Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Dichters van het nieuwe millennium | Brussel

Een avond met dichters en literaire critici van vandaag en morgen

Het boek

In Dichters van het nieuwe millennium maakt de lezer kennis met 24 uiteenlopende dichters uit Nederland en Vlaanderen die in dit millennium debuteerden. Welke wereld scheppen zij, hoe verhouden ze zich tot de taal en op welke manier geven ze hun dichterschap vorm? 24 literatuurwetenschappers gaan in op de thema's en vormkwesties die de oeuvres van de dichters van 21e eeuw bepalen.

Het resultaat? Een polyfoon boek dat niet alleen een beeld schetst van de poëzie van deze eeuw, maar ook toont hoe we de poëzie van vandaag kunnen lezen.

‘Dichters van het nieuwe millennium geeft een uitstekend overzicht van de poëzie van deze eeuw.' (Maarten Buser, Literair Nederland)

'Dichters van het nieuwe millennium is een overtuigend voorbeeld van de hedendaagse poëziepolyfonie.' (De Morgen)

Benieuwd? Poëziecentrum heeft een fijne kortingsactie op touw gezet.
Meer info over het boek: www.vantilt.nl

 

De avond

Dichters van het nieuwe millennium biedt meer dan genoeg gespreksstof om over door te praten in Brussel, vinden deBuren, Poëziecentrum en Uitgeverij Vantilt en zetten een gelijknamig avondprogramma op touw.

Op het programma:

  • De bekroonde dichter Alfred Schaffer vliegt over uit Zuid-Afrika en draagt voor.
  • De bekroonde dichter Ester Naomi Perquin draagt eveneens voor uit haar werk.
  • Criticus Sarah Posman, een van de samenstellers, praat over het hoe en waarom van het boek en gaat in gesprek met beide dichters.
  • Criticus Johan Sonnenschein praat over Jeroen Mettes, een dichter die een indrukwekkend oeuvre naliet dat ondanks zijn vroege dood een grote invloed uitoefent op de dichters van deze generatie.
  • Muzikant Tom America laat in primeur zijn muzikale bewerkingen van de gedichten van Delphine Lecompte horen.

De mening van de pers:

'[Alfred] Schaffer is gevoelig voor de absurde werkelijkheid waarin we leven, maar laat zich niet afbluffen. Nuchter en kordaat hakt hij zich een weg, wég met de prietpraat, wég met de ontregeling: dáár moeten we zijn. Alfred Schaffer is nu al een van de dichters die de komende jaren de koers aan zullen geven.' (Adriaan Jaeggi, Het Parool)

‘[Ester Naomi Perquin] laat haar personages pendelen tussen vrijheid en gevangenschap. Soms is de loopafstand daartussen groot, soms niet. Maar de stem waarmee zij onder meer deze handeling beschrijft, is in enkele jaren tijd behoorlijk onvergetelijk geworden.' (Luuk Gruwez, De Standaard)

 

Preview | Tom America zet Delphine Lecompte op muziek.

De muzikant stelt zijn nieuwste nummers in primeur voor bij deBuren. Speciaal voor ons publiek geeft hij al een stukje prijs!

Organisatie: deBuren, Poëziecentrum en uitgeverij Vantilt

 

Kun je er niet bij zijn? Er worden nog twee avonden georganiseerd rondom het boek Dichters van het nieuwe millennium
VR 16.09 | 20:00 | Perdu, Amsterdam
ZA 05.11 | 14:00 | Poëziecentrum Nederland, Nijmegen

 

 

Video's

PREVIEW | Tom America zet Delphine Lecompte op muziek

Tom America brengt tijdens Dichters van het nieuwe millennium zijn muzikale bewerkingen van Delphine Lecomptes gedichten in primeur op het podium. Speciaal voor deBuren licht hij een tipje van de sluier op!

 

Dit evenement vond plaats op woensdag 26 oktober 2016

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: