Luister in het Duister | Wuk seg je?

Een luisteravond vol Vlaamse klei

De mooie en minder mooie kanten van de Vlaamse identiteit door de oren van beslagen radiomakers uit Vlaanderen en Nederland.

Klei, zo heet de verzameling verhalen die cabaretier Wouter Deprez schreef over de kindertijd van tekenaar Carll Cneut. De mannen groeiden allebei op in het West-Vlaamse dorpje Geluwe en de verhalen zijn dan ook in een zangerig Geluwaans... Lucas Derycke stootte in Vlaanderen op enkele zeer absurde eigenaardigheden. Je zou kunnen zeggen: typisch Vlaams. De Nederlandse radiomaker Joost Wilgenhof verbaast zich over het Vlaams nationalisme in de audiodocumentaire Eigen belang eerst. En speciaal voor deze luisteravond maakt de jonge schrijfster Anneleen Van Offel haar interpretatie van misschien wel het mooiste melancholische Vlaamse lied: De Zotte Morgen.


Over de reeks

Luister in het Duister is een kleine revolutie in de manier waarop we luisteren. We breken een lans voor nieuwe radiovormen. Een samenwerkingsproject tussen radiomakers en geluidsenthousiastelingen; jong geweld en gevestigde namen uit Vlaanderen, Nederland en ver daarbuiten. Gewijd aan het vieren van de cultuur der radioverhalen. Dim de lichten en leg je oor te luisteren!

28.01 | deBuren

Rum&Roem en een amuse-gueule van jonge makers
Een avond vol audiopromille

11.02 | deBuren

Grenzeloze Liefde (VL)
Liefdevolle luisteravond

25.03 | deBuren

Masterclass audiostories
Leer een verhaal maken met geluid

28.03 | Kiebooms

Americana
Audioverhalen uit het Wilde Westen
Uitgesteld naar latere datum
Grenzeloze Liefde (NL)
Liefdevolle luisteravond
13.05 | deBuren Wuk seg je?
Meer (of minder) verstaanbare verhalen over dialecten en misverstanden

 

Katharina Smets (1984) is een onafhankelijke radiomaker met een achtergrond in filosofie, filologie en theaterwetenschappen. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC World Service en NPR. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en begeleidde radioreporters van de VRT nieuwsdienst.

Toen Katharina Smets twee jaar geleden met deBuren in gesprek ging met een voorstel om samen luisteravonden voor een publiek te organiseren begrepen wij meteen wat ze bedoelde. In tijden van grote besparingen in de media zijn de luisteravonden een vrijplaats voor experiment. Een plek waar jonge radiomakers uit Vlaanderen en Nederland de kans krijgen om naast ervaren makers nieuwe radiostukken te maken en aan een live publiek te laten horen. Een plek waar luisterverhalen als kunstvorm kunnen ontwikkelen, waar je in alle rust in het schemerduister kan luisteren naar goede verhalen.

"Ondertussen hebben we al heel wat verwezenlijkt samen. Ik kreeg de ruimte om mijn eigen radioverhalen te ontwikkelen en kon samenwerken met Third Coast in Chicago, The Guardian en Radio Doc in Nederland. De luisteravonden trekken een steeds groter publiek en er werden ondertussen in Vlaanderen, Nederland, Engeland en de Verenigde Staten avonden georganiseerd."

Organisatie: In The Dark, deBuren & de Brakke Grond

 

 

De Zotte Morgen | Anneleen Van Offel

Schrijver en radiomaker Anneleen Van Offel maakt haar eigen versie van De Zotte Morgen, misschien wel het meest melancholische Vlaamse lied. Midden in de ochtenddrukte strandt ze in wat op het eerste gezicht het tegendeel lijkt te zijn: het Centrum voor Palliatieve Zorg 'Sint-Camillus' in Antwerpen. Daar draait haar radioverhaal een heel andere richting uit dan ze zelf had voorzien.

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: