Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Kortvreemdprozacollectief De Vorlesebühne brengt succesvoorstelling

De tweede dimensie, een onderschat perspectief
© Bernadet Willemen

Kortvreemdprozacollectief De Vorlesebühne

Er zijn ontelbare poetry slams en je struikelt over de dichters, maar alleen Kortvreemdprozacollectief De Vorlesebühne brengt consequent proza voor het voetlicht. Hun bruisende voorstellingen kunnen in Nederland op veel bijval rekenen, in Vlaanderen zijn ze nog nobele onbekenden. Ten onrechte! We halen hen naar Brussel met hun succesvolste voorstelling: De tweede dimensie, een prozacompositie met muziek van De anale fase. Mis het niet, want deze bizarre kortverhalen bestaan alleen op het podium!


Voorstelling 'De tweede dimensie'

Het kan niet op in de wereld van de dimensies. Groter! Beter! Méér! Méér! De jacht op de dimensies houdt de gemoederen bezig. Vijf, zes, zeven, misschien wel duizend. Met weemoed denken wij terug aan de tijd dat wij nog pannenkoeken waren. Schrijvers Maud Vanhauwaert, David Troch, Jeroen Boone, Sylvia Hubers en Bernhard Christiansen brengen een compositie van grappig en bizar proza met muziek van De anale fase

'Het was vreemd, het was fijn, verassend, gevat en ontroerend: absurdistisch proza op zijn best. Wie een avond uit de sleur van het dagelijks bestaan gehaald wil worden door verhalen die raken, moet zeker een keer naar de Vorlesebühne. Ik heb me verwonderd.' (Lood Magazine) Lees het volledige verslag

Ter gelegenheid van Koningsdag trakteren we op een shotje oranjebitter!De schrijvers

Bernhard Christiansen is dichter, schrijver, theatermaker en ontregelaar. Hij won in 2007 het NK Poetry slam, wekte in 2008 op Oerol dode dichters in een spiritistische seance weer tot leven en publiceerde in 2011 zijn debuutbundel Nu daarentegen. In 2014 verraste hij het Oostendse publiek tijdens Let Love Rule met een ijzersterk optreden samen met improduo HEUG. Hij werkt samen met de Vlaamse dichteres Tine Moniek, speelt samen met een pianiste verschillende licht absurdistische programma's, samen met Maurits Broekema en muzikant Danibal het door hem geschreven stuk Nieuwe Ouders. Tevens is hij artistiek leider van De Vorlesebühne.

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Ze werkt als docent voor de opleiding Drama aan het Conservatorium van Antwerpen en is kernredacteur van het literaire Nederlandstalige tijdschrift DW BHaar debuutbundel Ik ben mogelijk kreeg de Vrouw Debuut Prijs. In 2014 verscheen Wij zijn evenwijdig, die werd gelauwerd met de Hughues C.Pernathprijs, alsook de Publieksprijs van de Herman De Coninckwedstrijd voor het mooiste gedicht. Maud werd finalist van het Wereldkampioenschap Poetry Slam (2012) en van het Leids Cabaret Festival (2014).  In januari ging ze in première met haar eerste avondvullende solo-voorstelling Het is de moeite. 

David Troch is de stadsdichter van Gent. Hij debuteerde in 2008 bij het Poëziecentrum met de dichtbundel laat[avond]taal. In 2010 won hij de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, in 2013 de Herman de Coninck Publiekprijs voor zijn gedicht 'Gezel' uit zijn tweede bundel Buiten westen. Hij schrijft ook korte verhalen en won ooit de Gerard Vermeerschprijs voor monologen. Als literair redacteur was hij verbonden aan Meander en Gierik/NVT en stond hij mee aan de wieg van het Gentse tijdschrift Kluger Hans

Jeroen Boone debuteerde in 2006 als schrijver in het literaire tijdschrift De Brakke Hond. Na zijn bundel Jeugdzondes (2012) werkt hij aan De laatste hand, een ambitieus opgevatte roman over gisteren, vandaag en morgen. Sinds 2014 houdt hij zich bezig met ‘krachtpop voor softies' met de band Zonen met vaders.

Sylvia Hubers  schrijft gedichten en kort absurdistisch proza. Ze publiceerde zes gedichtbundels: Men zegt liefde (2003), Terug naar de apotheker (2005), Vandaar dit huwelijksleven (2009), Drinkgedichten (2010), God gaf ons apparaten (2011) en Niet over het Spaarne!, stadsgedichten (2013). Tussen 2009 en 2013 was Hubers stadsdichter van Haarlem. 


Muziek van De anale fase

De anale fase bestond oorspronkelijk uit Anna Vercammen en Joeri Cnapelinckx. Anna bespeelt varia-instrumenten en schrijft de liedteksten. Een van haar functies is ook het bezitten van artistieke trauma's. Joeri componeert de muziek en is in het bezit van de muzikale talenten. Hun debuut cd Uittocht uit 2009 werd in 2014 opgevolgd door De koningin is verdwenen, naast een cd ook een boek en een theaterstuk voor volwassenen en kinderen, straks onder meer ook in Canada te zien. Naast Anna en Joeri zijn sinds geruime tijd ook Eva Vermeiren en Joop Pareyn vaste onderdelen van de band. In ‘De tweede dimensie' spelen zij een selectie uit beide cd's.


Voorproefje 'De tweede dimensie'


Spoelbak

Van één ding was je heilig overtuigd als kind, zoals je vader zou je nooit worden. En daar sta je dan, als volwassen man, bij de gootsteen, slijm op te hoesten. De rochel mik je in het gaatje van de spoelbak. Met de waterstraal en wat vlug geveeg wis je alle sporen van het geelgroene goedje uit. Je vader deed het op exact dezelfde manier. Hoesten, spuwen, schoonmaken. Je vond het walgelijk. Elke keer dat hij als een gek stond te hoesten, verwachtte je dat hij er het bijltje bij zou neerleggen. Je zou er geen moment rouwig om zijn.
David Troch

 


 

Organisatie: deBuren i.s.m. De Vorlesebühne

 

Foto Maud Vanhauwaert © Noortje Palmers
Foto David Troch © dvh
Foto Sylvia Hubers © Harry van Kesteren
Foto Bernhard Christiansen © Veronique Hogervorst

 


 

Video's

Dit evenement vond plaats op woensdag 27 april 2016

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: