Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mediacafé | Journalist, behoed ons voor de expertocratie!

De burger informeren over een steeds complexere wereld

Het kernenergievraagstuk, het Europese besluitvormingproces, de Lange Wapper – voorbeelden van dossiers die maatschappelijk zeer relevant, maar stuk voor stuk ook bijzonder ingewikkeld zijn. Zulke zware dossiers zie je steeds vaker. Een groeiend aantal burgers ziet door de bomen het bos niet meer en voelt zich niet meer in staat deel te nemen aan het maatschappelijk debat, wat nefast is voor de democratie.

Onderschatten de media met hun almaar kortere, vereenvoudigde verslaggeving het intellect van de burger? Heeft de journalistiek zich voldoende aangepast aan een meer complexe maatschappij? Hoe kan de journalist zijn rol daarin blijven spelen? Met Maxie Eckert (De Standaard), Dirk Draulans (bioloog, Knack-journalist, schrijver) en Tamar de Waal (UvA, freelance journalist). Trui De Maré (VRT) modereert.

 

Over de sprekers

Maxie Eckert is redactrice binnenland bij De Standaard. Ze won in 2013 de Belfius Persprijs in de categorie ‘schrijvende pers' met Het ziekenhuisrapport / Alarm op de spoed dat in mei 2012 in De Standaard verscheen. Ze nam de gezondheidszorg onder de loep aan de hand van de inspectieverslagen van alle 56 Vlaamse ziekenhuizen.

 

Dirk Draulans is bioloog, journalist en schrijver. Sinds 1987 is hij redacteur bij Knack.Hij is doctor in de wetenschappen en werkte aan de universiteit van Oxford, waar hij zich verdiepte in de gedragswetenschappen. Hij schreef tal van geruchtmakende en succesvolle boeken. Draulans zet zich in voor de popularisering van de sociobiologie. In 2012 verscheen Samen voor ons eigen. Sociaal gedrag van de prehistorie tot de Facebookgeneratie.

 

© Marianne HommersomTamar de Waal promoveert na haar opleidingen filosofie en rechten in de politieke filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op naturalisatie- en inburgeringsvereisten en de ethiek van migratie. Als journalist en publicist maakte ze radio bij AmsterdamFM en deed ze mee aan een masterclass onderzoeksjournalistiek georganiseerd door het weekblad De Groene Amsterdammer. Afgelopen jaar publiceerde ze artikelen in de Volkskrant, Trouw en NRC Next. De frustratie is groot, een artikel over de segregatie in Parijs, kwam tot stand op basis van een residentieproject van deBuren bij Stichting Biermans-Lapôtre.

foto Tamar de Waal © Marianne Hommersom


Organisatie: deBuren, Fonds Pascal Decroos, VVOJ en Zebrastraat met de steun van VVJ

Dit evenement vond plaats op donderdag 11 december 2014

Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent

Vertel het verder: