Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Malkit Shoshan: Drones & Honeycombs

Het gebruik van drones binnen en buiten oorlogsgebied

Op 4 december presenteert deBuren een tweedelige avond in samenwerking met Het Nieuwe Instituut uit Rotterdam en in het kader van de programmareeks 2014-1914: conflict en innovatie. Relaties tussen innovatie en conflict die al optraden tijdens WOI worden hierin verbonden met hedendaagse vraagstukken. De avond bestaat uit de volgende onderdelen.

Drones & Honeycombs

Malkit Shoshan (oprichter van architectuurdenktank FAST) geeft een lezing naar aanleiding van haar onderzoek Drones & Honeycombs. Het onderzoek richt zich op een beter begrip van de civiele en publieke ruimte ten tijde van oorlog, wederopbouw en in perioden van verregaande technologische en maatschappelijke veranderingen. Voorheen gold er een helder onderscheid tussen oorlogsgebieden en de vredige civiele wereld. Dat onderscheid lijkt nu verdwenen: de oorlog is midden in de publieke ruimte terechtgekomen. Drones zijn ontwikkeld voor gebruik in conflictsituaties, maar worden nu volop ingezet buiten oorlogsgebied: van het bezorgen van pizza's tot het observeren van demonstranten. Welke effecten heeft dit op de inrichting van het publieke domein?

Het werk van Malkit Shoshan verkent de relaties tussen architectuur, planning, politiek en mensenrechten. Ze is de auteur van het prijswinnende boek Atlas of the Conflict, Israel-Palestine. Op dit moment werkt ze aan haar PhD-dissertatie aan de faculteit architectuur bij de TU Delft, het onderwerp is architectuur en het landschap van conflict en internationale relaties.

Radio Neutraal | Neutraliteit als ontwerpstrategie in Nederland

Na de lezing van Malkit Shoshan spreekt Klaas Kuitenbrouwer (programmamaker bij HNi) over neutraliteit als terugkerende productieve strategie in Nederland. Vertrekpunt voor het verhaal vormt de houding van de Nederlandse regering in het mondiale conflict van WO1, maar het perspectief is niet alleen historisch. In Radio Neutraal gaat Kuitenbrouwer in op neutraliteit als terugkerende productieve tactiek voor verschillende Nederlandse ontwerpers, architecten en beleidsmakers. Het verhaal wordt geïllustreerd en van context voorzien door historisch beeldmateriaal en recente ontwerpen.

 

Organisatie: deBuren en Het Nieuwe Instituut

Dit evenement vond plaats op donderdag 4 december 2014

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: