Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Institutioneel racisme | De relatie tussen origine en burgerschap

Voordracht Zihni Özdil & panelgesprek

Wat zijn de historische wortels van institutioneel racisme? Hoe kan uitsluiting het beste bestreden worden?

Racisme is een hardnekkig probleem in onze samenleving. We hebben anti-discriminatie wetten die burgers moeten beschermen tegen deze flagrante schending van mensenrechten. In de praktijk blijken deze wetten slechts papieren tijgers te zijn. De realiteit is er één van een vrije markt waarop bedrijven, verhuurders en klanten hun zin doen. Men kan daarom spreken van een diepgeworteld institutioneel racisme.

Vanuit het middenveld komt de steeds luidere vraag voor praktijktesten en mystery shopping. Maar brengen deze testmethodes wel soelaas? En wie moet deze praktijktesten uitvoeren: de overheid, het middenveld of de sectoren zelf? En moeten ze als juridische wapens ingezet worden of zijn ze eerder een evaluatie-instrument om nadien aan zelfregulering te doen?

Na een lezing door historicus Zihni Özdil (Erasmus Universiteit Rotterdam) volgt een panelgesprek met Hakim Benichou (Samenlevingsopbouw Antwerpen), Imade Annouri (Groen) en modeontwerper, ondernemer en activist Rachida Aziz (Azira). Pieter-Paul Verhaeghe (UGent) modereert.

 

Over de sprekers

Zihni Özdil is historicus, columnist voor NRC Handelsblad en schrijver. Hij schrijft over het raakvlak tussen politiek, economie en cultuur en is een veelgevraagd commentator in de media. In zijn boek Nederland mijn vaderland (De Bezige Bij) schetst hij de historische lijnen van het wij/zij denken in Nederland en houdt hij een pleidooi voor een nieuw, inclusief burgerschap.

Hakim Benichou is stafmedewerker voor Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw. Hij is één van de drijvende krachten achter de middenveldbeweging Praktijktesten nu.

Imade Anourri is parlementslid voor Groen in het Vlaams Parlement. Hij specialiseert zich in de thema's werk en sociale economie. Tot vorig jaar werkte hij als adviseur instroom allochtone studenten aan de KU Leuven.

Rachida Aziz is ondernemer en modeontwerper voor haar label Azira. Daarnaast neemt ze als activist geen blad voor de mond.

Pieter-Paul Verhaeghe is stadssocioloog aan de Universiteit Gent en medeoprichter van de denktank Poliargus. Hij werkt momenteel aan een boek over praktijktesten en mystery shopping op de woningmarkt.

Organisatie: deBuren & Poliargus

Documenten

Interview met Zihni Özdil, door Kurt van Eeghem, Pompidou, Klara, 24 november 2015 

Dit evenement vond plaats op dinsdag 16 februari 2016

Daarkom vzw - Vlaams-Marokkaans Culturenhuis, Wolvengracht 18, 1000 Brussel


 

Vertel het verder: