Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Documentaire op Donderdag: The Art of Becoming

Met een nawoord door Catherine Vuylsteke

The Art of Becoming is een poëtische documentaire over drie minderjarige jongens die hopen op een stabiele toekomst in Europa. De Afghaanse Fattah zwoegt in Istanbul en droomt van een leven in Italië. Saleh uit Syrië leeft al drie jaar zonder familie in België en smacht naar zijn ouders. Mamadou uit Guinee probeert zijn opleiding af te maken terwijl uitzetting dreigt. Door hun verhalen heen wordt het volledige proces van migratie blootgelegd: onrealistische verwachtingen over Europa, het leven in een zorgcentrum en de onophoudelijke strijd om uitzetting te vermijden.

Na de vertoning vertelt regisseur Catherine Vuylsteke over het maken van de documentaire en hoe het intussen met de drie hoofdpersonages gaat.

Catherine Vuylsteke is sinologe en werkt sinds 1989 als buitenlandredacteur bij De Morgen. Ze maakte reportages in verschillende landen in Azië en Afrika over socio-economische, maatschap-pelijke en culturele thema's. In 2007 schreef ze Volksrepubliek van Verlangen over de heden-daagse Chinese maatschappij. Een jaar later verscheen Onder Mannen, verzwegen levens van Marokkaanse homo's en in mei 2009 volgde Het gewicht van Hemelse Vrede, vrijheid en verzet sinds Tiananmen. In 2011 maakte zij samen met Hanne Phlypo de documentaire Silent Stories en in datzelfde jaar verscheen haar boek Vroeger is een ander land waarin zij portretten optekent van acht jongeren die moederziel alleen in België aanspoelden. Het thema van dit boek werkte zij in 2013 samen met Hanne Phlypo verder uit tot de documentaire The Art of Becoming. Deze film viel dubbel in de prijzen op het Festival des Libertés in Brussel, met zowel de Grand Prix als de RTBF-prijs.

Dit najaar in de reeks Documentaire op Donderdag

In de reeks Documentaire op Donderdag presenteren deBuren en Muntpunt elke maand een bijzondere documentaire. Elke vertoning wordt gekoppeld aan een introductie, een lezing of gesprek met interessante sprekers uit Nederland en Vlaanderen.

18.09 14-18 Nederland tijdens WOI (nagesprek met Hasan Evrengun)

16.10 Sta me bij (nagesprek met sp.a-politica Elke Roex)

20.11 The Art of Becoming (nagesprek met regisseur Catherine Vuylsteke)

18.12 Poule des Doods (met een nawoord door dichter F. Starik)

 

Organisatie: Muntpunt en deBuren

Video's

Dit evenement vond plaats op donderdag 20 november 2014

Muntpunt, Munt 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: