Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Bas Haring: 'Waarom cola duurder is dan melk'

In de reeks 'It's the economy, stupid!'
Bas Haring

 

Zijn er alternatieven voor het marktdenken? Hoe weet je of de Europese bank de rente moet verlagen of niet? Of marktwerking een ramp is of een zegen?  Of de regering in tijden van crisis moet investeren of bezuinigen?

Economie is belangrijk, maar wie begrijpt er eigenlijk nog iets van? Met zijn boek Waarom cola duurder is dan melk legt de Nederlandse volksfilosoof Bas Haring in gewonemensentaal uit wat economie eigenlijk ís. Bij deBuren geeft hij een lezing, vervolgens zal Piet Depuydt (De Tijd) hem kritisch bevragen.

 

"Wat moet ik vinden van marktwerking, economische groei en recessies? Ik weet niet eens wat die woorden feitelijk betekenen. Toch word ik wel geacht er iets van af te weten. Wanneer ik stem bijvoorbeeld. Politieke partijen hebben uiteenlopende ideeën over economische onderwerpen, maar ik heb geen flauw benul wie er gelijk heeft. En toch stem ik. Onwetend.

In principe gaat economie over ons dagelijks leven: ons werk, de verdeling van rijkdom, tegenslagen en geluk, de toekomst. Dat zijn toch belangrijke onderwerpen en het is eigenlijk zaak dat ik er meer van begrijp. Vandaar dus dat ik me in economie ben gaan verdiepen, via vragen als: Waar komt geld vandaan? Zijn wij rijk dankzij de armoe van anderen? En waarom is cola duurder dan melk?" (Bas Haring)
 
"Tot mijn bevrediging en verbazing heb ik op al mijn vragen een antwoord gevonden. En bovenal ben ik tot de onverwachte ontdekking gekomen dat die economen nog zo gek niet zijn." (Bas Haring)


Organisatie: deBuren & FairFin.


Dit evenement vond plaats op donderdag 26 januari 2017

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: