Grijze Cellen Leuven | Een toekomst zonder kanker?

Lezingen en een gesprek met Hans Clevers en Peter Carmeliet

Tijdens deze aflevering van Grijze Cellen geven we het woord aan twee topwetenschappers uit de Lage Landen die baanbrekend onderzoek verrichten op het gebied van kankergenezing. Hans Clevers (UMC Utrecht en Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie) ontwikkelde dit jaar met stamcelonderzoek een methode om kankermedicatie toe te spitsen op het genoom van een patiënt. Vrijwel tegelijkertijd vond een onderzoeksteam van VIB onder leiding van Peter Carmeliet (VIB en KU Leuven) een manier om de groei van tumoren te stoppen door kankercellen uit te hongeren. Na de lezingen gaat Geerdt Magiels (bioloog, filosoof en publicist) in gesprek met Hans Clevers en Peter Carmeliet over grensverleggend kankeronderzoek.

Hans Clevers (1957) is geneticus en arts met een internationale reputatie op het gebied van darmkankeronderzoek. Sinds 1991 is Clevers verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utecht), eerst als hoogleraar immunologie en vanaf 2002 als hoogleraar moleculaire genetica. Van 2002 tot 2012 was Clevers directeur van het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek. Vervolgens was Clevers van juni 2012 tot juni 2015 president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Per 1 juni is Clevers wetenschappelijk directeur van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Clevers ontving de afgelopen jaren tal van prijzen voor zijn onderzoek, waaronder de Spinozaprijs (2001), de Louis-Jeantet Prijs (2004), de Heinekenprijs voor de Geneeskunde (2012) en de Breakthrough Prize in Life Sciences van de oprichters van Facebook en Google in 2013.

Foto: © Henk Thomas

Peter Carmeliet (1959) is hoogleraar Geneeskunde aan de KU Leuven en groepsleider van het Vesalius Research Center van Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) in Leuven. Zijn onderzoek naar bloedvatvorming en de neuro-vasculaire link (het feit dat zenuwbanen en bloedbanen volgens hetzelfde patroon door ons lichaam lopen) wordt wereldwijd erkend als baanbrekend. Peter Carmeliet is een van de voortrekkers van onderzoek dat gericht is op het vinden van praktische toepassingen voor nieuwe ontwikkelingen of ontdekkingen. Met meer dan 400 wetenschappelijke publicaties in toptijdschriften is hij een van de meest geciteerde biomedische wetenschappers. Hij ontving de afgelopen jaren verschillende prijzen, waaronder de Francquiprijs (2002), in 2005 de InBev-Baillet Latour Gezondheidsprijs en in 2010 zowel de Ernst Jung-Preis für Medizin als de FWO-Excellentieprijs.

Foto: © Ine Dehandschutter


Meer over Grijze Cellen

deBuren organiseert samen met het wetenschappelijke tijdschrift Eos, FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen), Concertzaal Handelsbeurs in Gent, KU Leuven en STUK de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks Grijze Cellen. De avonden verlopen volgens een vast stramien: allereerst geven twee topwetenschappers uit Nederland en Vlaanderen een lezing van 20 minuten en daarna volgt een gesprek onder leiding van een wetenschapsjournalist. Klik hier voor een overzicht van alle afleveringen en bekijk hier alle video's van de gesprekken!

Organisatie: deBuren, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), Wetenschappelijk Tijdschrift Eos, KU Leuven, VIB en STUK

Video's

Bekijk hier de lezing van Hans Clevers: 'Kunnen we kanker vangen en vernietigen?'

Bekijk hier de lezing van Peter Carmeliet:

Is kanker een beschavingsziekte?

 

Dit evenement vond plaats op maandag 2 november 2015

STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

Vertel het verder: