Boekpresentatie: 'Duistere wegen' - Pascal Verbeken

Reis naar Vincent van Gogh in de Borinage

Duistere wegen - reis naar Vincent van Gogh in de Borinage is het nieuwe boek van schrijver, journalist en documentairemaker Pascal Verbeken (Arm Wallonië, Grand Central Belge). Tijdens de presentatie bij deBuren wordt Verbeken geïnterviewd door Koen Fillet (VRT). Verbeken schreef het boek naar aanleiding van Vincent Van Goghs jaren in de Borinage, iets waarmee Mons Culturele Hoofdstad 2015 ook flink uitpakt. 

Over Duistere wegen
Vincent van Gogh verbleef van 1878 tot 1880 in de Borinage, de legendarische mijnstreek. Het was een cruciale periode in zijn leven. Als would-be-evangelist reisde hij naar Wallonië om het woord van God te verkondigen aan de mijnwerkers, maar hij mislukte en zonk weg in een diepe crisis. Het waren maanden van armoede, isolement, ontreddering en grote geestelijke nood. In diepten van ellende koos hij uiteindelijk voor de schilderkunst. Vincent van Gogh, de schilder van het licht, vond zijn ware roeping in het 'zwarte land'. In Duistere wegen volgt Pascal Verbeken het spoor van Van Gogh in de mijndorpen van de Borinage. Zich onder andere baserend op Van Goghs brieven aan zijn broer Theo, beschrijft hij de geschiedenis van dit oudste industriegebied van het Europese continent met o.a. de opkomst van het syndicalisme en de arbeidersbeweging en de komst van de eerste migranten. Maar Verbeken gaat na ook wat er na de mijnsluitingen vandaag van deze regio overblijft in het tijdperk van globalisering en wereldkapitalisme. In protestantse kerken, volkshuizen en mijncités luisterde Verbeken naar de laatste getuigen van een verzonken België en hij registreerde de grote en kleine tekenen des tijds.

citybook
Voor deBuren schreef Pascal Verbeken een citybook. Ook daarvoor trok hij naar zjn geliefde Wallonië; deBuren vroeg hem een verhaal te schrijven voor citybooks Charleroi. Eurowash 2000, een pakketboot in de stad is het verslag van een dag in Eurowash 2000, de wasserette van de ville basse in Charleroi. U kunt het hier lezen of beluisteren. 

Pascal Verbeken (1965) is journalist, schrijver en documentairemaker. Voor Arm Wallonië (2007) won hij de M.J. Brusse-prijs voor het Beste Journalistieke Boek van het Nederlands Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en haalde hij de shortlist van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek. Voor Grand Central Belge (2012) volgde hij een negentiende-eeuwse spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond, om het requiem van een verscheurd land te schrijven. Grand Central Belge was genomineerd voor de Bob den Uylprijs 2013. Samen met Herman Selleslags maakte hij Tranzyt Antwerpia (2013).

In samenwerking met Uitgeverij De Bezige Bij

 

Foto's

Vertel het verder: