Witte schrijvers over zwarte personages: probleem of niet?

Debat over culturele toe-eigening in de literatuur
Karin Amatmoekrim

Is de verbeelding van schrijvers onbegrensd? Of is het net onmogelijk je volledig te verplaatsen in iemand met een andere huidskleur?  Naar aanleiding van dit actuele debat nodigden we schrijvers Karin Amatmoekrim, Annelies Verbeke en Fikry El Azzouzi uit voor een discussie bij deBuren. Dr. Henriëtte Louwerse (University of Sheffield) modereert.

Een twerkende Miley Cyrus, witte modellen met dreadlocks... Het debat over culturele toe-eigening (cultural appropriation) breidt zich uit en speelt nu ook in de literatuur.

Witte schrijvers zouden, zo schreef Karin Amatmoekrim onlangs in NRC Handelsblad, een "blinde vlek" hebben voor "de gevoeligheden, voor de geschiedenis, voor de verschillen in machtspositie tussen een kleurling en een blanke." Als gevolg daarvan blijft het blanke perspectief dominant in de literatuur; een situatie die nog versterkt wordt doordat er veel minder boeken van zwarte auteurs verschijnen, aldus Amatmoekrim. 

Aan de andere kant van het spectrum staat iemand als de Amerikaanse auteur Lionel Shriver, die in haar openingsspeech van het Writers Festival in Brisbane waarschuwde voor een samenleving waarin politiek correcte moraalridders gaan bepalen waarover auteurs mogen schrijven. 

Kortom: witte schrijvers over zwarte personages of omgekeerd: probleem of niet? 


Organisatie: deBuren

Dit evenement vond plaats op donderdag 9 februari 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: