Het boekenbal der Lage Landen

De Staat van de Unie III: uitgeven in Vlaanderen en/of Nederland?

In boekenland blijven Nederlandse uitgevers toonaangevend. Maar willen Vlaamse schrijvers nog altijd in Amsterdam worden uitgegeven? Wat zijn de parameters voor literair succes van Vlaamse boeken in Nederland en Nederlandse boeken in Vlaanderen? Waarom geraken sommige auteurs niet over het ravijn tussen Essen en Roosendaal, en andere dan weer wel?

Zo zijn Boon en Elsschot in Nederland decennialang omhelsd maar lijkt alleen de laatste in het Noorden zijn canonieke status te behouden, terwijl Boon in Vlaanderen onmiskenbaar een referentiepunt blijft. Voskuil en Siebelink zijn dan weer moderne bestsellers in Nederland die mogelijk nooit zullen doorbreken in Vlaanderen. En wat te denken van Lize Spit, David Van Reybrouck en Griet Op de Beeck die het in Vlaanderen én Nederland, misschien wel om verschillende redenen, goed doen?

Kortom: hoe verschillend zijn de Vlaamse en de Nederlandse boekenmarkt? En hoe schatten we de toekomst van het Nederlandstalige literaire boek in de Lage Landen in? Deze vragen en vermoedelijk nog veel meer leggen we voor aan een uitgelezen panel grensoverschrijdende uitgevers.

Keynote door Kevin Absillis (UA), gevolgd door een panelgesprek onder leiding van Clairy Polak met Johan de Koning (De Bezige Bij), Harold Polis (Polis), Maarten Van Steenbergen (Lannoo) en Nele Hendrickx (De Geus). Respondent: Annelies Beck.


Over de reeks
De Staat van de Unie

Nu cultureel tijdschrift Ons Erfdeel zestig kaarsjes uitblaast, belichten we in vier avonden belangrijke gebieden in de Vlaams-Nederlandse samenwerking:

10.11.16 De Staat van de Unie 1: Nederlands in de wereld: zinnige culturele diplomatie?
08.02.17 De Staat van de Unie 2: kranten en weekbladen in de Lage Landen
31.05.17 De Staat van de Unie 3: boeken in de Lage Landen

De Staat van de Unie 4:     * Schrijf je in voor de nieuwsbrief en/of volg ons op Facebook en we houden je op de hoogte!

 

Organisatie: Ons Erfdeel en deBuren, in partnerschap met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Dit evenement vond plaats op woensdag 31 mei 2017

Nottebohmzaal - Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen.

Vertel het verder: