Made in Europe | De minirok en de vrije vrouw

de minirok anno 2017

Aansluitend op Made in Europe, de nieuwe documentairereeks van VPRO, die vanaf 12 februari 2017 te zien is op Canvas en NPO 2, organiseert deBuren een verdiepend podiumprogramma.

Made in Europe bij deBuren: De minirok

De minirok als cultureel fenomeen? De swinging sixties! De bevrijding van de vrouw! Elegantie, sexiness en een frisse bries tussen vrouwenbenen! Rock&roll en subversiviteit! Maar hoe zit dat vandaag? De betekenis van vestimentaire culturele iconen verschuift met het verstrijken van de tijd én naargelang de lokale context. 

Hoe bevrijdend is de minirok vandaag de dag? Staat zij voor een vrije vrouw die haar unieke identiteit uitdrukt, daar waar - neem nu - de hoofddoek staat voor beknotting? Welke rol speelt de mode-industrie in het zelfbeeld en de lichamelijkheid van vrouwen? Wat wordt voorgesteld als "mooi" of na te streven? Wat is vrouwelijk? Wie draagt wat (niet) en waarom, en wie heeft het recht andere mensen daar iets over op te leggen? 

deBuren vraagt zes vrouwen wat voor hen 'de minirok' van 2017 is: wat is vandaag de dag bevrijdend, subversief, of net onderdrukkend in vrouwelijke klederdracht, en waarom?

Met Sylvia Holla, Murielle Scherre, Valérie Du Pré, Malika Ouacha, Marianne Nykjaer en Dalilla Hermans. Bieke Purnelle (RoSa, kenniscentrum voor genderen feminisme) is gastvrouw van dienst. We beginnen de avond met een ode aan de minirok door Simone van Saarloos*Meer over de sprekers*

OPROEP | In welke kledij voel jij je vrij?

Midden jaren zestig stond de minirok voor de bevrijding van de vrouw. Hoe zit dat een halve eeuw later? In welke kledij voel jij je vrij?Sprekers

Sylvia Holla is cultuursocioloog en werkt voor Atria, het Nederlands kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Ze is redacteur bij Sociologie en co-redacteur van het boek De Seksparadox: Nederland na de seksuele revolutie (2014, Buijs, Geesink en Holla). Haar specialisatie is het vrouwelijk lichaam, schoonheid en gender, en meer specifiek: hoe uiterlijk, arbeid en identiteit zich tot elkaar verhouden binnen de Europese modellenwereld. 

Murielle Scherre, ook wel het Belgische enfant terrible van de lingeriewereld genoemd, is de oprichtster en ontwerpster van het merk ‘La Fille d'O' (een verwijzing naar de cultfilm Les Histoires d'O). La Fille d'O produceert voor 100% in België. Binnenkort lanceert Scherre een genderneutrale kledinglijn: Homage - ook met een faire en duurzame productieketen - moet draagbaar zijn voor vrouwen en mannen. 

Valérie Du Pré is psychologe van opleiding en freelancecopywriter volgens haar boekhouder. Ze schrijft o.a. artikels en columns voor PSYCHOLOGIES magazine en is één van de initiatiefnemers van en één van de schrijvende krachten achter BLOOT, een genootschap van vrouwelijke denkers en doeners. Du Pré woont met haar kleuterdochter en meerderjarige vent in Gent maar is ook te vinden op alittlebitofsoap.be.

Als cultureel antropologe specialiseert Malika Ouacha zich in de Berberologie, met name de Amazigh-cultuur uit Noord-Afrika, waar haar roots liggen. Ze doet onderzoek naar de genderverhoudingen, de symboliek en de vele talen die deze cultuur rijk is. Malika Ouacha is een wereldburger met haar hart in Amsterdam, Parijs en de Hoge Atlas, en eert haar voorouders via de antropologie als haar favoriete wetenschap. Ze wil staan voor vrouw zijn, daadkracht, eenheid, liefde en passie. Ze werkt o.m. met Gemeente Amsterdam, Het Joods Historisch Museum en UN Women.

Marianne Nykjaer wilde als kind altijd zeemeermin worden maar werd uiteindelijk plussize model en bodypositive blogger. In haar vrije tijd squat ze graag 120 kilo, leest ze thrillers, zit ze schandalig lang in bad en houdt ze lange rants over het gebrek aan diversiteit in de modewereld. Haar ultieme droom is dat bodypositivity zo diep doordringt in alle lagen van de maatschappij dat een hele generatie meisjes kan opgroeien tot vrouwen die nooit zorgen hebben over hun gewicht, bikinilichaam, striemen of putjes in hun billen.

Dalilla Hermans is geboren in Rwanda en geadopteerd. In 2014 schreef ze een tekst over haar ervaringen met racisme in Vlaanderen, en sindsdien verdiept ze zich steeds verder in het thema. Ze werkte jarenlang in de jeugdsector als vormings- en communicatiemedewerker. Ook is ze redactrice van Charliemag.be, en werkt ze aan een boek voor Uitgeverij Manteau. Daarnaast is ze moeder van twee kinderen en zwanger van een derde. Als ze geen luiers ververst, snottebellen afveegt of teksten tikt, is ze aan het dansen. Of de revolutie aan het ontketenen.

Simone van Saarloos (New Jersey, VS, 1990) studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze publiceerde literaire kritieken, interviews, essays, opiniestukken en fictie in diverse media. Met Niña Weijers organiseerde zij een ‘sekstische talkshow'. In 2015 verscheen haar pamflet Het monogame drama, in 2016 gevolgd door haar debuutroman De vrouw die, over een moleculair biologe die de marathon van New York in een boerka wil gaan lopen. In 2014 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.Over de reeks: Made in Europe

Het culturele DNA van Europa

Vanaf zondag 12 februari 2017 presenteert auteur Dimitri Verhulst wekelijks de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe, te zien op Canvas en NPO 2. Hij neemt ons in acht afleveringen mee langs iconen van de Europese cultuur: van pop tot klassiek, van literatuur tot populair en van arthouse tot kaskraker. In elke aflevering komen iconen aan bod uit verschillende landen en uiteenlopende culturele disciplines. deBuren vertaalt elke dinsdag na de uitzending de televisiereeks naar een verdiepend podiumprogramma

Wat hebben Pippi Langkous, Socrates, Jacques Brel en de Punk-beweging met elkaar te maken? Wat maakt hen typisch Europees?

 

Documentaire op televisie (VPRO & CANVAS)

Vanaf 12 februari elke zondag op Canvas en NPO 2

De VPRO-televisiereeks Made in Europe is gebaseerd op de veelgeprezen gelijknamige bestseller van Pieter Steinz, waarin 208 Europese culturele iconen worden besproken. De denkers, auteurs, fictieve personages, schilderijen, designobjecten et cetera hebben allemaal weliswaar onmiskenbaar hun wortels in hun geboortegrond, maar zijn tegelijkertijd door en door Europees. Tijdens zijn rondreis langs deze belangrijke halteplaatsen van de Europese cultuur onderzoekt Dimitri Verhulst waarom dat zo is.

Meer info op: www.vpro.nl/programmas/made-in-europe

 

Live bij deBuren

deBuren vertaalt elke dinsdag na de uitzending de televisiereeks naar een verdiepend podiumprogramma. Uitgangspunt is telkens een Europees icoon dat in de aflevering aan bod gekomen is. Elke avond begint met een jonge schrijver die dat icoon kort situeert. Wat daarna volgt in deze livevariant is zeer divers: een debat, een lezing, live podcast, een schrijfwedstrijd, een documentaire, of soms iets helemaal out of the box.

Bekijk hier de volledige reeks

14.02.17 | Rebellie: Socrates

Hoe komt het dat de Europeaan ‘Europa' de rug toekeert? Meer weten!

21.02.17 | Religie: Nietzsche

Zijn geloof en wetenschap twee verschillende werelden? Hoe zit dat bij andere geloven dan het christendom? Meer weten!

28.02.17 | De vrije vrouw en de minirok

Wat is de minirok van vandaag? Welke kledij bevrijdt, rebelleert (óf onderdrukt) anno 2017? Zes vrouwen getuigen. Meer weten!

07.03.17 | Het rode oor: climax van de erotische schijfwedstrijd

Met de vrije seksuele verbeelding als uitgangspunt organiseren deBuren, VPRO en Canvas een erotische schrijfwedstrijd onder de titel deBuren hebben rode oren. Meer weten!

14.03.17 | Wat is waar over de duistere kant van Brussel?

We onderzoeken de Noordwijk (Manhattanplan) als verloren utopie, Molenbeek door de ogen van kunstenaars en Brussel als hoofdstad van de Europese gedachte én de Europese integratie. Meer weten!

21.03.17 | Waarom verlangen wij te reizen?

Een avond met schrijvers en fotografen die je reislust aanwakkeren. Meer weten!

28.03.17 | Luister in het duister | Hoogstpersoonlijk voor iedereen

Een luisteravond met Nederlandse, Vlaamse en internationale live podcasts met als uitgangspunt: egodocumenten. Meer weten!

04.04.17 | Welk Europa willen wij?

In deze slotaflevering van Made in Europe denken we hardop na over de toekomst van Europa. Worden alle mensen wel Brüder? Meer weten!

 

Organisatie: deBuren, VPRO en Canvas


Benieuwd naar de televisieserie? Bekijk de trailer!

Dit evenement vond plaats op dinsdag 28 februari 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: