Grijze Cellen | Slimme Stoffen

In het kader van het Artefact Festival The Act of Magic
© STUK

Een zelfherstellende spijkerbroek, kleren die laten zien hoe we ons voelen en een onzichtbaarheidsmantel. Het lijkt futuristisch en zelfs magisch, maar de ontwikkelingen zijn dichterbij dan je denkt.

Wat is er al mogelijk en hoe zal het textiel van de toekomst eruitzien? Of beter gezegd, wat zal textiel in de toekomst voor ons doen? Kunnen we onze magische fantasieën werkelijkheid laten worden en in hoeverre houden we daarbij rekening met onwenselijke toepassingen?

 

  • Hoogleraar Lieva Van Langenhove (UGent) geeft een lezing over slim textiel 
  • Fysicus Vincent Ginis (VUB en Harvard) vertelt over (zijn) onderzoek naar de ontwikkeling van een onzichtbaarheidsmantel. 
  • Eef Lubbers is ontwerper van slimme kleding en geeft een presentatie over Unlace en de Kimbow jurk, twee kledingstukken die van kleur veranderen door  aanraking en lichaamshouding.
  • Na de lezingen volgt een gesprek onder leiding van Dirk Bosmans.

 

 

Gewoon hoogleraar Lieva Van Langenhove (1961) studeerde in 1984 af als Burgerlijk Ingenieur Textielnijverheid aan de UGent. Ze werkte een aantal jaar bij het Belgische textielbedrijf UCO en ging vervolgens terug naar de UGent om als onderzoeker aan de slag ging bij de vakgroep textielkunde, waar ze in 1994 promoveerde. Vanaf 2000 richt ze zich in haar onderzoek vooral op de ontwikkeling van slim textiel. Naast haar werk bij de UGent is ze betrokken bij verschillende nationale en Europese projecten rond slim textiel en biotechnologie. Van Langenhove is bovendien coördinator van SYSTEX, een Europees project gericht op het bevorderen van het onderzoek naar slim textiel en de ontwikkeling van draagbare microsystemen in Europa.

 

Fysicus Vincent Ginis (1986) promoveerde in 2014 in de ingenieurswetenschappen. Op dit moment is hij als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan VUB en Harvard University. Hij behaalde belangrijke doorbraken door telecommunicatie sneller en energiezuiniger te maken. Ook toonde hij aan dat deeltjesversnellers zoals die van CERN met zijn techniek kunnen worden verbeterd. Ginis heeft verschillende internationale publicaties van hoge impact op zijn naam staan en won meerdere prijzen waaronder de Belgian Physical Society young scientist award 2015 en de Solvay Award 2015. Zijn onderzoek sierde tweemaal de voorpagina van Physical Review Letters. Hij is gefascineerd door de wereld van licht en bestudeert op een interdisciplinaire manier de wisselwerking tussen licht en nanogestructureerde materialen. Ook is hij betrokken bij onderzoek naar de onzichtbaarheidsmantel waarover hij tijdens deze Grijze Cellen meer zal vertellen.

 

De Nederlandse Eef Lubbers studeerde cum laude af als industrieel vormgever aan de TU Eindhoven. Ze gebruikt technologie om stoffen extra eigenschappen te geven zoals beweging, warmte, kleurverandering en licht. In 2013 won Lubbers de SYSTEX Student Award tijdens de Smart Textiles Salon in het Gentse MIAT voor haar ontwerp The Unlace, een pikant ‘gekantkloste' body van thermochroom, dat van kleur verandert bij aanraking.

 

 

Organisatie: Wetenschappelijk Tijdschrift Eos, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), deBuren, KU Leuven en STUK in het kader van het Artefact Festival The Act of Magic

 

Meer over Grijze Cellen

deBuren organiseert samen met het wetenschappelijke tijdschrift Eos, FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen), Concertzaal Handelsbeurs in Gent, KU Leuven en STUK de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks Grijze Cellen. De avonden verlopen volgens een vast stramien: allereerst geven twee topwetenschappers uit Nederland en Vlaanderen een lezing van 20 minuten en daarna volgt een gesprek onder leiding van een wetenschapsjournalist. Klik hier voor een overzicht van alle afleveringen en bekijk hier alle video's van de gesprekken!

Dit evenement vond plaats op woensdag 1 maart 2017

STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

Vertel het verder: