Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

The vote against the EU: populism or protest?

Debat in het kader van The Battle of Ideas 2014

Battle of Ideas is een jaarlijks debatfestival in Londen. deBuren werkt met dit debat opnieuw mee aan het internationale programma 'Battle Satellites'.

In Brussel wordt vaak gezegd dat er iets gedaan moet worden aan het democratisch tekort van Europa. Maar als democratie leidt tot een stem tégen de EU klaagt de pro-Europese elite over de gevaren van het populisme. Zo klonk het direct na de Europese verkiezingen van mei 2014: eigenlijk stemden de kiezers op de populistische tegenstanders van Hollande of Cameron en niet tegen Europa.

In dit debat stellen we de vraag: zijn 'populistische' eurosceptische partijen een gevaar voor de Europese democratie, of is hun overwinning juist een teken dat die democratie goed werkt? Als we het democratisch tekort van Europa echt willen bestrijden, is het dan niet hoog tijd dat we de stem tégen Europa serieus gaan nemen? 

SPREKERS

  • Kathleen van Brempt is lid van het Europees Parlement voor de sp.a en vice-voorzitter van de Europese sociaaldemocratische fractie. Ze werd voor het eerst als Europeesm parlementslid verkozen in 1999. In 2003 verliet ze het parlement en werd ze staatssecretaris van Arbeidsorganisatie en Welzijn op het Werk in de regering-Verhofstadt I. In juli 2004 werd ze minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke kansen in de Vlaamse regering. Bij de Europese verkiezingen van 2009 trok Van Brempt de Europese lijst voor sp.a. Ze zetelt sindsdien in het Europees parlement.

  • Koen de Voegt (Antwerpen, 1980) is co-voorzitter van Pirate Parties International (PPI). Oorspronkelijk afkomstig uit het hackerswereldje richtte hij in 2012 de Antwerpse afdeling van de Piratenpartij op en werd hij kandidaat bij de locale verkiezingen. Van 2013 tot 2014 zat Koen in het nationale bestuur van de Piratenpartij en in april dit jaar werd hij gekozen tot co-voorzitter van Pirate Parties International (PPI), de internationale koepelorganisatie van de Piratenpartijen. 

  • Merijn Oudenampsen (1979, Amsterdam) is socioloog en politicoloog. Sinds januari 2011 doet hij als promovendus onderzoek naar populisme en de ruk naar rechts bij de Universiteit van Tilburg. Hij was gastredacteur van de 20e editie van het tijdschrift Open, De Populistische Verbeelding (NAi 2010). Tevens redigeerde hij ‘Power to the people!' Een anatomie van het populisme, samen met Justus Uitermark, Rogier van Reekum en Bart van Heerikhuizen. (Boom | Lemma2012). Hij schrijft regelmatig voor de Groene Amsterdammer, MetropolisM en Joop.nl. 

  • Bruno Waterfield is de Brusselse correspondent van de Daily Telegraph. Hij is co-auteur van No Means No, een essaybundel over het antidemocratische gehalte van de Europese politiek. Waterfield schrijft al over de Europese politiek sinds dertien jaar, aanvankelijk vanuit Westminster en sinds januari 2003 vanuit Brussel. 

  • Peter Whittle is een British auteur, journalist en oprichter van de denktank New Culture Forum. Hij is woordvoerder cultuur van de UK Independence Party (UKIP). Hij is de auteur van verschillende boeken over de Britse cultuur en samenleving en leverde talloze commentaren en opiniestukken voor media zoals Sunday Times, the Sunday Telegraph, Daily Mail, The Sun en de Los Angeles Times. Momenteel is hij columnist en filmcriticus voor Standpoint Magazine.

Moderator van het debat is Claire Fox, directeur van The Institute of Ideas en panellist bij BBC Radio 4's 'Moral Maze'.

 

Organisatie: deBuren en Institute of Ideas

Video's

>> Volg het debat hier live (om 19:50)

Foto's

Dit evenement vond plaats op woensdag 12 november 2014

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: