IM: Herr Seele

Met een grafrede door Jan Florizoone
© Filip Meutermans

Wie droomt er niet van om op zijn eigen begrafenis aanwezig te zijn? Met een lofrede, een In Memoriam? Tom Sawyer deed het in het avonturenboek van Mark Twain, deBuren en Vrijstaat O. zetten het in deze langlopende reeks in scène.

Ditmaal vraagt vaste gastvrouw Anna Luyten tijdens een intiem, zij het publiek gesprek aan Peter Van Heirseele alias Herr Seele hoe hij na zijn dood herdacht wil worden. In de catalogus der bijzon­dere menselijke specimens is er allicht maar één die de activiteiten van pianostemmer, striptekenaar en mediafiguur combineert. Overgoten met een stevige scheut do­ it ­your­self punk attitude, dadaïsti­sche humor én een fascinatie voor de oude meesters uit de schilderkunst. Zijn bekendste werk en alter ego heet Cowboy Henk, de 'inlandse' cowboy met de reuzenkuif en de absurde invallen, een figuur die hij samen met Kamagurka bedacht. Na dertig jaar is dit oeuvre goed voor de Prix du Patrimoine op het festival van Angoulême en publicaties in tientallen landen. Daarnaast wordt hij steeds meer ge­vraagd als schilder, ondermeer in het atelier van Cézanne in Aix­-en-­Provence.

De laudatio van deze IM is in handen van boezem­vriend en kunsthistoricus Jan Florizoone.

IM is een meerjarige reeks van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Vrijstaat O. Herbeleef alle afleveringen via deburen.eu/nl/im.

Video's

Foto's

© Fernand Boedt

Vertel het verder: