Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Uitwegen | Wat is goede literatuur en wie bepaalt dat?

Met Hans Demeyer, Maarten van der Graaff, Matthijs de Ridder, Frank Vande Veire en Kila van der Starre
Kila van der Starre

Het literaire tijdschrift nY presenteert uitwegen uit de literaire impasse van relativiteit: door te definiëren wat goede literatuur is, door de roep om literaire en ethische autoriteit serieus te nemen, door niet op te houden bij het gevoel en de beleving, door het belang van literatuur onder woorden te brengen. Met Hans Demeyer, Maarten van der Graaff, Matthijs de Ridder, Frank Vande Veire en Kila van der Starre.

De hedendaagse lezer heeft meer kanalen dan ooit om boekenadvies in te slaan. Niet langer berichten enkel kwaliteitskranten en -weekbladen over literatuur, maar ook glossy’s en gratis kranten. Er is de opkomst van internetkritiek en ook commerciële bedrijven geven boekenadvies: 'people who bough X, also bought Y'.

Deze hoeveelheid en verscheidenheid aan recensies lijkt echter vooral de relativiteit ervan te onderstrepen: ‘Zo’n recensie is ook maar een mening’. Iedereen heeft autoriteit en daardoor eigenlijk niemand. Het lijkt wel of de vertegenwoordigers van de literatuur net zomin willen ingrijpen in ons persoonlijke leven als de gemiddelde sterveling. Wie durft een ander immers nog goede raad te geven, zonder er meteen op te laten volgen: ‘maar jij moet natuurlijk kiezen voor wat jou het beste lijkt.’

Met 'Uitwegen' stelde het literaire tijdschrift nY een dossier samen dat een weg zoekt uit de literaire impasse van relativiteit: door te definiëren wat goede literatuur is, door de roep om literaire en ethische autoriteit serieus te nemen, door niet op te houden bij het gevoel en de beleving, door het belang van literatuur onder woorden te brengen en de ingenomen positie te omkleden met argumentatie. Op deze avond, ingeleid door Hans Demeyer, presenteren Maarten van der Graaff en Frank Vande Veire hun stellingen waarop Kila van der Starre reageert. Daarna volgt een panelgesprek onder leiding van Matthijs de Ridder.

 

Organisatie: deBuren i.s.m. nY

Foto's

Dit evenement vond plaats op dinsdag 16 september 2014

deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Vertel het verder: