Bloedgetuigen

Het magnum opus van Johan de Boose nu als theatermonoloog

In 2011 publiceerde slavist Johan de Boose zijn magistrale roman Bloedgetuigen over de Tweede Wereldoorlog, collaboratie en verzet. De Boose, naast schrijver ook acteur, herschiep zijn epische werk tot een indringende theatermonoloog. Nadat de lezers al kennis konden maken met een jonge Rus in het Rode Leger, een ballerina in Leningrad en een Vlaamse jongen die vecht aan het Oostfront, wordt de theaterbezoeker nu geconfronteerd met de schrijver als speler en … met zichzelf als medeplichtige.

Wie beweert dat er in hedendaagse literatuur geen echte verhalenvertellers meer bestaan, weet zich door deze voorstelling elegant en eloquent tegengesproken. De Boose zet een veelzijdige voorstelling neer waarin hij optimaal gebruikmaakt van videobeelden, muziek en het betoverende Russisch dat hij spreekt en zelfs zingt. De confronterende slotzin van deze monoloog zal nog lang in uw oren nadaveren.

Drie personages staan op uit het puin van de oorlog:
een Vlaamse soldaat die in Leningrad bij de SS is beland, een Russisch-Joodse soldaat die dienst neemt bij de door hem gehate Stalin, en een jonge ballerina, de meest verkrachte vrouw ter wereld. Het speelvlak is de geschiedenis, de twintigste eeuw, Europa. Het mooiste en het ergste waartoe de mens in staat is, wordt op dat speelvlak opgevoerd. Niets is vrijblijvend.

Bloedgetuigen from Mira de Boose on Vimeo.

 

 

Wedstrijd

deBuren geeft vijf boeken weg! Stuur voor 19 oktober een mailtje met als titel 'Bloedgetuigen' naar info@deburen.eu en maak kans op een exemplaar! Vergeet je naam niet te vermelden. De winnaars krijgen de avond zelf het boek mee naar huis.

 

Maand van de geschiedenis

Deze activiteit werd georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2015. deBuren is volop van de partij met nog vijf andere activiteiten:

 

Over de themalijn

De kleine zaal

Dit seizoen beklimmen ook theatermakers het podium in onze nieuwe programmalijn De kleine zaal. We trakteren je op intieme voorstellingen met het sterkste teksttheater. Onder andere Spinvis, Johan de Boose en Freek Vielen ruilen de schouwburg om voor een kleine zaal. Haal het doek op!

 

08.10 | Terra Nova: Dada! Beethoven

Paul van Ostaijen bezet 't Schoon Verdiep

Paul van Ostaijen en Beethoven penvrienden? Woordkunstenaar Kurt van Eeghem draagt de fictieve correspondentie tussen beide heren voor. Terra Nova versmelt Van Ostaijens poëzie met de muziek van Beethoven. Met de groeten van Paul en Ludwig!

09.10
| Marieke Marieke
Bij deBuren

De oorlog drijft mensen over de grenzen. Zo ging het honderd jaar geleden, zo gaat het nu. Kaltoum Boufangacha en Aminata Demba houden een oude oorlogsroman tegen de achtergrond van hun eigen familieverhaal.

 21.10 | Bloedgetuigen
Bij deBuren

De magistrale roman van Johan de Boose omgesmeed tot een indringende theatermonoloog. Een reis langs het oostfront en door het hart van Europa in de twintigste eeuw.

 
28.10
| Tom Van Bauwel & Ben Sluijs: Gebruiksaanwijzing der lyriek
Paul van Ostaijen bezet 't Schoon Verdiep


Het beste van Paul van Ostaijen, van het ambitieuze begin tot het sublieme einde! Acteur Tom Van Bauwel weet hoe je boekenwormen uit hun kot lokt. Jazzmuzikant Ben Sluijs schaart zich aan zijn zijde.


Charles Ducal © Vonk en Zonen

29.10 | Bewoond door iets groters met Charles Ducal, Filip Jordens en Jokke Schreurs
Bij deBuren en het Poëziecentrum

Voor de Dichter des Vaderlands de fakkel doorgeeft, presenteert hij zijn multimediale en meertalige verzamelbundel (Poëziecentrum), geflankeerd door straffe muzikanten. Poëzie en jazz van de bovenste plank.

(om 20u ook in het Poëziecentrum, Gent)
10.11 |
So it goes
Bij deBuren

Af en toe krijgen klassiekers een tweede leven ingeblazen, het meesterwerk waardig. De jonge theatermaker Freek Vielen toont zijn indrukwekkende Vonnegutbewerking voor het eerst in Brussel.

 
25.11
| Spinvis: Kleine Berlijnse Opera
Paul van Ostaijen bezet 't Schoon Verdiep


In opdracht van deBuren ging Spinvis aan de slag met Van Ostaijen. Een gedroomde combinatie: snerpend, teder, bruisend en vooral onweerstaanbaar muzikaal en tekstueel virtuoos.
05.12
| De Kift: Bidonville
In Cinema Nova

De culthelden van De Kift zijn terug met een voorstelling vol treffende poëzie. Met een rotvaart door de wereldliteratuur, cultfilms en monumentale docu's! Muziektheater over de rafelranden van de grootstad.

 

 

 

 

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: