...Whose peace will it be?

Brusselse première van een documentaire van Luc Pien over Irak en het Midden-Oosten

Filmmaker Luc Pien verzamelde getuigenissen van academici, kunstenaars en denkers uit Irak en de Arabische wereld over verleden, heden en toekomst van het Midden-Oosten. Academici in de diaspora mijmeren over de behoefte aan vrijheid, onderwijs, en menselijkheid voor de Arabische wereld. Vluchtelingen uit Irak praten over de wreedheden waaraan zij werden en worden blootgesteld. Westerse filosofen en specialisten onderzoeken waarom de kennis van en het respect voor andere culturen en mensen soms vlakaf verdwenen lijken. Ambtenaren van de Verenigde Naties blikken terug op hun interventies in de afgelopen decennia.

In welke mate en hoe is het Westen verantwoordelijk voor de puinhoop in de regio? Welke politieke acties zou de VN moeten ondernemen? Is het denkbaar dat zogenaamd verlichte landen een echte dialoog opstarten, met respect voor alle betrokkenen? Over welke middelen beschikken wij om de menselijke en culturele rijkdom van de Arabische wereld te herstellen? Hoe stellen we mensen in staat hun lot opnieuw in eigen handen te nemen? Wat moet er gebeuren opdat Irak, en de hele regio, weer veilig en leefbaar zouden worden? Is hoop terug mogelijk? En aan wie zal de vrede toebehoren, als die ooit terugkomt?

De documentaire toont geen wreedheden - het geweld is genoegzaam bekend. De makers laten mensen voor zichzelf spreken, in hun ware kleuren. Fictie ontmoet de werkelijkheid in de poëzie van het beeld en in respect voor de mensheid.

Organisatie: BRussells Tribunal en the Wizard i.s.m. deBuren

Programma:

19:30 verwelkoming door Lieven De Cauter; "chanson de geste" door Charles Ducal
19:35 vertoning ...Whose peace will it be?
21:00 publieksdiscussie, gemodereerd door Lieven De Cauter, en met Luc Pien (regisseur), Hans von Sponeck (Assist. Secretaris-Generaal VN) en Yasmine Jawad (Iraaks academicus)
22:00 receptie, aangeboden door deBuren
22:30 einde

Over de reeks

Checkpoint Europa

deBuren werpt een liefdevolle en bezorgde blik op onze steeds diversere maatschappij, De invloed van migratie en diversiteit op onze cultuur en samenleving is een onderwerp dat nu en de komende jaren een belangrijke rol blijft spelen in de Lage Landen en in de programmering van deBuren.

"You broke the ocean in half to be here, only to meet nothing that wants you - the immigrant." - Nayyira Waheed

24.09
Debat: De grenzen van Europa Amsterdam
04.10 Gesprek: Jef Lambrecht over IS Oostende
06.10
Debat: Battle of Ideas: moet Fort Europa eraan geloven?
Brussel
09.10 Theater: Marieke Marieke
Brussel
10.10
Boeklancering: Halfway Home
Brussel
18.11
Docu & gesprek: Brussel: elke cultuur zijn eigen eiland?
Brussel
19.11 Docu & gesprek: On the way to school
Brussel
24.11
Gesprek: Hoe kan institutioneel racisme bestreden worden? Brussel
26.11 Docu & gesprek: The Land of the Enlightened | Pieter-Jan De Pue Brussel
04.12 Docu & gesprek: Light in time to come
Brussel
10.12
Docu & gesprek: Zone Zero
Brussel

 

Dit evenement vond plaats op vrijdag 4 december 2015

Cinema Galeries, Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel

Vertel het verder: