Brexit: overwinning voor de democratie?

Debat met o.a. René Cuperus (Wiardi Beckmanstichting) & Simon Nixon (Wall Street Journal)

Ook dit jaar organiseren we samen met onze Britse partner The Institute of Ideas weer een debat rond het jaarlijkse debatfestival The Battle of Ideas.

De Brexit stortte het Britse politieke establishment in chaos. Voor de één betekent het dat de populisten erin zijn geslaagd de kiezer met leugens over de EU voor hun karretje te spannen; voor de ander betekent het dat de democratie heeft gezegevierd: eindelijk zijn de Britten weer baas in eigen land! De meeste economen, bankiers, bedrijfsleiders, academici en politici van links en rechts waren falikant tegen de Brexit en voorspelden hel en verdoemenis. Waarom negeerde de meerderheid van de kiezers alle experts? 

Tegenstanders van de Brexit zeggen dat de kiezer is bedrogen door de tabloids en leugens van UKIP: Europa is niet zo ondemocratisch als het wordt voorgesteld, maar de gemiddelde kiezer is niet in staat om de complexiteit van de Unie te doorgronden. Volgens veel opiniemakers zijn we beland in het tijdperk van ‘fact-free politics': feiten doen er steeds minder toe en populisten maken handig gebruik van angst en onwetendheid bij de bevolking. 'Remainers' riepen de politiek op de uitslag te negeren of zelfs om een nieuw referendum te organiseren. 

Is het inderdaad zo dat je de belangrijkste beslissingen niet via een referendum aan de bevolking voor kunt leggen? En als dat zo is, betekent dit dan niet indirect dat je de democratie zelf afwijst? Of is het nu eenmaal zo dat sommige beslissingen zo complex zijn dat we ze beter overlaten aan experts en politici?

Over dit en andere vragen rond de Brexit debatteren vier prominente sprekers:

 

  • René Cuperus (Wiardi Beckmanstichting, de Volkskrant)
  • René Chamon (UGent)
  • Simon Nixon (Wall Street Journal) 
  • Ella Whelan (Spiked)

o.l.v. moderator Alan Miller. 

 


Sprekers

René Cuperus is senior wetenschappelijk medewerker bij de Wiardi Beckman Stichting (het wetenschappelijk bureau van de PvdA) en columnist bij de Volkskrant. Hij houdt zich vooral bezig met internationale contacten met centrum-linkse denktanks in Europa en daarbuiten. Cuperus is medeoprichter van het forum Scholars for European Social Democracy, lid van de Britse denktank Policy Network en adviseur van het Karl-Renner-Institut in Wenen. Hij wordt gezien als eurokritisch partij-ideoloog op het gebied van Europa. 

Merijn Chamon is verbonden aan het Ghent European Law Institute. Zijn onderzoeksgebied omvat het grondwettelijk en institutioneel recht (zowel intern als de externe betrekkingen) van de EU. De Europese interne markt behoort ook tot zijn interessegebied. Chamon mengde zich in het politieke debat over de Brexit in verschillende opiniestukken en volgt de ontwikkelingen momenteel van dichtbij als gastonderzoeker aan het Durham European Law Institute (University of Durham, VK).

Simon Nixon is Chief European Commentator voor de Wall Street Journal, waar hij schrijft over Europese politiek, economie en financiën. Hij werkt sinds 2008 voor de WSJ en was aanvankelijk Europees redacteur van Heard on the Street, het belangrijkste financieel-analytische luik van die krant. Voordien was hij redacteur bij breakingviews.com, stadsredacteur van The Week en medeoprichter/redacteur van Moneyweek. Hij studeerde af als historicus aan Trinity College, Cambridge en woont en werkt in Londen.

Ella Whelan is assistant editor bij Spiked online magazine en schrijft daarnaast voor The spectator. Ze schrijft over een groot aantal onderwerpen en is in het VK een veelgevraagd commentator voor radio en televisie, vooral op het gebied van feminisme en vrijheid van meningsuiting. Ella is het belangrijkste gezicht van ‘Invoke Article 50 NOW!', de door Spiked opgezette campagne voor een snelle inwerkingtreding van artikel 50 (het artikel uit het Europese Werkingsverdrag waarmee lidstaten de EU kunnen verlaten). Daarnaast strijdt ze voor meer vrijheid van meningsuiting aan universiteiten met de campagne Down With Campus Censorship!

Organisatie: deBuren i.s.m The Institute of Ideas, Londen.

Dit evenement vond plaats op dinsdag 22 november 2016

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: