Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Philipp Blom & Geert Buelens | Grote Woorden #2

Met Abke Haring, Thomas Dieltjens en Martijn Vink
Philipp Blom & Geert Buelens

‘Laat ons het leven prijzen en geen grote woorden schuwen.' Zo begint Europa Europa!, de magistrale cultuurgeschiedenis van professor, poëet en presentator Geert Buelens over de Grote Oorlog. Dit boek, dat inmiddels is vertaald naar het Engels en Duits, vormt de leidraad voor een internationale, meerjarige reeks van deBuren in samenwerking met verschillende partners in de Lage Landen.

Tijdens een avondvullend programma rondom de Eerste Wereldoorlog wisselen we interessante lezingen en inhoudsvolle debatten af met literaire voordrachten en klassieke muziek. Uiteraard neemt de oorlogspoëzie – waarin Grote Woorden gaandeweg het veld ruimden voor even grote vertwijfeling – een belangrijke plaats in. Wat is de waarde van een vaderland? Hoe hoog de prijs van een mensenleven?

Na de eerste editie in het Rijksmuseum te Amsterdam (podcasts), bezoeken we nu de Belgische hoofdstad.

Programma

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Geert Buelens (Europa Europa!) spreekt met de Duitse historicus, romanschrijver en journalist Philipp Blom (The Vertigo Years, Europe 1900-1914 en Die Zerrissenen Jahre 1918-1938) en geeft minicolleges over dichters in de Eerste Wereldoorlog.

Actrice Abke Haring (Toneelgroep Amsterdam & Toneelhuis) draagt oorlogsgedichten voor uit de meest veelzijdige WOI-bloemlezing ooit gemaakt: Het lijf in slijk geplant, onder redactie van Geert Buelens.

Het muzikale luik is in handen van pianist Thomas Dieltjens en cellist Martijn Vink. Zij brengen twee composities van Frank Bridge: Lament voor Catherine (een pianowerk geschreven voor een negenjarig meisje dat stierf op de in 1915 getorpedeerde passagiersboot Lusitiana) en het eerste deel van zijn Sonato voor Cello and Piano waarin Bridge zijn wanhoop over de oorlog uitdrukt.

 

Organisatie: deBuren en het Kaaitheater in samenwerking met HERA-project CEGC en met steun van het Goethe-Institut Brüssel

Foto's

Dit evenement vond plaats op woensdag 4 maart 2015

Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel

Vertel het verder: