Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Grijze Cellen | FWO-Excellentieprijzen

Talkshow met Lieven Scheire en muziek van Aafke Romeijn!

Tijdens deze speciale Grijze Cellen stellen wij u voor aan de laureaten van de FWO-Excellentieprijzen van 2015. Om de vijf jaar bekroont een internationale jury vijf Vlaamse wetenschappers elk met een bedrag van 100.000 euro. De officieuze Vlaamse nobelprijzen van 2015 zijn uitgereikt aan Gustaaf Van Tendeloo (UA), Luc Van Gool (KU Leuven), Peter Vandenabeele (UGent en VIB), Greet Van den Berghe (KU Leuven) en Marc Leman (UGent). Presentator Lieven Scheire gaat met de laureaten in gesprek over hun onderzoek en toekomstplannen.

De avond wordt gekruid met muziek van singer-songwriter Aafke Romeijn!

 

Laureaten FWO-Excellentieprijzen 2015


Aan de Universiteit Antwerpen doet professor Gustaaf Van Tendeloo onderzoek naar deze complexe samenhang van atomen om zo de eigenschappen van materialen beter te leren begrijpen. Het onderzoekscentrum EMAT, geleid door Staf Van Tendeloo, is één van de meest prestigieuze groepen ter wereld op het gebied van elektronenmicroscopie. Onlangs wist Van Tendeloo dankzij deze techniek aan te tonen dat de afnemende capaciteit van batterijen te maken heeft met de bewegende metaalatomen die vast komen te zitten op plaatsen waar ze eigenlijk niet thuishoren; een ontdekking die ook kan helpen om batterijen te verbeteren. Hij wordt terecht beschouwd als een pionier in elektronische beeldvorming. Ook de industrie doet regelmatig een beroep op zijn expertise en kennis, en zijn reputatie overstijgt dan ook ruimschoots de muren van de universitaire gemeenschap.

Lees hier een interview van Reinout Verbeke met Gustaaf Van Tenderloo op de site van Eos

 

Professor Luc Van Gool werkt als onderzoeker aan zowel de KU Leuven als de ETH Zürich. Zijn onderzoek bestrijkt een brede waaier van aspecten van computer vision, beeldvorming en beeldverwerking. Dankzij zijn brede interesse, heeft zijn theoretische onderzoek geleid tot toepassingen voor onder andere films, beveiliging, archeologie en digitalisering van cultureel erfgoed. Zo heeft hij onder andere baanbrekend werk verricht op het vlak van efficiënte herkenning van voorwerpen en het zogenaamde tracking, wat een grote impact heeft op de ontwikkeling van auto's die volledig autonoom rijden.

Lees hier een interview van Reinout Verbeke met Luc Van Gool op de site van Eos

 

Het onderzoek van professor Peter Vandenabeele (UGent en VIB) heeft geleid tot nieuwe inzichten in celdood en heeft zo de weg geopend naar nieuwe behandeling voor degeneratieve ziekten, evenals voor kankertherapieën. Celdood is een fundamenteel biologisch proces dat een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van het embryo, het in stand houden van een volwassen organisme en bij ziekteprocessen van meercellige organismen. In het uitgebreide en nog steeds groeiende domein van onderzoek naar celdood is Peter Vandenabeele een wereldautoriteit, dankzij zijn bijdrage bij het identificeren van de moleculaire mechanismen van apoptosis, necrosis en necroptosis.

Lees hier een interview van Reinout Verbeke met Peter Vandenabeel op de site van Eos


Professor Greet Van den Berghe (KU Leuven) doet al meer dan 20 jaar translationeel onderzoek op het vlak van de intensieve geneeskunde. Bij dit onderzoek vertrekt men van de patiënt en van concrete diagnoses, om via wetenschappelijk onderzoek in het laboratorium nieuwe therapieën te vinden die men terug bij de patiënt probeert toe te passen. Zo heeft zij onder andere ontdekt dat het opruimsysteem voor celschade slecht functioneert tijdens kritieke ziekte, een probleem dat versterkt wordt door het toedienen van voeding. Voordien dacht men dat voeding het herstel van deze patiënten zou bevorderen, wat dus niet het geval is. Het onderzoek van Greet Van den Berghe heeft de zorg voor patiënten over de hele wereld al ingrijpend veranderd, en opent nog steeds nieuwe perspectieven voor onderzoek dat zich uitstrekt tot andere domeinen ver buiten haar eigen veld.

Lees hier een interview van Reinout Verbeke met Greet Van den Berghe op de site van Eos

 

Professor Marc Leman (UGent) onderzoekt hoe mensen interageren met muziek, en is vooral geïnteresseerd in de cognitieve en motiverende processen die, op basis van muziekinteractie, aanleiding geven tot zingeving en zelfontplooiing. Marc Lemans werk is opvallend interdisciplinair; in zijn onderzoek naar hoe mensen interageren met muziek combineert hij met veel succes zowel musicologie, psychologie en zelfs ingenieurswetenschappen. Zijn onderzoek gaf aanleiding tot de ontwikkeling van een nieuw theoretisch en methodologisch kader voor muziekonderzoek: embodied music cognition. Dit vernieuwende kader gaf inmiddels ook aanleiding tot een reeks van concrete toepassingen in muziek zelf, maar ook in sport, revalidatie en interactieve multimedia.

Lees hier een interview van Reinout Verbeke met Marc Leman op de site van Eos

Beelden: FWO © Carl Vandervoort

Organisatie: deBuren, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), Wetenschappelijk Tijdschrift Eos en Handelsbeurs Concertzaal

 

 

Video's

 

 

 

 

 

Dit evenement vond plaats op maandag 7 maart 2016

Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent

Vertel het verder: