Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Verhalen bij het sterven

Met Marc Cosyns, Maarten Inghels en Ester Naomi Perquin

Verhalen sterken, ontroeren, troosten en verhelderen, een leven lang, tot bij het sterven ... En zelfs daarna. Marc Cosyns (huisarts, docent, opiniemaker) bundelde nieuwe, originele teksten van zowat vijftig auteurs in Verhalen voor het sterven gaan. Maarten Inghels coördineert en Ester Naomi Perquin werkt mee aan het sociaal-literair Nederlands-Vlaamse project De eenzame uitvaart, waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een gedicht schrijven en dit op de uitvaart voordragen. In de aanloop naar Allerzielen staan we even stil bij de eindigheid van het leven en de mooie en minder mooie kantjes van dit universele thema.

Ester Naomi Perquin won de poëziedebuutprijs Het Liegend Konijn in 2007 en schreef een eenpersoonsreisadvies voor citybooks Boekarest, een van de favorieten van Willem Bongers-Dek, adjunct-directeur en programmator literatuur bij deBuren.

>> In de reeks 'Documentaire op Donderdag' presenteren deBuren en Muntpunt op 18 december Poule des Doods, met een nawoord door dichter F. Starik, oprichter van de Eenzame Uitvaart (voorheen de Poule des Doods). Regisseur Astrid Bussink maakte een documentaire over dit initiatief.

Over de sprekers

© Maaike BearelleMarc Cosyns is huisarts (Wijkgezondheidscentrum Watersportbaan), praktijkassistent aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent, auteur-opiniemaker en bevoorrecht deskundige inzake stervensbegeleiding.

foto © Maaike Bearelle

 

© Koen BroosMaarten Inghels is schrijver en dichter. In oktober 2013 verscheen het reportageboek De eenzame uitvaart, 40 verhalen en gedichten bij vergeten levens over zijn werkzaamheden als coördinator van De eenzame uitvaart in Antwerpen. Zijn werk wordt uitgegeven door De Bezige Bij Antwerpen.

foto © Koen Broos

 

© Maatje van EckEster Naomi Perquin debuteerde in 2007 bij Uitgeverij van Oorschot met de bundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander. Perquin is columnist voor de Groene Amsterdammer, schrijft radioverhalen voor VPRO's De Avonden en werd benoemd tot Stadsdichter van Rotterdam (2011-2013). Voor haar derde dichtbundel, Celinspecties (2012), werd ze onderscheiden met de prestigieuze VSB Poëzieprijs 2013.

foto © Maatje van Eck

> De eenzame uitvaart in Nederland

> De eenzame uitvaart in Vlaanderen


Organisatie: deBuren


!!! Extra boekentip !!!

Gelieve de familie te volgen. Koffietafels in Vlaanderen
van Rob Belemans, Katrijn D'hamers, Marc Jacobs (red.)

De koffietafel: het is een traditie die onlosmakelijk verbonden is met begrafenissen en het proces van afscheid nemen. Vandaag de dag zijn er veel verschillende invullingen van het verschijnsel. Zowel de klassieke koffietafel als de vele varianten worden in dit boek sprekend in beeld gebracht door Titus Simoens, winnaar van de Nikon Young Promising Photographer Award 2012.

Gelieve de familie te volgen is een origineel fotoboek met uiteenlopende tekstbijdragen. Zo worden de regionale verscheidenheid en recentere ontwikkelingen van de koffietafel in de parochiezaal of het crematorium tot en met de herdenkingsfuif voor jong overledenen geschetst. Waar komen deze manieren van afsluiten van de begrafenis vandaan en zijn ze wel zo nieuw of origineel? Ook beschrijvingen van koffietafels en begrafenismaaltijden uit de Nederlandse literatuur en Vlaamse beeldfictie komen aan bod.

 

Video's

Dit evenement vond plaats op donderdag 30 oktober 2014

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: