Made in Europe | Waarom verlangen wij te reizen?

Schrijvers en fotografen over reislust

 Aansluitend op Made in Europe, de nieuwe documentairereeks van VPRO, die vanaf 12 februari 2017 te zien is op Canvas en NPO 2, organiseert deBuren een verdiepend podiumprogramma.


Made in Europe bij deBuren | Reislust

Welk icoon verbeeldt jouw reislust? Is het een altaartje op zakformaat? Een stukje boombast waarvan je overal ter wereld soep zou kunnen trekken? Een uit elkaar gevallen knuffel die al van jongs af aan op elke logeerpartij mee moet? Deze vraag stellen we aan enkele artistieke globetrotters.

Ze spreken op het podium met beroepswandelaar, schrijver en filosoof Alicja Gescinska (Wanderlust). Schrijver Frank Westerman en fotografen Pieter-Jan De Pue, Sofie Knijff en Sanne De Wilde zijn van de partij. Met een ode aan de reislust door Emma Lesuis.

Verwacht een literair-fotografische avond over het verlangen te reizen, langs de kronkelpaden van de verschillende landen die onze gasten hebben bezocht, van Polynesië tot Afghanistan.Emma Lesuis (1988) studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Ze maakte televisiedocumentaires voor Vranckx op Canvas over een Zuid-Afrikaanse wijnboerderij en over fans van Stromae in Rwanda. Ze stond op het podium, onder meer bij deBuren, met de theaterdocu Op die plaas. Ze rondde een filmplan af in het kader van Teledoc Campus (NPO), schreef stukken voor De Correspondent, VICE en Oerol en geeft les bij DOX. In 2016 was ze een van de deelnemers aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs, eerder bezocht ze op ons verzoek Stellenbosch om vierentwintig kortfilms (City One Minutes) te draaien.

 

Alicja Gescinska (1981) studeerde summa cum laude af in de Moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent. Aan diezelfde universiteit promoveerde ze in 2012 tot doctor in de Wijsbegeerte. Zij raakte bij het bredere publiek bekend in 2011 met de publicatie van haar boek De verovering van de vrijheid: van luie mensen, de dingen die voorbij gaan. Sinds september 2016 is Gescinska te zien in het programma Wanderlust op Canvas. Daarin bezoekt ze internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars, zoals Roger Scruton, Connie Palmen en Krzysztof Zanussi om filosofische gesprekken met hen te voeren.

 

Frank Westerman (1964) In 1992 werd Westerman correspondent voor de Volkskrant in Belgrado. Als verslaggever van NRC Handelsblad bezocht hij nadien diverse internationale brandhaarden. Samen met collega-journalist Bart Rijs wist hij als enige journalist door te dringen tot Srebrenica ten tijde van de val in 1995. Tussen 1997 en 2002 was Westerman correspondent voor het NRC in Moskou. Sinds 2002 woont en werkt Frank Westerman als fulltime schrijver in Amsterdam. Hij staat bekend als de Nederlandse koning van de literaire non-fictie met In het land van de ja-knikkers (2017) als recentste wapenfeit. Voor citybooks maakte hij in Tbilisi een indrukwekkende reportage over een bobsleeongeval.

 

Pieter-Jan De Pue (1982) studeerde in 2006 af aan het RITS in Brussel, richting filmregie. Naast film is hij gepassioneerd door fotografie en reizen. De voorbije jaren maakte hij reizen door Afghanistan, Palestina, Iran en Centraal Azië waar hij fotoreportages maakte voor onder meer het Internationale Rode Kruis, Demining en Caritas. Voor deBuren maakte De Pue eerder de reportage Iran op de grens over het dagelijkse leven in Iran. Ook zijn reisverslag over Afghanistan werd door deBuren geëxposeerd. Zijn foto's verschenen in media als De Standaard, MO*, De Morgen, Knack, VICE, Le Monde. De Pue werkt onder meer voor de Britse designer/architect John Pawson en choreograaf Wim Vandekeybus en is verbonden aan het Duitse fotoagentschap Laif. Voor citybooks trok Pieter-Jan De Pue in 2012 naar Yerevan. U kunt zijn werk hier bekijken. 

 

Sofie Knijff (België, 1972) studeerde in 2007 af aan de Fotoacademie Amsterdam na een carrière in de wereld van het theater. Ze woont en werkt in Nederland en reist de wereld rond voor diverse fotoprojecten waarin ze steeds de grens van documentaire en geënsceneerde fotografie aftast. Verbeelding speelt daarbij een belangrijke rol. Zo maakte ze voor de reeks Translations portretten van kinderen in onder meer India, Mali en Europa die hun toekomstdroom acteren. Het in eigen beheer uitgegeven Asnoix (2015) is een intrigerende fotoboek over een dorp in de Belgische Ardennen. Haar werk was te zien in tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ze won onder meer de Photo Academy Award 2007, de Foto8 People's Choice Award in 2009, de Theaterafficheprijs 2015 en werd genomineerd voor de Harry Penningsprijs in 2011 en Best Photobook Kassel in 2015. Van 20 mei tot 2 juni 2016 was Knijff voor citybooks met haar camera in Münster om een stadsportret in 24 portretfoto's te maken. U kunt haar hier werk bekijken.

 

Sanne De Wilde (1987, Antwerpen) studeerde fotografie aan het KASK in Gent. Haar afstudeerproject, het boek The Dwarf Empire (2012) won de Photo Academy Award 2012 in de categorieën Volkskrant Magazine en De Morgen, evenals de International Photography Award Emergentes DST 2013. In 2013 won ze met haar reeks portretten van albino's in Samoade de Nikon Press award voor Young Promising Photographer. De British Journal of Photography selecteerde De Wilde in 2014 als een van ‘the best emerging talents from around the world'. Momenteel werkt De Wilde als freelance fotograaf bij de Volkskrant. Voor citybooks portretteerde ze Gent. De reeks van 24 foto's is tentoongesteld op het Fotofestival Gent is blijft hier altijd te bekijken. Made in Europe op VPRO en Canvas | Aflevering 6: verlangen

In de zesde aflevering van de documentairereeks Made in Europe onderzoekt Dimitri Verhulst de meest uiteenlopende kunstzinnige uitingen van verlangen.

In Lissabon verdiept hij zich in de melancholie achter het door Portugezen gekoesterde begrip ‘saudade', dat schuilgaat achter de fadomuziek die je er nog altijd op iedere straathoek in kunt horen. Hij toont het verlangen naar verre oorden, de ongebreidelde reislust die lang gepaard ging met een Baedeker-reisgids in de tas, of in het dashboardkastje.

De uitzending gaat ook over het verlangen naar hebbedingetjes, gadgets waarmee je je identiteit uitdraagt, zoals de Citroen DS. En over het doodsverlangen, zoals gevat in de cultklassieker Die Leiden des Jungen Werthers van J.W. von Goethe. 

Deze aflevering wordt uitgezonden op 19.03.17 om 20:15 op NPO2 en om 20:10 op Canvas

Meer info op: www.vpro.nl/programmas/made-in-europeOver de reeks: Made in Europe

Het culturele DNA van Europa

Wat hebben Pippi Langkous, Socrates, Jacques Brel en de Punk-beweging met elkaar te maken? Wat maakt hen typisch Europees?

Vanaf zondag 12 februari 2017 presenteert auteur Dimitri Verhulst wekelijks de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe, te zien op Canvas en NPO 2. Hij neemt ons in acht afleveringen mee langs iconen van de Europese cultuur: van pop tot klassiek, van literatuur tot populair en van arthouse tot kaskraker. In elke aflevering komen iconen aan bod uit verschillende landen en uiteenlopende culturele disciplines. deBuren vertaalt elke dinsdag na de uitzending de televisiereeks naar een verdiepend podiumprogramma

 

Documentaire op televisie (VPRO & CANVAS)

Vanaf 12 februari elke zondag op Canvas en NPO 2

De VPRO-televisiereeks Made in Europe is gebaseerd op de veelgeprezen gelijknamige bestseller van Pieter Steinz, waarin 208 Europese culturele iconen worden besproken. De denkers, auteurs, fictieve personages, schilderijen, designobjecten et cetera hebben allemaal weliswaar onmiskenbaar hun wortels in hun geboortegrond, maar zijn tegelijkertijd door en door Europees. Tijdens zijn rondreis langs deze belangrijke halteplaatsen van de Europese cultuur onderzoekt Dimitri Verhulst waarom dat zo is.

Meer info op: www.vpro.nl/programmas/made-in-europe

 

Live bij deBuren

deBuren vertaalt elke dinsdag na de uitzending de televisiereeks naar een verdiepend podiumprogramma. Uitgangspunt is telkens een Europees icoon dat in de aflevering aan bod gekomen is. Elke avond begint met een jonge schrijver die dat icoon kort situeert. Wat daarna volgt in deze livevariant is zeer divers: een debat, een lezing, live podcast, een schrijfwedstrijd, een documentaire, of soms iets helemaal out of the box.

Bekijk hier de volledige reeks

14.02.17 | Rebellie: Socrates

Hoe komt het dat de Europeaan ‘Europa' de rug toekeert? Meer weten!

21.02.17 | Religie: Nietzsche

Zijn geloof en wetenschap twee verschillende werelden? Hoe zit dat bij andere geloven dan het christendom? Meer weten!

28.02.17 | De vrije vrouw en de minirok

Wat is de minirok van vandaag? Welke kledij bevrijdt, rebelleert (óf onderdrukt) anno 2017? Zes vrouwen getuigen. Meer weten!

07.03.17 | Het rode oor: climax van de erotische schijfwedstrijd

Met de vrije seksuele verbeelding als uitgangspunt organiseren deBuren, VPRO en Canvas een erotische schrijfwedstrijd onder de titel deBuren hebben rode oren. Meer weten!

14.03.17 | Wat is waar over de duistere kant van Brussel?

We onderzoeken de Noordwijk (Manhattanplan) als verloren utopie, Molenbeek door de ogen van kunstenaars en Brussel als hoofdstad van de Europese gedachte én de Europese integratie. Meer weten!

21.03.17 | Waarom verlangen wij te reizen?

Een avond met schrijvers en fotografen die je reislust aanwakkeren. Meer weten!

28.03.17 | Luister in het duister | Hoogstpersoonlijk voor iedereen

Een luisteravond met Nederlandse, Vlaamse en internationale live podcasts met als uitgangspunt: egodocumenten. Meer weten!

04.04.17 | Welk Europa willen wij?

In deze slotaflevering van Made in Europe denken we hardop na over de toekomst van Europa. Worden alle mensen wel Brüder? Meer weten!

 

Organisatie: deBuren, VPRO en Canvas


Benieuwd naar de televisieserie? Bekijk de trailer!

Dit evenement vond plaats op dinsdag 21 maart 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: