Grijze Cellen | Eos Pipet 2016

Wie is de meest beloftevolle jonge wetenschapper in Vlaanderen?

Elk jaar wordt de Eos Pipet uitgereikt aan de meest beloftevolle jonge wetenschapper in Vlaanderen. Tijdens deze Grijze Cellen stellen de vijf laureaten van de Eos Pipet 2016 hun veelbelovende onderzoek voor.

  • Plantengeneticus Dieter Blancquaert vertelt over de ontwikkeling van een rijstsoort met meer vitamine B9.
  • Onderwijskundige Els Consuegra wijdt uit over haar onderzoek naar genderdiscriminatie in de klas.
  • Bio-ingenieur Michiel Dusselier legt uit hoe je bio-plastics nog milieuvriendelijker kan maken.
  • Natuurkundig ingenieur Kurt Lejaeghere vertelt over zijn onderzoek naar de betrouwbaarheid van computermodellen.
  • Biomedicus Martijn Schuijs legt uit hoe boerderijstof beschermt tegen allergie.

De jonge onderzoekers krijgen bij de voorbereiding van hun voordracht hulp van de Nederlandse stand-up comedian, coach en moderator van dienst Bas Birker. Na de presentaties sluit Hans Van Dyck (UCL) de avond af met een speech en de uitreiking van de Pipet. Tot slot bepaal jij wie de winnaar wordt van de publieksprijs!

Hans Van Dyck is gewoon hoogleraar gedragsecologie aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL). Hij probeert te begrijpen hoe dieren omgaan met snelle verandering in een wereld op mensenmaat. Die zoektocht brengt hem bij oude en nieuwe inzichten over mens en dier. What you see is not what 'they' get, zo blijkt. Van Dyck is vaste columnist voor Eos magazine en is regelmatig te gast in radio- en televisieprogramma's.

 

De vijf laureaten

Dieter Blancquart studeerde af als bioloog aan de Universiteit Gent in 2007 en haalde in 2013 zijn doctoraat. Zijn onderzoek naar rijst met een hoger gehalte vitamine B9 verscheen in Nature Biotechnology. Sinds 1 juni 2016 werkt hij aan het Proefcentrum voor Sierteelt.

 

Els Consuegra studeerde onderwijskunde aan de Vrije Universiteit van Brussel. In 2015 promoveerde ze met haar onderzoek naar genderdiscriminatie in de klas. Sinds dit jaar is ze gastprofessor aan de Universiteit van Gent en docent aan de lerarenopleiding van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Daarnaast is ze ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB.

 

Michiel Dusselier studeerde in 2009 af als bio-ingenieur aan de KU Leuven en behaalde vier jaar later zijn doctorstitel. Daarna ging hij nog een jaar studeren aan het California Institute of Technology, en sinds een jaar is hij postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. Zijn onderzoek verscheen in Science.

 

Kurt Lejaeghere studeerde in 2010 af als natuurkundig ingenieur aan de Universiteit Gent, waar hij vier jaar later ook promoveerde. Na twee passages als onderzoeker aan de Universiteit van Wenen keerde hij terug naar Gent, waar hij actief is als postdoctoraal onderzoeker aan het Centrum voor Moleculaire Modellering.

 

Martijn Schuijs begon zijn studies biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Ns drie jaar trok hij naar het Imperial College London, waar hij in 2011 zijn masterdiploma behaalde. Tegenwoordig doctoreert hij aan het VIB/Universiteit Gent. Zijn studie over boerderijstof werd gepubliceerd in Science.

 

Organisatie: Wetenschappelijk Tijdschrift Eos, deBuren, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) en Handelsbeurs Concertzaal


 

Meer over Grijze Cellen

deBuren organiseert samen met het wetenschappelijke tijdschrift Eos, FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen), Concertzaal Handelsbeurs in Gent, KU Leuven en STUK de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks Grijze Cellen. De avonden verlopen volgens een vast stramien: allereerst geven twee topwetenschappers uit Nederland en Vlaanderen een lezing van 20 minuten en daarna volgt een gesprek onder leiding van een wetenschapsjournalist. Klik hier voor een overzicht van alle afleveringen en bekijk hier alle video's van de gesprekken!

Dit evenement vond plaats op maandag 27 maart 2017

Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent

Vertel het verder: