Made in Europe | Rebellie: Socrates

Socratische avond over Europa

Aansluitend op Made in Europe, de nieuwe documentairereeks van VPRO, die vanaf 12 februari 2017 te zien is op Canvas en NPO 2, organiseert deBuren een verdiepend podiumprogramma.


Waarom keert de Europeaan Europa de rug toe?

De eerste uitzending van de televisiereeks Made in Europe, op 12.02.2017 op VPRO en Canvas, staat in het teken van ‘rebellie'. Eén van de Europese iconen die daarin aan bod komen is Socrates, en hij vormt meteen het vertrekpunt van deze avond bij deBuren.

We nodigden twee Vlaamse en Nederlandse sprekers uit die zich actief mengen in het publieke debat over Europa en die daarbij niet aarzelen tegen de stroom in te zwemmen. Elke gast wordt in een klein half uur socratisch bevraagd door Bert Bultinck (hoofdredacteur Knack) en krijgt telkens dezelfde prangende vraag voorgelegd: hoe komt het dat de Europeaan Europa de rug toekeert?

De 'rebellen' van dienst zijn uit Vlaanderen Tinneke Beeckman en uit Nederland Merijn Oudenampsen en Dick Pels (meer info over de sprekers hieronder). Het is de bedoeling dat zij elkaars gesprekken niet volgen en elk onbeïnvloed hun eigen betoog voeren, zoals dat hoort bij een echt socratisch gesprek. De bekende filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem luistert mee, analyseert beide discours scherp en rondt de avond af met een aantal slotoverwegingen.

Met een ode aan Socrates door Floris Solleveld.

Over de sprekers

Tinneke Beeckman (1976) is filosofe. In 2003 promoveerde ze over de cultuurkritiek bij Freud en Nietzsche. Ze was was jarenlang onderzoeker bij het FWO en publiceerde onder meer over Nietzsche, Darwin, politieke filosofie en globalisering. In 2012 verscheen Door Spinoza's Lens, dat bekroond werd met de Liberales-prijs. Haar meest recente boek is Macht en onmacht (2015). Tinneke Beeckman is ook columniste voor De Standaard en blogt op Tinnekebeeckman.com.

Jean Paul Van Bendegem (1953) is wiskundige en filosoof. Hij is buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel voor de vakken logica en wetenschapsfilosofie en deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent. Van Bendegem is directeur van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie. In 2008 verscheen Over wat ik nog wil schrijven, in 2009 Hamlet en entropie, in 2012 De vrolijke atheïst en in 2014 Elke drie seconden.

Bert Bultinck (1974) is van opleiding doctor in de Germaanse taal- en letterkunde. Hij werkte een tijd als freelance journalist en werd daarna chef Opinie bij De Morgen. In 2009 stapte hij over naar De Standaard, waar hij begon als chef Opinie, vervolgens de weekendkrant leidde en uiteindelijk adjunct-hoofdredacteur was. Sinds 2015 is hij hoofdredacteur van opinieblad Knack.

 

Merijn Oudenampsen (1979, Amsterdam) is socioloog en politicoloog. Hij doet hij als promovendus (Universiteit Tilburg) onderzoek naar populisme en de ruk naar rechts in Nederland. Hij was gastredacteur van het tijdschrift Open, De Populistische Verbeelding (2010) en co-redacteur van ‘Power to the people!' Een anatomie van het populisme (2012). Hij schrijft regelmatig essays voor o.a. Groene Amsterdammer, de Gids, de Helling en Socialisme & Democratie.

Dick Pels (1948) is een Nederlandse socioloog en publicist. Hij doceerde aan de universiteiten van Amsterdam en Groningen en aan de Brunel University in Londen. Hij publiceerde o.a. De geest van Pim (2003), Een zwak voor Nederland (2005), Opium van het volk (2008), Het Volk bestaat niet. Leiderschap en populisme in de mediademocratie (2011) en Van welk Europa houden wij? (2015). Hij was voorzitter van de linksliberale denktank Waterland en directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.

Floris Solleveld (1982) is historicus/filosoof en voltooit in Amsterdam en Nijmegen een proefschrift over geleerde idealen en praktijken omstreeks 1800. De afgelopen jaren verbleef hij aan onderzoeksinstituten in Berlijn, Halle a/d Saale en Gotha. Daarnaast maakt hij illustraties en schrijft over avantgarde-muziek en hybride kunstvormen, o.a. voor Theaterkrant, hard//hoofd, Gonzo(circus) en rekto:verso. In 2013 nam hij deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.Over de reeks: Made in Europe. 
Het culturele DNA van Europa

Documentaire op televisie (VPRO & CANVAS)

Vanaf 12 februari 2017 elke zondag op Canvas en NPO 2

Wat hebben Pippi Langkous, Socrates, Jacques Brel en de Punk-beweging met elkaar te maken? Wat maakt hen typisch Europees?

Vanaf zondag 12 februari 2017 presenteert auteur Dimitri Verhulst wekelijks de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe, te zien op Canvas en NPO 2. Hij neemt ons in acht afleveringen mee langs iconen van de Europese cultuur: van pop tot klassiek, van literatuur tot populair en van arthouse tot kaskraker. In elke aflevering komen iconen aan bod uit verschillende landen en uiteenlopende culturele disciplines. 

De VPRO-televisiereeks Made in Europe is gebaseerd op de veelgeprezen gelijknamige bestseller van Pieter Steinz, waarin 208 Europese culturele iconen worden besproken. De denkers, auteurs, fictieve personages, schilderijen, designobjecten et cetera hebben allemaal weliswaar onmiskenbaar hun wortels in hun geboortegrond, maar zijn tegelijkertijd door en door Europees. Tijdens zijn rondreis langs deze belangrijke halteplaatsen van de Europese cultuur onderzoekt Dimitri Verhulst waarom dat zo is.

Meer info op: www.vpro.nl/programmas/made-in-europe

 

Live bij deBuren

deBuren vertaalt elke dinsdag na de uitzending de televisiereeks naar een verdiepend podiumprogramma. Uitgangspunt is telkens een Europees icoon dat in de aflevering aan bod gekomen is. Elke avond begint met een jonge schrijver die dat icoon kort situeert. Wat daarna volgt in deze livevariant is zeer divers: een debat, een lezing, live podcast, een schrijfwedstrijd, een documentaire, of soms iets helemaal out of the box.

Bekijk hier de volledige reeks

14.02.17 | Rebellie: Socrates

Hoe komt het dat de Europeaan ‘Europa' de rug toekeert? Meer weten!

21.02.17 | Religie: Nietzsche

Zijn geloof en wetenschap twee verschillende werelden? Hoe zit dat bij andere geloven dan het christendom? Meer weten!

28.02.17 | De vrije vrouw: De minirok

Wat is de minirok van vandaag? Welke kledij bevrijdt, rebelleert (óf onderdrukt) anno 2017? Zes vrouwen komen getuigen. Meer weten!

07.03.17 | Verbeelding: Markies de Sade

Met de vrije seksuele verbeelding als uitgangspunt organiseren deBuren, VPRO en Canvas een erotische schrijfwedstrijd onder de titel deBuren hebben rode oren. Meer weten!

14.03.17 | De Duistere Kant: Metropolis

We onderzoeken de Noordwijk (Manhattanplan) als verloren utopie, Molenbeek door de ogen van kunstenaars en Brussel als hoofdstad van de Europese gedachte én de Europese integratie. Meer weten!

21.03.17 | Verlangen: Reislust

Een avond met schrijvers en fotografen die je reislust aanwakkeren. Meer weten!

28.03.17 | Individualisme: Michel de Montaigne

Een luisteravond met Nederlandse, Vlaamse en internationale live podcasts met als uitgangspunt: egodocumenten. Meer weten!

04.04.17 | Idealen: De Negende Symfonie van Beethoven

In deze slotaflevering van Made in Europe denken we hardop na over de toekomst van Europa. Worden alle mensen wel Brüder?  Meer weten!

 

Organisatie: deBuren, VPRO en Canvas

 

dinsdag 14 februari 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel.

Vertel het verder: