Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Dichters van Vrijdag

Een Vlaams-Nederlandse poëzieparade


Maak je op voor een bonte burenavond, waarin zuiderlingen Maarten Goethals, Mustafa Kör, Sylvie Marie, Max Temmerman en Bart Van der Straeten je meenemen in de wondere wereld van de Dichters van Vrijdag. Samen met de noorderlingen Mark Boog, Lieke Marsman, Thomas Möhlmann, Vrouwkje Tuinman en Rick de Leeuw stellen zij zich vrij en vrolijk dichtend aan je voor. Randall Casaer verlucht hun woorden live met sprankelende beelden.De dichters en de illustrator

Maarten Goethals (1985) groeide op in Brugge, studeerde filosofie in Leuven en woont en werkt in Brussel. Voor de krant De Standaard volgde hij als politiek redacteur het leven in en rond de Wetstraat, sinds kort werkt hij op de binnenlandpagina's. Met Hees, zijn dichtbundel die vorig jaar in november verscheen, debuteerde hij in de poëzie. "Goethals speelt een gewiekst spel met een overvloed aan alliteraties en assonanties. Zijn taal herinnert her en der aan Paul Snoek", aldus Luuk Gruwez.

Mustafa Kör (1976) woont en werkt in Leuven. Hij was stadsdichter van Genk en schrijft columns voor MO* magazine. Hij debuteerde met De Lammeren, een sterk autobiografische roman. Zijn langverwachte debuut in de poëzie Ben jij de liefde verschijnt in april 2016.

Sylvie Marie (1984) publiceerde poëzie in tijdschriften als Het Liegend Konijn, Poëziekrant en Krakatau. Haar gedichten zijn terug te vinden in verschillende bloemlezingen en de poëziezomer in Watou. Ze is poëziecoördinator voor het online literair tijdschrift Meander en ze is redacteur van het papieren literaire tijdschrift Deus ex Machina.

Max Temmerman (1975) debuteerde in 2011 met de opgemerkte bundel Vaderland. In oktober 2013 verscheen de succesvolle opvolger Bijna een Amerika. Die bundel kaapte de Herman de Coninck Publieksprijs weg en werd genomineerd voor de Jo Peeters Poëzieprijs 2014 en de J.C. Bloem Prijs 2015.

Bart Van der Straeten (1979) is verbonden aan de Vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent. Hij schreef jarenlang reportages en kritieken voor Ons Erfdeel, Knack, De Morgen en nog veel meer dagbladen en culturele tijdschriften. Zijn gedichten verschenen in Het Liegend Konijn. Met Carl De Strycker stelde hij sculpturen samen, een keuze uit het werk van Roland Jooris, dat in mei 2014 verscheen bij Poëziecentrum. Als dichter debuteerde hij met de bundel Onbalans.

Mark Boog (1970) debuteerde in 2000 met de bundel 'Alsof er iets gebeurt', waarvoor hij de C. Buddingh'-prijs 2001 ontving. In 2005 publiceerde hij zijn vierde bundel 'De encyclopedie van de grote woorden' die werd bekroond met de prestigieuze VSB poëzieprijs 2006. Gerrit Komrij omschreef zijn poëzie als ‘een spel met intimiteit en ruimte, met huiselijkheid en eeuwigheden.'

Lieke Marsman (1990) debuteerde als dichter in Tirade. Op www.tirade.nu hield ze een blog bij, waarop ze werk van generatiegenoten vertaalde en becommentarieerde. Voor de bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud werd Marsman bekroond met de Lucy B en C.W van der Hoogtprijs, de Liegend Konijn Debuutprijs 2011 en de Buddingh'-prijs 2011.

Thomas Möhlmann (1975) is dichter, poëziemedewerker van het Nederlands Letterenfonds en redacteur van poëzietijdschrift Awater. Zijn debuutbundel De vloeibare jongen (Prometheus, 2005) werd in het najaar van 2009 gevolgd door Kranen open. In 2013 verscheen Waar we wonen.

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde drie romans en vijf dichtbundels, waarvan Sanatorium de meest recente is. Momenteel werkt ze aan de roman Afscheidstournee. Haar werk werd vertaald in het Duits en Engels. Ze schrijft artikelen, columns en recensies voor onder meer Trouw, Opzij, Akkoord en het Concertgebouw. Ze ontving voor haar werk al verschillende prijzen en ze werd genommineerd voor de Libra Schrijversprijs. Eind 2010 kreeg Vrouwkje de Halewijnprijs uitgereikt voor haar oeuvre tot dan toe. 

Rick de Leeuw (1960) is vooral bekend als de zanger van de Amsterdamse rockgroep Tröckener Kecks. In 2000 debuteerde hij met de roman De Laatste Held en schreef sindsdien zo'n vijf boeken bij elkaar. Hij toerde in 2014 samen met met Jan Hautekiet langs Vlaamse en Nederlandse theaters met een programma vol verhalen, gedichten en muziek. Sinds het najaar van 2008 werkt De Leeuw voor het maandblad Zin aan een serie portretten van o.a. Simon Vinkenoog en Remco Campert.


Randall Casaer
is illustrator, graphic novelist & comedy coach. Hij debuteert in 2007 met Slaapkoppen, een graphic novel die de grenzen van de fantasie, droom en werkelijkheid aftast. Eind 2013 brengt Randall Ik zie u gaarne uit, een graphic poem over een ménage à trois: een man, een vrouw en een boek. Randall Casaer is daarnaast cartoonist voor Humo, De Standaard en De Morgen. In 2008 wordt hij huistekenaar van het tv-programma De Slimste Mens Ter Wereld en in 2012 vervult hij dezelfde taak voor Muziekcentrum De Bijloke in Gent. 

Met de steun van de Nederlandse Taalunie, de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Den Haag, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en Uitgeverij Vrijdag.


Foto Lieke Marsman © Tessa Posthuma de Boer
Foto Thomas Möhlmann © Victor Schiferli

Vertel het verder: