Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Orewoet, de debuutroman van Emy Koopman

Presentatie van de verrassende debuutroman van Emy Koopman


In Emy Koopmans romandebuut Orewoet vertellen een alleenstaande moeder, een teruggetrokken puber en een rasopportunist over hun afwezige geliefde, vader, vriend. Ze proberen de wereld naar hun hand te zetten maar controle en beheersing leggen het af tegen het soort verlangen dat je binnenstebuiten keert: het verlangen naar iemand zo mooi dat het pijn doet aan je ogen. Als titel koos Koopman niet voor niets het Middelnederlandse woord voor ‘liefde die grenst aan waanzin'.

 

Programma

De schrijver komt naar deBuren om haar roman voor te stellen. En ze komt niet alleen:

  • Zangeres Kerlijne Van Nevel van het internationaal gerenommeerde ens
    emble Psallentes brengt enkele liederen van de middeleeuwse mystica Hadewijch ten gehore. Speciaal voor deze avond dook zij in de strofen waarin Hadewijch de 'orewoet' bezingt.

  • Een belangrijk onderwerp in de roman is de antipsychiatrie in de zeventiger jaren in Nederland. Patrick Allegaert, artistiek directeur van het Museum Dr. Guislain, licht ons bij over de Vlaamse achtergronden bij deze denkrichting die patiënten op gelijke hoogte stelde met de behandelend artsen.

  • Jozefien Van Beek vergast ons op een gesproken bespreking van de roman.

  • Frederik Willem Daem draagt voor uit zijn citybook over Antwerpen en gunt ons zo een plek aan de toog waar een van de beste vergeten Vlaamse schrijvers vaak hing: J.M.H. Berckmans, literator bij uitstek van (anti)psychiatrische literatuur.

  • Dirk Terryn (CANON Cultuurcel en oprichter van het Lezerscollectief) houdt een laudatio.

  • Zin om mee te lezen en te spreken? Emy Koopman gaat ook in dialoog met haar lezers, via de vragen die zij instuurden. Willem Bongers-Dek (deBuren) modereert dit gesprek.

Uitdaging | Ondertussen in het hoofd van de lezer... 

'Wat gaat er door je hoofd wanneer je Orewoet leest?' vraagt Emy Koopman aan haar lezers.

We deelden 20 boeken uit aan lezers die zin hadden in een uitdaging en erbij kunnen zijn op de boekpresentatie in Brussel. Ze kregen een exemplaar van Orewoet en legden in ruil de vragen voor die tijdens het lezen opdoemen.

 

Deze oproep is helaas al afgelopen. Wil je toch graag in gesprek gaan met de auteur? 

Mail vóór 20 november 2016 je vraag naar barbara.geenen@wpg.be en kom naar deBuren.

 

Het oordeel van de pers

Emy Koopmans Orewoet kreeg in de NRC vier sterren:

'De schrijfster van dit sterke debuut heeft in alle opzichten macht over de taal. Gaandeweg blijkt haar meerstemmige roman steeds weer over iets anders te gaan, verdiept zich en wordt steeds gelaagder.'

‘De enige die hier de macht over de taal heeft is Koopman, en die doet er iets goeds mee. [...] Koopman gaf haar vertellers in feite elk hun eigen ontwikkelingsroman, om elkaar heen cirkelend, met Lucas als gapend middelpunt. Dirk spreekt tot ons in welluidende volzinnen, Alex is eigentijds eclectisch, zoekend. [We horen] May [...] in een wat gehaaste, elliptische stijl, alsof ze beschadigd is. Elk in hun eigen stem komen de drie tot leven: knap en veelbelovend, als een debutant daarin slaagt.'

Lees het volledige artikelVertellers die om elkaar heen cirkelen, door Thomas de Veen, NRC, 7 oktober 2016

Indruk Magazine noemt het boek 'een literaire pageturner'. Lees het volledige artikel

Op cleeft.nl zegt Charlotte Pauwe: 'Emy Koopman bewijst zich als auteur met haar veelzijdige debuut.' Lees het volledige artikel

Op hebban.nl krijgt het boek vijf sterren: 'Met zo'n krachtig en onvergetelijk debuut als Orewoet, kun je als lezer alleen maar één ding hopen: dat Emy Koopman zich volledig zal storten op het schrijven van romans.' Lees het volledige artikel


Dit boek heeft een trailer!

Orewoet | afwas en wervelstorm from Lucas Brandmeester on Vimeo.

 

Organisatie: deBuren in samenwerking met uitgeverij Prometheus en het Museum Dr. Guislain

 

 

Dit evenement vond plaats op donderdag 24 november 2016

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: