Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Chinese steden in Afrika

Muziek, foto's en verhalen over China's invloed op Afrikaanse steden

In een bijzondere avond met muziek en beeld vertelt journalist Michiel Hulshof het verhaal van zijn zoektocht naar de Chinese invloed op megasteden in Afrika. Hij wordt daarbij muzikaal begeleid door gitarist Timon Koomen van jazztrio Kapok (winnaar van de Nederlandse en Europese Jazzprijs 2013). Na afloop van de voorstelling gaat hij in gesprek met Stefaan Anrys, journalist en Afrikaspecialist bij tijdschrift MO*.

Als vervolg op hun onderzoek naar nieuwe Chinese megasteden - waarover deBuren in 2012 een avond organiseerde – zetten architect Daan Roggeveen en journalist Michiel Hulshof hun Go West Project voort in Afrika. Afrika urbaniseert snel, en China speelt daarin een opvallende rol. Chinese bouwbedrijven, projectontwikkelaars en ontwerpers zetten het ene na het andere grote bouwproject neer. Het meest indrukwekkende voorbeeld is Kilamba Kiaxi, een gigantische stadsuitbreiding voor 500 duizend inwoners bij de Angolese hoofdstad Luanda, die is gebouwd door de China International Trust and Investment Corporation. Het ontwerp van de wijk lijkt als twee druppels water op de huisvesting die je overal in China vindt, van Xiamen tot Kashgar. Komt China's ervaring met snelle, grootschalige verstedelijking van pas in Afrika? Kan het Chinese stedelijke model simpelweg worden geëxporteerd? En wat zijn daarvan de gevolgen? Op 15 oktober hoort u de eerste verhalen uit snelgroeiende megasteden zoals Addis Abeba, Lagos en Kigali.

Michiel Hulshof is die dag tussen 17u en 18u ook te gast in het radioprogramma Pompidou (Klara).

Michiel Hulshof (Tertium, Amsterdam) en Daan Roggeveen (MORE Architecture, Shanghai) doen sinds 2009 onderzoek naar de opkomst van megasteden. Ze maken tentoonstellingen, houden lezingen, schrijven artikelen en organiseren symposia over de hele wereld. Eind 2011 verscheen hun boek How The City Moved To Mr Sun, dat een jaar later ook in het Nederlands uitkwam en dat deBuren op 29 maart 2012 presenteerde in deSingel in Antwerpen. Sinds 2012 houden ze zich bezig met de export van Chinese stedenbouwkundige modellen naar Afrika. Bij deBuren delen ze de eerste resultaten van hun onderzoek naar de invloed van Chinese stedenbouw in snel groeiende Afrikaanse steden. Onlangs verscheen ook een speciaal nummer van het magazine Urban China, waarvoor zij gasthoofdredacteur waren en dat volledig gewijd is aan dit onderzoek.

Organisatie: deBuren en Tertium

Dit evenement vond plaats op woensdag 15 oktober 2014

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: