Mediacafé | De rol van de media in tijden van crisis (Gent)

Al meegemaakt? Je pikt iets op over een grootschalige crisis (in bijvoorbeeld Venezuela, Zuid-Sudan of Indonesië), maar op televisie en in kranten blijft het verdacht stil. Zelfs wanneer je online gaat zoeken, vind je er amper iets over terug. Uitzonderlijk trekt een lone ranger ten strijde tegen deze mediastiltes. Vaak een enkele journalist die poogt een onbesproken (inter)nationale crisis tóch in het daglicht te plaatsen.

Waarom nemen mediaredacties de collectieve beslissing bepaalde crisissituaties weg te zetten als een non-issue? En omgekeerd: waarom worden bepaalde crisissen net wél door de media uitgekozen als topic? Hoe groot is de macht van de media en hoe beïnvloeden de keuzes van de media de publieke opinie in tijden van crisis?

Met Minka Nijhuis (freelance journalist o.a. Vrij Nederland, auteur Birma. Land van geheimen), Stijn Joye (Center for Journalism Studies, UGent) en Pieter Stockmans (onderzoeksjournalist, co-auteur De jihadkaravaan). Nico Haasbroek (journalist, oud-hoofdredacteur NOS) modereert. 

SPREKERS


Minka Nijhuis (1958) is sinds 1990 werkzaam als freelance journalist. Ze schrijft voor Vrij Nederland en diverse andere tijdschriften, en levert bijdragen voor het Radio 1 journaal, VPRO-radio en incidenteel voor andere radio en tv programma's. Nijhuis werkt veel in Zuidoost-Azië, als erkend specialist over Birma, maar doet ook regelmatig verslag vanuit conflictgebieden, de afgelopen jaren vooral vanuit Irak en Syrië. In 2010 won ze de VPRO/Bob den Uylprijs 2010 voor haar boek Birma, Land van geheimen (Balans, 2009). (Foto © Kees Metselaar)

Stijn Joye is als professor verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen (Universiteit Gent) waar hij lid is van de onderzoeksgroepen ‘Centre for Cinema & Media Studies' (CIMS), ‘Center for Journalism Studies' (CJS) en ‘Health, Media & Society' (HM&S). Als onderzoeker spitst Joye zich toe op de representatie van lijden met bijzondere aandacht voor rampenberichtgeving. Andere onderzoekslijnen betreffen onder meer alternatieve nieuwsactoren alsook buitenlandberichtgeving.

Journalist Pieter Stockmans gaat op zoek naar de verwachtingen en angsten achter de opstanden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Zijn focus is de impact van sociaal-economische, politieke en religieuze ontwikkelingen op de levens van gewone mensen. Hij publiceerde al in o.a. MO* en Knack, vooral over o.a. de Syrische opstand met focus op Libanon, Hezbollah en de jihadisten; de migratie in het Middellandse Zeegebied; en protestbewegingen in Jordanië. Stockmans is co-auteur van het boek De Jihaadkaravaan.

Moderator Nico Haasbroek is journalist in hart en nieren. Hij werkt en werkte voor TV, radio, krant en internet, in binnen- en buitenland.

 

Deze avond gaat ook door in Amsterdam op 29 februari 2016. Zelfde moderator, ander panel.


Organisatie: deBuren, Fonds Pascal Decroos, VVOJ, OneWorld, Zebrastraat en Pakhuis de Zwijger. Met de steun van de VVJ.

 

 

 

Foto: Journalist and photographer Jeremy Kelly, from Melbourne, Australia, files pictures via a BGAN satellite terminal from Foward Operating Base Tora, home to a detachment of the French Foreign Legion, in the Hindu Kush mountains in Surobi, eastern Afghanistan. Photo taken 6th December 2009 by photographer Jerome Starkey.


 

Documenten

Goesthink @ Mediacafé: de media in tijden van crisismaart 19, 2016. Geschreven door Vicky Geeroms, Paulien De Clercq en Maxine Heylands.

 

 

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: