Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Luister in het duister | Hoogstpersoonlijk voor iedereen

Made in Europe #7 | Individualisme: Michel de Montaigne


Aansluitend op Made in Europe, de nieuwe documentairereeks van VPRO, die vanaf 12 februari 2017 te zien is op Canvas en NPO 2, organiseert deBuren een verdiepend podiumprogramma.


Made in Europe bij deBuren | Montaigne

'Het is mezelf die ik portretteer', zei Montaigne, de schepper van het essay. Zijn woorden lijken geschreven voor podcastmakers, die hun intieme relatie met de luisteraar benutten voor hoogstpersoonlijke beschouwingen. Verrijken egodocumenten het medialandschap? Of kan een audio-essay ook té persoonlijk zijn?

Tijdens deze intieme editie van Luister in het Duister presenteren radiomakers Maartje Duin (Grenzeloos Geluid) en Katharina Smets (In the Dark België) Nederlandse, Vlaamse en internationale egodocumenten. Met een live uitvoering van Nyk de Vries' hoorspel naar aanleiding van zijn autobiografische roman Renger, een nieuw audiowerk van Katharina Smets en werk van de ultieme 'ego-documentarian' Jonathan Goldstein (WireTap, Heavyweight).

Ode aan ...
We vroegen aan jonge auteurs om een ode te brengen aan een icoon dat centraal staat in de reeks Made in Europe

Nikki Dekker trapt deze avond in gang met een ode aan Michel de Montaigne.

Nikki Dekker
(1989) publiceert gedichten en essays in diverse literaire tijdschriften zoals en brengt ook korte verhalen en theaterteksten op het toneel. Haar eerste lange radiodocumentaire, De oppas en ik, werd uitgezonden door NTR RadioDoc. In 2016 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

Luistertip ...

Maartje Duin, een van de samenstellers van deze editie Luister in het Duister, deelt alvast een podcast-serie die zij als ultiem egodocument bestempelt. In de serie Love Hurts ontleedt Strangers-presentator Lea Thau haar eigen liefdesleven. Gaat zij te ver, door haar (oud-)geliefden ten overstaan van een groot publiek allerlei intieme vragen te stellen? LUISTER ZELF >>>


Het Egodocument - Luister in het Duister

Een licht gewijzigde versie van deze luisteravond gaat door op 19 maart 2017 in de Brakke Grond. Meer weten!

Luister in het Duister

Luister in het Duister is een kleine revolutie in de manier waarop we luisteren. We breken een lans voor nieuwe radiovormen. Een samenwerkingsproject tussen radiomakers en geluidsenthousiastelingen; jong geweld en gevestigde namen uit Vlaanderen, Nederland en ver daarbuiten. Gewijd aan het vieren van de cultuur der radioverhalen. Dim de lichten en leg je oor te luisteren!

Een project van Grenzeloos Geluid (NL), In The Dark (BE), Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.Over de reeks: Made in Europe

Het culturele DNA van Europa

Wat hebben Pippi Langkous, Socrates, Jacques Brel en de Punk-beweging met elkaar te maken? Wat maakt hen typisch Europees?

Vanaf zondag 12 februari 2017 presenteert auteur Dimitri Verhulst wekelijks de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe, te zien op Canvas en NPO 2. Hij neemt ons in acht afleveringen mee langs iconen van de Europese cultuur: van pop tot klassiek, van literatuur tot populair en van arthouse tot kaskraker. In elke aflevering komen iconen aan bod uit verschillende landen en uiteenlopende culturele disciplines. 

deBuren vertaalt elke dinsdag na de uitzending de televisiereeks naar een verdiepend podiumprogramma

 

Documentaire op televisie (VPRO & CANVAS)

Vanaf 12 februari elke zondag op Canvas en NPO 2

De VPRO-televisiereeks Made in Europe is gebaseerd op de veelgeprezen gelijknamige bestseller van Pieter Steinz, waarin 208 Europese culturele iconen worden besproken. De denkers, auteurs, fictieve personages, schilderijen, designobjecten et cetera hebben allemaal weliswaar onmiskenbaar hun wortels in hun geboortegrond, maar zijn tegelijkertijd door en door Europees. Tijdens zijn rondreis langs deze belangrijke halteplaatsen van de Europese cultuur onderzoekt Dimitri Verhulst waarom dat zo is.

Meer info op: www.vpro.nl/programmas/made-in-europe

 

Live bij deBuren

deBuren vertaalt elke dinsdag na de uitzending de televisiereeks naar een verdiepend podiumprogramma. Uitgangspunt is telkens een Europees icoon dat in de aflevering aan bod gekomen is. Elke avond begint met een jonge schrijver die dat icoon kort situeert. Wat daarna volgt in deze livevariant is zeer divers: een debat, een lezing, live podcast, een schrijfwedstrijd, een documentaire, of soms iets helemaal out of the box.

Bekijk hier de volledige reeks

14.02.17 | Rebellie: Socrates

Hoe komt het dat de Europeaan ‘Europa' de rug toekeert? Meer weten!

21.02.17 | Religie: Nietzsche

Zijn geloof en wetenschap twee verschillende werelden? Hoe zit dat bij andere geloven dan het christendom? Meer weten!

28.02.17 | De vrije vrouw en de minirok

Wat is de minirok van vandaag? Welke kledij bevrijdt, rebelleert (óf onderdrukt) anno 2017? Zes vrouwen getuigen. Meer weten!

07.03.17 | Het rode oor: climax van de erotische schijfwedstrijd

Met de vrije seksuele verbeelding als uitgangspunt organiseren deBuren, VPRO en Canvas een erotische schrijfwedstrijd onder de titel deBuren hebben rode oren. Meer weten!

14.03.17 | Wat is waar over de duistere kant van Brussel?

We onderzoeken de Noordwijk (Manhattanplan) als verloren utopie, Molenbeek door de ogen van kunstenaars en Brussel als hoofdstad van de Europese gedachte én de Europese integratie. Meer weten!

21.03.17 | Waarom verlangen wij te reizen?

Een avond met schrijvers en fotografen die je reislust aanwakkeren. Meer weten!

28.03.17 | Luister in het duister | hoogstpersoonlijk voor iedereen

Een luisteravond met Nederlandse, Vlaamse en internationale live podcasts met als uitgangspunt: egodocumenten. Meer weten!

04.04.17 | Welk Europa willen wij?

In deze slotaflevering van Made in Europe denken we hardop na over de toekomst van Europa. Worden alle mensen wel Brüder? Meer weten!

 

Organisatie: deBuren, VPRO en Canvas


Benieuwd naar de televisieserie? Bekijk de trailer!

Dit evenement vond plaats op dinsdag 28 maart 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

 

Vertel het verder: