Pijn en plezier van het politieke dier #1

Aristoteles, Athene en het 'zoön politikon' - Josine Blok

De zevendelige cyclus ‘Pijn en plezier van het politieke dier' bestaat uit lezingen over drang en dynamiek in het politieke denken en handelen. Josine Blok (Universiteit Utrecht) is gespecialiseerd in onderzoek naar politiek, religie en sociale verhoudingen in de antieke Griekse wereld, thema's die al aan bod kwamen in haar proefschrift over de Amazonenmythe. Zij belicht de theorie en praktijk van burgerschap in het klassieke Athene en focust op het begrip zoön politikon bij Aristoteles en andere denkers.

 

In deze reeks:

25.01 Prof. Josine Blok: Aristoteles, Athene en het 'zoön politikon'
22.02 Dr. Tinneke Beeckman: Niccolò Machiavelli en het plezier in het machtsspel
22.03 Prof. Wessel Krul: Thomas Hobbes en het radicale streven naar gelijkheid
19.04 Prof. em. Hans Achterhuis: Hannah Arendt en de vita activa in duistere tijden
26.04 Extra op Erfgoeddag - Het belang van een culturele erfenis - Patrick Everard (Historische uitgeverij)
17.05 Prof. em. Frank Ankersmit: Jürgen Habermas en de terugkeer van het feodalisme in de politiek
07.06 Dr. Ronald Tinnevelt: Martha Nussbaum en het belang van emoties in de politiek
21.06 Synthese: Over de toekomst van het politieke dier - Met Bleri Lleshi en Manu Claeys

 

 

Over de reeks

Pijn en plezier van het politieke dier
Doorgedreven denken over de mens als gemeenschapswezen

Filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer in Berchem wil een zorgzame impuls geven aan het denken over de politieke natuur van de mens met het filosofische project Pijn en plezier van het politieke dier, dat plaatsvindt van zondag 25 januari tot en met zondag 21 juni 2015.

‘De mens is van natuur een politiek dier', stelde Aristoteles. Het menselijke handelen van dit dier is volgens de Griekse wijsgeer gericht op ‘welzijn' of ‘geluk' (eudaimonia), binnen een sociale gemeenschap. ‘Wie niet in staat is deel te nemen aan een gemeenschap, of daaraan geen behoefte heeft omdat hij zichzelf genoeg is, maakt geen deel uit van een polis, en is dus ofwel een beest of een god', luidt een sleutelzin in zijn Politica. In deze turbulente tijden is een niet dogmatisch onderzoekend denken van groot belang. Zeker voor een filosofische reflectie. Zeker in het politieke domein. Zeker voor het welzijn en geluk van humane gemeenschappen. In ‘Pijn en plezier van het politieke dier' wordt daarom aandacht besteed aan de politieke aard van de mens in het algemeen, en ook aan die van specifieke enkelingen zoals filosofen, politici of andere gemeenschapsstichters. Samen met de meest deskundige filosofen en historici uit de Lage Landen wordt gepeild naar de mogelijkheden en moeilijkheden van het politieke handelen voor vandaag en morgen.

‘Pijn en plezier van het politieke dier' is een filosofisch project met lezingen, een kunsttentoonstelling en ook meesterklassen. Alle lezingen vinden plaats op zondag om 11:00 in Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem-Antwerpen. Inkomprijs per lezing: € 9.

Dit evenement vond plaats op zondag 25 januari 2015

Filosofiehuis Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem

Vertel het verder: