Een gemiste kans? | Brussel

Wat als Nederland en België samen waren gebleven?

In 2015 trok deBuren de Lage Landen door met een brandende vraag op de lippen: wat als Nederland en België in 1830 samen waren gebleven? Tijdens deze grootschalige historische oefening verzamelden we antwoorden van kunstenaars, opiniemakers en burgemeesters uit heel Vlaanderen en Nederland. Nu is het tijd om de balans op te maken. Wat hebben we geleerd van deze uitstap?

 

Wat als? Drie historische vragen

We puren drie prangende vragen uit onze historische denkoefening en leggen die voor aan kenners. Ze praten erover met Marc Reynebeau. We grijpen ook terug naar wat onze gasten er eerder in de reeks over zeiden. Is de scheiding van de Nederlanden een gemiste kans of niet? Door wie laat u zich overtuigen? U stemt en beslist!

1. Had de Eerste Wereldoorlog vermeden kunnen worden?
Met het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als bufferstaat, was Duitsland misschien nooit via Luik naar Parijs getrokken. Of was de oorlog onvermijdelijk? Matthijs de Ridder en Antoon Vrints wikken en wegen de belangrijkste argumenten.


2. Welke regio zou economisch en cultureel dominant zijn geweest? Holland of Brabant?
'Hup, Holland, hup!' of 'Brabant boven!'? Marita Mathijsen en Piet Menu gaan erover in gesprek.


3. Is de scheiding tussen de Nederlanden een gemiste kans?
Sarah Moeremans en Christiaan Weijts denken hardop na over de pro's en contra's. 

En er is ook muziek. Lucky Fonz III sluit naar goede gewoonte de avond af met hartverwarmende liedjes.

Als kers op de taart brengt Jutta Callebaut Plan G op de planken, de tekst waarmee ze de juryprijs van de BesteBuren Schrijfwedstrijd 'Gluren bij de buren' won.

 

De sprekers

Matthijs de Ridder is schrijver en literatuurcriticus. Hij is gespecialiseerd in de literatuur van het interbellum en schreef verschillende bijdragen voor boeken over o.a. Paul van Ostaijen en Gaston Burssens.

Antoon Vrints is professor aan de vakgroep Geschiedenis van de universiteit van Gent. Hij voert o.a. onderzoek naar geweld en de Eerste Wereldoorlog en is een van de samenstellers van Het land dat nooit was. Een tegenfeitelijke geschiedenis van België, dat verscheen in 2014. Daarin onderzoekt een team historici de wortels van enkele actuele vragen en formuleert tien alternatieve, maar plausibele scenario's over hoe de geschiedenis van België anders had kunnen lopen.

Piet Menu was directeur van de Brakke Grond, een Vlaams cultuurhuis in Amsterdam, en is sinds 1 september 2015 artistiek directeur bij Het Zuidelijk Toneel. Hij kent de Vlaamse en Nederlandse culurele wereld en  de Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking door en door.

Marita Mathijsen is auteur en emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de universiteit van Amsterdam. Haar boek Historiezucht. De obsessie met het verleden in de negentiende eeuw werd in 2014 geselecteerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Christiaan Weijts is auteur en schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en nrc.next. Zijn debuutroman art.285b won de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor, en werd genomineerd voor de Gouden Uil en de Ako Literatuurprijs. Ook zijn latere werk is meermaals genomineerd en bekroond.

Sarah Moeremans studeerde beeldende kunsten in Gent, volgde een acteursopleiding in Antwerpen en een regieopleiding in Amsterdam. Als actrice, regisseur en vormgeefster werkte ze o.a. bij het Huis van Bourgondië, het Toneelhuis, Victoria, de Veenfabriek, Theater Frascati en het RO-Theater. Ze kent de Vlaamse en de Nederlandse culturele wereld op haar duimpje.

Organisatie: deBuren i.s.m. de Brakke Grond en de stad Mechelen. In het kader van het feestjaar BesteBuren en Hollandse Maatjes.


Wedstrijd

Schrijf je vóór 1 februari in met als codewoord BOEK en maak kans op een exemplaar van Het (on)Verenigd koninkrijk, een uitgave van Ons Erfdeel. De winnaar krijgt na afloop van de avond het boek mee naar huis.

Hoofdredacteur Gita Deneckere sprak op ActuaTV met Rik Van Cauwelaert over het boek.


Over de reeks

Wat als Nederland en België samen waren gebleven? Met deze grootschalige historische oefening trekt deBuren naar verschillende steden in Vlaanderen en Nederland. Telkens laten we een schrijver en de burgemeester aan het woord. Zij gaan in gesprek met Marc Reynebeau. Singer-songwriter Lucky Fonz III geeft een
miniconcert waarvan het Nederbelgisch Feestlied het orgelpunt vormt.

05.03.15 Mechelen | Bert Kruismans en Bart Somers
01.04.15
Leuven | Atte Jongstra en Louis Tobback
05.04.15
Diest | Marc Reugebrink en Jan Laurys
21.09.15
Haarlem | Luc Devoldere & Bernt Schneiders
30.09.15 Tilburg | Jeroen van Zanten & Peter Noordanus & Wim van de Donk
20.10.15
Gent | Philip Freriks & Daniël Termont
06.11.15
Den Haag | Christiaan Weijts & Jozias van Aartsen
24.11.15 Rotterdam | Sarah Moeremans & Ahmed Aboutaleb
27.01.16 Amsterdam | Slotfeest
04.02.16 Brussel | Slotfeest


Organisatie: deBuren en de stad Mechelen i.s.m. de deelnemende steden. In het kader van BesteBuren en Hollandse Maatjes

Affiche Een gemiste kans? najaar 2015

 

Een avond gemist? Je kunt de gesprekken herbeluisteren. 

 

Lees hier de toespraken van de schrijvers die zich voor de reeks over de vraag bogen: 'Wat als Nederland en Vlaanderen samen waren gebleven?' 

 

Dit evenement vond plaats op donderdag 4 februari 2016

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel
Vindt ook plaats in Amsterdam

Vertel het verder: