Speech Battle IV | Let's meet the Aliens!

De kunst van de toespraak

Dit jaar organiseren we weer een avondvullend programma rond de kunst van de toespraak met tips en tricks van Kristof Geutjens (speechschrijver van vice-eersteminister Kris Peeters) en Kristien Vermoesen (communicatiespecialist en medeoprichter van FINN). De insteek voor de speechopdracht sluit aan bij de programmafocus You Ain't Seen Nothin' Yet van Beurschouwburg. Wat is waar en wat is niet waar, wat is realiteit en wat is perceptie? Hoe overtuig je het publiek van iets dat ongelofelijk is?

'Er is intelligent buitenaards leven ontdekt! De Amerikaanse president Barack Obama stuurt een missie uit om kennis te maken. Schrijf zijn speech!' Met die opdracht daagden we je uit. De drie meest memorabele inzendingen worden door acteur Mandela Wee Wee op de planken gebracht. Het publiek kiest de winnaar!

Bart Brinckman (politiek journalist voor De Standaard) leidt de avond in goede banen.

Mandela Wee Wee (1983) studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht. Hij speelde zijn eerste hoofdrol in de grote theaterproductie Mogadishu van De Utrechtse Spelen in 2013. Een jaar later acteerde, zong en danste hij in de succesvolle muziektheaterproductie Gejaagd Door De Wind. In 2015 maakte Wee Wee een uitstap naar televisie en speelde hij een rol in het vierde seizoen van de veelgeprezen misdaadserie Penoza. Daarnaast speelde hij in 2015 in Accattone van Johan Simons (NTGent) dat in première ging tijdens het driejaarlijkse theaterfestival de Ruhrtriennale. Het stuk ging daarna in België in première in het stadstheater NTGent. In datzelfde jaar speelde Mandela in A Raisin In The Sun (Well Made Productions). Wee Wee maakt deelt uit van De Stokerij, een toneelgezelschap dat vanuit de thuisstad Schiedam (reis)voorstellingen maakt voor de kleine en grote zaal. In het kader van het 400ste sterfjaar van Shakespeare werkt De Stokerij op dit moment aan een fonkelnieuwe bewerking van Hamlet.


De avond bestaat uit twee onderdelen

• We beginnen met een gesprek over het schrijven van een goede speech met speechschrijver Kristof Geutjens en communicatiespecialist Kristien Vermoesen (FINN). Wat is de essentie van de ideale speech? Welke valkuilen moet je als speechschrijver of spreker zeker zien te vermijden? Wat is de juiste balans tussen emotie en ratio? Hoe zorg je ervoor dat een speech klinkt alsof degene die hem uitspreekt het zelf geschreven heeft?

• Het tweede deel van de avond bestaat uit de eigenlijke wedstrijd: wie wint de Speech Battle? We hebben in februari een oproep verspreid onder mensen die speechschrijver willen worden of die al tekstschrijver zijn en het graag eens op willen nemen tegen collega's en jonge talenten. De opdracht luidt als volgt:

Er is intelligent buitenaards leven ontdekt op een voor mensen bewoonbare planeet. Schrijf een speech voor de Amerikaanse president Barack Obama waarin hij bekendmaakt dat er namens de mensheid een missie wordt gestuurd om kennis te maken.

• De drie beste teksten worden vooraf geselecteerd door een professionele jury. De jury bestaat uit Kristof Geutjens, Kristien Vermoesen en Renée Broekmeulen. Tijdens de Speech Battle leest toneelacteur Mandela Wee Wee - die voor de gelegenheid in de huid van Barack Obama kruipt - de drie speeches voor. Het hoogtepunt van de avond is natuurlijk de stemming: het publiek bepaalt wie van de drie finalisten de geschiedenis ingaat als de winnaar van de vierde Speech Battle!


Opdracht voor kandidaten

Meedoen aan de Speech Battle is helaas niet meer mogelijk. De opdracht luidde als volgt:

Er is intelligent buitenaards leven ontdekt op een voor mensen bewoonbare planeet. Schrijf een speech voor de Amerikaanse president Barack Obama waarin hij bekendmaakt dat er namens de mensheid een missie wordt gestuurd om kennis te maken. Maak in de speech duidelijk hoe wij mensen de buitenaarders tegemoet zullen treden. Gaan we voor een militante of pacifistische aanpak? Kiezen we voor een politieke, militaire, economische of ecologische strategie?

De deadline was 14 april (09:00).

• De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden).

Praktische info: we vragen kandidaten om donderdag 28 april alvast vrij te houden in de agenda. Op donderdag 21 april hoor je of je tekst meedingt in de Speech Battle!

• De drie beste teksten worden door een professionele jury van speechschrijvers geselecteerd en op donderdag 28 april door de toneelacteur Mandela Wee Wee voorgedragen. Het publiek kiest de beste speech. De winnaar krijgt een beloning van €250 van deBuren. De jury geeft feedback op de speeches. De drie beste speeches zullen na de Speech Battle op de site van deBuren gepubliceerd worden. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.


De jury

Kristof Geutjens werkte jarenlang als communicatiespecialist voor de Vlaamse overheid. Aanvankelijk bij het Vlaamse Ministerie van Landbouw en Visserij en vervolgens bij het Kabinet van de minister-president. Sinds oktober 2014 werkt hij als communicatieadviseur en speechschrijver voor de vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters van de federale overheid.

Renée Broekmeulen schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder andere Wouter Bos, Roger van Boxtel) en staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO's van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties, en geeft in binnen- en buitenland trainingen en lezingen over het vak.

Kristien Vermoesen werkte jarenlang als journalist voor De Tijd, De Standaard, VRT en Sanoma. Zij is medeoprichter en managing partner van het Brusselse pr-bureau FINN waar ze uiteenlopende organisaties begeleidt in hun communicatiestrategie, waaronder Pfizer, Atlas Copco en Jan De Nul.

 

Tips voor het schrijven van een goede speech

Volgens speechschrijver en docent Renée Broekmeulen en Nathalie Milio (speechschrijver voor de gouverneur van de provincie Antwerpen Cathy Berx) zijn dit de zeven kenmerken van een overtuigende speech:

1) past bij het publiek,
2) past bij de spreker,
3) heeft een duidelijke boodschap,
4) is in spreektaal in plaats van in schrijftaal,
5) is concreet in plaats van abstract,
6) heeft een hoorbare structuur en
7) heeft stijl en aantrekkingskracht.

 

Organisatie: deBuren, Speech ! Belgian Speech Writers Network, Renée Broekmeulen en Beursschouwburg in het kader van hun programmafocus You Ain't Seen Nothin' Yet

Speech ! - Belgian Speech Writers Network is een kakelvers initiatief dat als doelstelling heeft om expertise en kennis rond het (professioneel) tekst- en speechschrijven in België te verzamelen en te delen. De initiatiefnemers achter Speech ! zijn Nathalie Milio, Kristof Geutjens en Wouter Indemans. Het communicatiebureau FINN (o.l.v. Kristien Vermoesen) en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren treden op als strategische partners.

De wedstrijd werd mede aangekondigd door Creatief SchrijvenSchrijven Online en Schrijverspunt

 

Foto's

Dit evenement vond plaats op donderdag 28 april 2016

Beurskafee | Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel

Vertel het verder: