Grijze Cellen | Robots

Met Bram Vanderborght, Pieter Jonker en Dominique Deckmyn

Robots rukken op. Niet alleen bij de productie van goederen, ook in het verkeer en de logistiek bieden robots een helpende hand of nemen ze taken van de mens over. Ze helpen de chirurg, verkennen mars, letten op onze kinderen en vervullen ondersteunende taken in de ouderenzorg. Hoe veranderen robots ons leven nu en in de toekomst? Tijdens deze Grijze Cellen gaan we het hebben over slim design, leergierige en empathische robots en ethische kwesties. Met lezingen van professor robotica Bram Vanderborght (VUB) en hoogleraar vision based robotics Pieter Jonker (TU Delft en Robot Robots Company), gevolgd door een gesprek onder leiding van Dominique Deckmyn (De Standaard).

Bram Vanderborght (1980) is professor robotica aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij richt zich op slim design en de ontwikkeling van een nieuwe generatie robots die de mens fysiek en sociaal assisteert zoals prothesen, revalidatierobots, assistieve staphulpmiddelen en sociale robots voor bijvoorbeeld kinderen met autisme. Hiervoor werkt hij samen met psychologen, kinesisten en ethici. Daarnaast organiseert hij RoboCup Junior, een jaarlijkse robotwedstrijd om kinderen warm te maken voor wetenschap en techniek.

 

Pieter Jonker is hoogleraar vision based robotics bij het Delft Biorobotics Lab aan de TU Delft. In dit lab wordt op de mens geïnspireerd onderzoek gedaan naar humanoïde lopende robots en autonome service robots voor de (thuis)zorg. Jonker doet onderzoek naar leergierige robots die autonoom in complexe omgevingen allerhande taken kunnen uitvoeren. Zijn huidige onderzoekslijn betreft real-time embedded vision systemen en kunstmatige intelligentie ten behoeve van robotica, surveillance en augmented reality. Jonker is bovendien mededirecteur van Robot Robots Company, een bedrijf dat beveiligings- en zorgrobots maakt in nauwe samenwerking met TU Delft. Begin dit jaar sleepte het bedrijf een miljoeneninvestering binnen voor verdere ontwikkeling en marktintroductie in Europa.

 

 

Meer over Grijze Cellen

deBuren organiseert samen met het populair-wetenschappelijke tijdschrift Eos, FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen), Concertzaal Handelsbeurs in Gent, KU Leuven en STUK de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks Grijze Cellen. De avonden verlopen volgens een vast stramien: allereerst geven twee topwetenschappers uit Nederland en Vlaanderen een lezing van 20 minuten en daarna volgt een gesprek onder leiding van een wetenschapsjournalist. Klik hier voor een overzicht van alle afleveringen met video's van de lezingen en de gesprekken!

 

Organisatie: deBuren, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), wetenschappelijk tijdschrift Eos en Handelsbeurs Concertzaal

Video's

 

 

 

Dit evenement vond plaats op dinsdag 15 november 2016

Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent

Vertel het verder: