Documentaire op Donderdag: De strip hertekend

Met een introductie van stripjournalist Geert De Weyer
De strip hertekend Esemblage in opdracht van VFL 2009 60 min NL

 

In opdracht van het Vlaams Fonds voor de Letteren maakte Esemblage in 2009 De strip hertekend over zes stripauteurs uit Vlaanderen. In deze boeiende reportage over de hedendaagse Vlaamse stripcultuur vertellen Ilah (Cordelia, Mira), Judith Vanistendael (De maagd en de neger), Kim (Esther Verkest), Pieter De Poortere (Boerke), Brecht Evens (Vincent) en Philip Paquet over hun vak.

Clichébeelden van zwoegende tekenaars worden zo veel mogelijk vermeden. In plaats daarvan vertelt onder andere Pieter De Poortere over de roots van zijn Boerke, zoekt Judith Vanistendael in Brussel naar geschikte decors voor het tweede deel van De maagd en de neger en zien we hoe een impulsieve Brecht Evens naar het stripfestival van Luzern lift.

Stripjournalist Geert De Weyer geeft een introductie.

Geert De Weyer is een gepassioneerd (strip)journalist en een autoriteit op het vlak van alles wat met strips te maken heeft. Hij begon zijn carrière bij Humo en werkt momenteel als stripexpert voor De Morgen, Cobra.be en Hoera Cultuur (Canvas). Hij is auteur van verschillende boeken als België Gestript (2005), het Interviewboek rond William Vance (2005) en 100 Stripklassiekers (2008). In 2009 verscheen Loslopend Wild waarin De Weyer veertien jonge Vlaamse stripauteurs aan het woord laat. In 2005 was De Weyer medeorganisator, curator en programmator van Strip Turnhout, het grootste stripfestival van België. Tussen 2011 en 2013 werkte hij als curator bij het stripmuseum MOOF in Brussel. Als onafhankelijk curator stelde hij grote overzichtsexposities samen rond o.a. Marten Toonder, Hermann en William Vance. Sinds 2009 toert hij door Vlaanderen met verschillende lezingen rond o.a. graphic novels, Willy Vandersteen, de nieuwe generatie Vlaamse stripauteurs en Vrouwen in de strip. Op dit moment werkt hij aan een groot naslagwerk rond de Belgische strip.

 

Organisatie: deBuren en Muntpunt 


Dit voorjaar bij Documentaire op Donderdag

In de reeks Documentaire op Donderdag presenteren deBuren en Muntpunt elke maand een bijzondere documentaire. Elke vertoning wordt gekoppeld aan een introductie, een lezing of gesprek met interessante sprekers uit Nederland en Vlaanderen.

15.01 Love Alaska & Tegenlicht: Uw data zijn goud waard

26.02 De strip hertekend

19.03 Follow Me Down: Portraits of Louisiana Prison Musicians

23.04 Levende Klederdracht (Dutch Darlings)

21.05 Manhattan Brussel (nagesprek met o.a. regisseur Kwinten Gerney)

18.06 The Timbertown Follies (introductie door regisseur Leo van Maaren)

Video's

Dit evenement is
afgelopen!

Vertel het verder: