Cook & Look | Brood, vis en wij(n)

De kerk in het midden

Filmmaker en journalist Marie Geukens toont in haar documentaire De Kerk in het Midden aan de hand van getuigenissen in en om de Miniemenkerk het complexe sociale weefsel in de Brusselse Marollen. Vooraf geeft Marie een introductie en tijdens de vertoning serveren wij een passende lunch met verschillende soorten vis, brood en wijn.

De Kerk in het Midden

De dakloze Arlette is vaak te vinden bij de inkom van de kerk. Dit tot grote ergernis van koster Luigi, die ooit begon als B-filmacteur en na rondzwervingen en een echtscheiding berooid achterbleef in de Brusselse Marollen. Tot pastoor Jacques Van Der Biest zich over hem ontfermt. Wanneer de geliefde en sociaal geëngageerde pastoor op de leeftijd van 87 jaar met pensioen gaat, begint er een discussie over rol van de kerk in de wijk. Een actuele vraag waar verschillende kerkvaders heel anders over denken, met ruzie tot gevolg.

Tussendoor klinken de weergaloze Bachcantates, die al 35 jaar lang elke laatste zondag van de maand de kerk doen vol lopen. Wie volgt de pastoor op en kunnen de Bachcantates hun plek in de kerk behouden? Een bijzondere documentaire met een uitzonderlijke rol voor de Nederlandse correspondent Tijn Sadée die je als gids door het beklijvende verhaal heen loodst.

Marie Geukens studeerde Germaanse Talen aan de KULeuven en 20 jaar later maakte ze een manama af in de journalistiek, optie radio en TV. Daarna werkte ze in opdracht van Canvas aan televisiereportages. Vandaag is ze als adjunct hoofdredacteur aan de slag bij Marie Claire België. Deze documentaire is een privé-initiatief en deed ze tussen andere televisie en redactie opdrachten door. Mama van drie kinderen en vrouw van één man.

 

Regie: Marie Geukens
Duur: 50 minuten
Nederlandse ondertitels
Productie: vzw Ubikwitee
Montage: Michaël Wysmans
BE, 2016

Organisatie: deBuren

 

Haal meer uit je lunchpauze!

Ontsnap aan je werkdag met prikkelende middagvoorstellingen. Lunch inbegrepen!

  • De reeks deBuren hebben oren laadt je batterijen op met muziek. Muziek bij een dampende kom soep.
  • De reeks cook & look presenteert documentaires en een fooddesigner over de middag. Met bijpassende warme maaltijd.
  • En dan is er nog een romantische literaire lunch.
Dit voorjaar op het menu:

DO 26.01.17 | Tutu Puoane
deBuren hebben oren

Ze kan Toots Thielemans zaliger, Bart Peeters en Dianne Reeves tot haar fans rekenen. Puoane behoort tot de beste jazzstemmen uit Zuid-Afrika.


DI 14.02.17 | Hier ben ik, want ik blijf           
literaire lunch

Een Valentijnsmiddag met de mooiste liefdespoëzie uit de Nederlandstalige literatuur, zorgvuldig geselecteerd door directeur Wim Vanseveren. Bart Voet en Esmé Bos zorgen voor een streepje muziek.

VR 17.02.17 | Chez Benali          
cook & look

In Chez Benali reizen schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida Nadi-Benali langs de fascinerende historie van Marokko, zijn keukengeheimen en kleurrijke figuren. Een aflevering over de krachtige groentesoep Harira en een gesprek met het koppel. Met een geurige en kleurige Marokkaanse maaltijd.


DO 23.02.17 | TOEAC                   
deBuren hebben oren

Het Nederlandse accordeonduo TOEAC brengt stukken uit Igor Stravinsky's Petroesjka, een ballet over een traditionele Russische pop die tot leven komt. Pinokkio in het Russisch, zeg maar, voor u bij deBuren!

VR 24.03.17 | Brood, vis en wij(n)          
cook & look

In de documentaire De kerk in het midden toont filmmaker en journalist Marie Geukens het complexe sociale weefsel in de Brusselse Marollen. De Nederlandse Tijd Sadée gidst je door het verhaal. Met vis, brood en wijn.


VR 31.03.17 | Het motet voor de kardinaal       
deBuren hebben oren

Thomas Baeté en Guillermo Perez van ClubMediéval brengen de eenvoudigste polyfonie: de tweestemmige "bicinia". Acteur Vic De Wachter wekt de wereld van de zangers uit de hofkapellen en de Sixtijnse Kapel tot leven.

VR 21.04.17 | Katja Gruijters: Food Design
cook & look                                         

Onze kennis over voeding wordt gevormd door feiten, meningen en fabeltjes. Dit spanningsveld is het werkgebied van de Nederlandse fooddesigner Katja GruijtersMet een lunch vol eetbare bloemen.

DO 27.04.17 | Sonico                   
deBuren hebben oren

Het kwartet Sonico viert de muziek van Eduardo Rovira, de 'andere Piazzolla' die een belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van de tango in het Buenos Aires van de jaren 1950. deBuren goes Argentina. Zullen we Máxima uitnodigen?

 

 

 

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: