Grijze Cellen Gent | Iedereen gezond!

Lezingen en gesprek met Jaap Seidell en Luc Bonneux

We eten ongezond en bewegen te weinig. We drinken en roken te veel. Campagnes om ons gezonder te doen leven, zetten weinig zoden aan de dijk. Wat helpt dan wel? Moet de overheid ons via nudging een duwtje in de goede richting geven, zonder dat we het zelf merken? Moet er een vettaks worden ingevoerd? Moet wie ziek wordt door zijn ongezonde levensstijl, daar zelf financieel voor opdraaien? Of zijn we te ver doorgeschoten in ons streven naar gezondheid en moet iedereen maar zelf uitmaken wat goed voor hem is? Met lezingen van Jaap Seidell (hoogleraar voeding en gezondheid VU Amsterdam) en Luc Bonneux (arts, epidemioloog en auteur), gevolgd door een gesprek onder leiding van Eos-redacteur Dieter Decleene.

 

Luc Bonneux is arts, epidemioloog en wetenschappelijk publicist. Na zijn opleiding geneeskunde aan de Universiteit van Antwerpen werkte hij van 1981 tot 1986 als tropenarts in Congo. Terug in België werkte Bonneux vervolgens een jaar aan het Tropeninstituut in Antwerpen. In 1988 behaalde hij een master Epidemiologie aan de London School of Hygiene. Daarna kreeg Bonneux in 1989 een onderzoekspositie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam waar hij in 2001 promoveerde op het gebruik en de toepassing van wiskundige modellen in de evaluatie van niet overdraagbare verouderingsaandoeningen. Als publicist schreef Bonneux kritische stukken over onderwerpen als de gevaren van passief roken, de schadelijke invloed van de zon en de effectiviteit van gezondheidscampagnes. Momenteel werkt Luc Bonneux als arts voor de Stichting Groenhuysen in omgeving van Roosendaal.

 

Jaap Seidell studeerde Science in Health Nutrition aan de Wageningen UR, is hoogleraar Voeding en Gezondheid en directeur van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast is Seidell wetenschappelijk directeur van het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ) en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON). Seidell is betrokken bij onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van overgewicht en de rol van leefstijl bij het voorkomen van chronische ziektes. Hij richt zich onder meer op de effectiviteit van maatregelen en interventies die kunnen leiden tot betere preventie en zorg. Als deskundige op dit gebied adviseert hij verschillende nationale en internationale wetenschappelijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad. Hij publiceerde ruim 400 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en hoofdstukken in boeken. Samen met Jutka Halberstadt schreef hij het boek Tegenwicht - feiten en fabels over overgewicht (Bert Bakker, 2011).

 

Meer over Grijze Cellen

deBuren organiseert samen met het wetenschappelijke tijdschrift Eos, FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen), Concertzaal Handelsbeurs in Gent, KU Leuven en STUK de wetenschappelijke lezingen- en debatreeks Grijze Cellen. De avonden verlopen volgens een vast stramien: allereerst geven twee topwetenschappers uit Nederland en Vlaanderen een lezing van 20 minuten en daarna volgt een gesprek onder leiding van een wetenschapsjournalist. Klik hier voor een overzicht van alle afleveringen en bekijk hier alle video's van de gesprekken!

 

Organisatie: deBuren, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), Wetenschappelijk Tijdschrift Eos en Handelsbeurs Concertzaal

Video's

De Nederlandse gezondheidsexpert Jaap Seidell en de Belgische arts Luc Bonneux hebben grote bedenkingen bij de suikertaks:

Bekijk hier naar de voordracht van Luc Bonneux:

Bekijk hier de voordracht van Jaap Seidell:

Dit evenement vond plaats op maandag 12 oktober 2015

Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent

Vertel het verder: