actuele thema's in de Europese politiek en over besluitvormingsprocessen. Voor een breder publiek schreef hij samen met VRT-journalist Rob Heirbaut het boek Hoe Europa ons leven beïnvloedt. De auteurs kregen voor dit boek de Wablieftprijs voor Klare Taal, die jaarlijks wordt uitgereikt aan mensen die erin slagen om ingewikkelde onderwerpen op een bevattelijke manier uit te leggen. Vos schrijft ook vaak opiniestukken over de Europese Unie in de krant en becommentarieert geregeld actuele gebeurtenissen in de Europese politiek voor diverse media.

Moderator

Tomas Vanheste is journalist bij de Correspondent, waar hij schrijft over Europa en de Europese Unie. Naast de dagelijkse ontwikkelingen hebben juist de grote ideeën in en over Europa zijn aandacht. Vanheste is van huis uit wiskundige en filosoof, en was eerder verbonden aan een uitgeverij, de gemeente Utrecht en het weekblad Vrij Nederland.




Op televisie | Aflevering 8: idealen

In deze slotaflevering van de documentairereeks Made in Europe  reist Dimitri Verhulst naar de Zwitserse Alpen.

In dit decor situeerde Thomas Mann zijn monumentale boek De Toverberg, vaak 'de Mount Everest van de wereldliteratuur' genoemd. In het boek, geschreven aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, wisselen patiënten in een sanatorium van gedachten over hun visie op het leven en het continent dat net als nu turbulente tijden kent. De Toverberg laat zich daardoor ook lezen als een staalkaart van ideeën over hoe het verder moet met Europa.

Dimitri Verhulst praat met onder anderen schrijver Arnon Grunberg en violiste Patricia Kopatchinskaja over het huidige Europa en de eenheidsgedachte die Beethoven uitdroeg in zijn beroemde Ode an die Freude, waarin het Alle Menschen werden Bruder klinkt.

Ook zoekt Dimitri Verhulst de oude schrijver György Konrad op in zijn woning in Boedapest. Wat is er terecht gekomen van de Europese idealen? Is Europa verworden tot een groot openluchtmuseum of wachten ons juist nieuwe, grootse culturele iconen?

Deze aflevering wordt uitgezonden op 02.04.17 om 20:15 op NPO2 en om 20:10 op Canvas

Meer info op: www.vpro.nl/programmas/made-in-europe



Over de reeks: Made in Europe

Het culturele DNA van Europa

Wat hebben Pippi Langkous, Socrates, Jacques Brel en de Punk-beweging met elkaar te maken? Wat maakt hen typisch Europees?

Vanaf zondag 12 februari 2017 presenteert auteur Dimitri Verhulst wekelijks de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe, te zien op Canvas en NPO 2. Hij neemt ons in acht afleveringen mee langs iconen van de Europese cultuur: van pop tot klassiek, van literatuur tot populair en van arthouse tot kaskraker. In elke aflevering komen iconen aan bod uit verschillende landen en uiteenlopende culturele disciplines. deBuren vertaalt elke dinsdag na de uitzending de televisiereeks naar een verdiepend podiumprogramma

 

Documentaire op televisie (VPRO & CANVAS)

Vanaf 12 februari elke zondag op Canvas en NPO 2

De VPRO-televisiereeks Made in Europe is gebaseerd op de veelgeprezen gelijknamige bestseller van Pieter Steinz, waarin 208 Europese culturele iconen worden besproken. De denkers, auteurs, fictieve personages, schilderijen, designobjecten et cetera hebben allemaal weliswaar onmiskenbaar hun wortels in hun geboortegrond, maar zijn tegelijkertijd door en door Europees. Tijdens zijn rondreis langs deze belangrijke halteplaatsen van de Europese cultuur onderzoekt Dimitri Verhulst waarom dat zo is.

Meer info op: www.vpro.nl/programmas/made-in-europe

 

Live bij deBuren

deBuren vertaalt elke dinsdag na de uitzending de televisiereeks naar een verdiepend podiumprogramma. Uitgangspunt is telkens een Europees icoon dat in de aflevering aan bod gekomen is. Elke avond begint met een jonge schrijver die dat icoon kort situeert. Wat daarna volgt in deze livevariant is zeer divers: een debat, een lezing, live podcast, een schrijfwedstrijd, een documentaire, of soms iets helemaal out of the box.

Bekijk hier de volledige reeks

Bekijk hier de volledige reeks

14.02.17 | Rebellie: Socrates

Hoe komt het dat de Europeaan ‘Europa' de rug toekeert? Meer weten!

21.02.17 | Religie: Nietzsche

Zijn geloof en wetenschap twee verschillende werelden? Hoe zit dat bij andere geloven dan het christendom? Meer weten!

28.02.17 | De vrije vrouw en de minirok

Wat is de minirok van vandaag? Welke kledij bevrijdt, rebelleert (óf onderdrukt) anno 2017? Zes vrouwen getuigen. Meer weten!

07.03.17 | Het rode oor: climax van de erotische schijfwedstrijd

Met de vrije seksuele verbeelding als uitgangspunt organiseren deBuren, VPRO en Canvas een erotische schrijfwedstrijd onder de titel deBuren hebben rode oren. Meer weten!

14.03.17 | Wat is waar over de duistere kant van Brussel?

We onderzoeken de Noordwijk (Manhattanplan) als verloren utopie, Molenbeek door de ogen van kunstenaars en Brussel als hoofdstad van de Europese gedachte én de Europese integratie. Meer weten!

21.03.17 | Waarom verlangen wij te reizen?

Een avond met schrijvers en fotografen die je reislust aanwakkeren. Meer weten!

28.03.17 | Luister in het duister | Hoogstpersoonlijk voor iedereen

Een luisteravond met Nederlandse, Vlaamse en internationale live podcasts met als uitgangspunt: egodocumenten. Meer weten!

04.04.17 | Welk Europa willen wij?

In deze slotaflevering van Made in Europe denken we hardop na over de toekomst van Europa. Worden alle mensen wel Brüder? Meer weten!

 

Organisatie: deBuren, VPRO en Canvas


dinsdag 4 april 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: