Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Presentatie citybooks Antwerpen en concert Lucky Fonz III

Liefdesweekend BesteBuren


Deze winter houdt de citybooks-karavaan halt in Antwerpen. Schrijvers Rodaan Al Galidi, Michael Bijnens, Rebekka de Wit, Ghayath Almadhoun, Frederik Willem Daem, en fotograaf Garry Loughlin bezingen (of vervloeken?) de koekenstad. Speciaal voor het Liefdesweekend dragen ze voor uit hun citybook en gaan ze in gesprek met Willem-Bongers Dek (deBuren). Als kers op de taart speelt Lucky Fonz III zijn hartverwarmende liedjes.


citybooks:
meer dan honderd unieke stadsportretten

deBuren stuurt gerenommeerde schrijvers en kunstenaars de wereld rond. Hun opdracht: maak een stadsportret. Het resultaat? citybooks: kortverhalen, gedichten, essays en fotoreportages van Utrecht tot Jakarta! Ontdek op www.citybooks.eu alle luisterverhalen van 30 minuten!

 

citybooks-auteurs in Antwerpen

Samen met Antwerpen Boekenstad ging eind 2015 citybooks Antwerpen van start. In de winter van 2015-2016 houden vier auteurs en een fotograaf voor citybooks halt in Antwerpen om er te werken aan een stadsportret! 

Rodaan Al Galidi (1971) werd geboren in Zuid-Irak. Hij studeerde af als civiel ingenieur en kwam na omzwervingen uiteindelijk in Nederland terecht. Tijdens de lange asielprocedure mocht hij niet werken of naar school, dus leerde hij zichzelf Nederlands en publiceerde in 2000 zijn eerste Nederlandstalige dichtbundel: Voor de nachtegaal in het eiZijn werk werd genomineerd voor onder meer de VSB Poezieprijs, de J.C. Bloemprijs, de BNG Literatuurprijs en de Gerard Walschap Literatuurprijs. In 2011 won hij de Europese Unie Prijs voor de Letteren voor zijn roman De autist en de postduif. Kort daarop zakte hij voor het inburgeringexamen. In januari 2016 verschijnen de roman Hoe ik talent voor het leven kreeg en de dichtbundel Koelkastlicht.
Voor deBuren schreef Rodaan eerder de Radioboeken Februari van Schiphol en Tango met geit


Michael Bijnens (Antwerpen, 1990) is theatermaker en schrijver. Hij studeerde aan het Rits in Brussel en verbleef hij in de favela's van Rio de Janeiro, in het revolutionaire Caïro, het reactionaire Jeruzalem en dompelde hij zich onder in het door drugsgeweld geteisterde noordwesten van Mexico. Zijn avonturen daar resulteerde in La Línea, een waanzinnig detectiveverhaal over een reeks waargebeurde moorden op patiënten van de psychiatrische instelling in de woestijn. De tekst werd gepubliceerd in de bundeling theaterteksten De wereld bij mijHij won de ARTES Jongtheaterschrijfprijs met het drieluik Iris/O falso profeto/Bloedspoor op Theater Aan Zee 2013. In 2014 maakte Bijnens samen met Aurelie Di Marino de voorstelling Valley of Saints. In 2015 debuteerde hij als romanschrijver met Cinderella en maakt hij de voorstelling Aperçu de l'inconnu. Hij ontving het Charlotte Köhler Stipendium voor beginnend literair talent.


Rebekka de Wit (1985) is schrijver en theatermaker. Ze studeerde in 2011 af aan de opleiding Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Haar afstudeervoorstelling Hoe dit het verhaal werd, over de mediatisering van de wereld, werd in de zomer van 2012 bekroond op Theater Aan Zee in Oostende. Daar won ze ook de SABAM schrijfprijs voor de voorstelling Stel je voor, ik zoek een staat. Met Freek Vielen, Maarten Ketels, Suzanne Grotenhuis, Tom Struyf en Harald Austbø maakte en speelde ze de voorstelling Heimat. Ze vormt samen met Freek Vielen en Maud Vanhauwaert het collectief Opkraskuit. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog 1 wonder tekort. Vanaf 2016 is ze columnist voor Rekto:Verso en neemt ze samen met Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis de artistieke leiding over bij theatergroep de Tijd.

Haar naar eigen zeggen ‘onhebbelijke neiging zich constant met de wereld te bemoeien' brengt haar in 2012 voor citybooks naar Venetië. Haar verblijf daar resoneert niet alleen in haar Zoals Venetië nu, dat ze voor citybooks schreef, maar ook in haar monoloog Ik weet er te weinig van, waarvoor ze ook naar Berlijn, Wenen, Parijs en New York trok, op zoek naar intellectuele stromingen die daar in het verleden niet onopgemerkt hadden geleefd.


Dichter Ghayath Almadhoun (Syrië,1979) maakt deel uit van een generatie jonge, geëngageerde auteurs. Hij werd geboren in een vluchtelingenkamp in Damascus, als kind van een Palestijnse vader en Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur aan de universiteit van Damascus en debuteerde in 2004 met de bundel Qasaed sakatat sahwan (Unintenional poems). Samen met de Syrische dichter Lukman Derky richtte hij in 2006 The House of Poetry op. Hij verhuisde in 2008 naar Stockholm, waar hij politiek asiel aanvroeg. In Zweden publiceerde hij nog twee dichtbundels, waarvan hij Till Damaskus, samen met de Zweedse dichter Marie Silkeberg schreef. Met haar maakte hij ook een aantal filmgedichten, onder meer over de bomaanslagen in de Gazastrook. Almadhouns gedichten zijn intussen naar heel wat talen vertaald. Zo verscheen in 2014 de goed ontvangen Nederlands vertaling van een reeks gedichten getiteld Weg van Damascus. In zijn gedichten beschrijft hij de situatie van asielzoekers, de heimwee naar het vaderland en het schuldgevoel van een jonge intellectueel die zijn geboorteland heeft verlaten. In 2012 won hij de Klas de Vylders-prijs van de Swedish Writers Union. Zijn laatste bundel, La astatee alhoudour (Ik kan niet aanwezig zijn), kwam uit in 2014.
Voor citybooks schreef Ghayath eerder een stadsportret van Ieper.


Frederik Willem Daem (Brussel, 1988) studeerde audiovisuele kunsten aan diverse Brusselse instituten waarna hij zich grotendeels op het geschreven woord stortte. De resultaten daarvan verschenen eerder al in onder andere Das Magazin, Revisor, De Gids, de monografie van beeldend kunstenaar Rinus Van de Velde en Oogst, waarvan hij medeoprichter en acquirerend redacteur is. In de nazomer van 2015 debuteerde hij met de kortverhalenbundel Zelfs de vogels vallen. In 2013 nam hij deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Het verhaal dat hij daar schreef, Voorbij de klif, werd opgenomen in zijn debuutbundel. Als je hem ernaar vraagt, beweert hij te schrijven in de hoop zich ooit te verzoenen met het leven.


citybooks-fotograaf in Antwerpen

Garry Loughlin (Ierland, 1980) studeerde fotografie aan de Dun Laoghaire IADT. Zijn foto's waren al in verschillende tentoonstellingen te zien in Europa. Zo stelde hij in 2013 de reeks A Farewell to Arms tentoon. In 2014 kwam het fotoboek Between Spaces uit. Voor dit werk trok hij per fiets door Noord-Amerika. Ook in Antwerpen neemt hij de fiets om de stad te ontdekken en zo een citybook in 24 foto's te fotograferen. De fotoreeks komt begin 2016 online!

Meer info over citybooks Antwerpen

Binnenkort te lezen en te beluisteren op www.citybooks.eu


Met de steun van Stad Antwerpen. Antwerpen Boekenstad verzorgt sinds 2003 het boeken- en letterenbeleid van de stad Antwerpen. Deze stedelijke dienst is het aanspreekpunt voor de noden en vragen van literaire organisaties die in de Scheldestad actief zijn. Naast een stimulerende en coördinerende rol organiseert Antwerpen Boekenstad ook zelf literaire activiteiten.

 

Kers op de taart: Lucky Fonz III

Grappig, gevoelig, dichterlijk én sympathiek. Nederland drukte de rijmende heraut al aan de boezem, op Dranouter en Nekka-Nacht was hij de lieveling en nu verovert hij Antwerpen met zijn hartverwarmende liedjes.

 

Organisatie: deBuren, Stad Antwerpen, BesteBuren en deSingel


Liefdesweekend BesteBuren 

De presentatie van citybooks Antwerpen maakt deel uit van Het BesteBuren-Liefdesweekend

  • Het hele weekend lang mogen Nederlanders gratis naar alle musea in Antwerpen!
  • In deSingel bestormen cultuurmakers van beide kanten van de grens het podium (met o.a. BOG, Ivo van Hove en  Rotterdams Filharmonisch Orkest & Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe).
  • Tijdens het slotfeest maken Vlaamse en Nederlandse ministers hun opwachting en presenteren jonge cultuurmakers presenteren hun werk. Met muziek van Lucky Fonz III en The Flipside Paradox en theater van Julie Cafmeyer en Sarah Moeremans. Brigitte Kaandorp, de koningin van het Nederlands cabaret, krijgt het laatste woord. Het beste van twee werelden!

Organisatie: BesteBuren en deSingel. Met de steun van Stad Antwerpen


Reserveer een zitje voor citybooks Antwerpen en ontvang een exemplaar van het boekje.Dit evenement vond plaats op zondag 14 februari 2016

deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Vertel het verder: