Deugdzame Stad #4 | Leren in de stad

Debat met Hans van Combrugge, Larc Laquière en Iman Lechkar

Moslimfilosoof Al Farabi zag het verwerven van kennis als een van de pilaren van de deugdzame stad. Wanneer we met zijn ogen naar het Vlaams onderwijs kijken, valt vooral op dat het socio-economische ongelijkheid reproduceert. Dat bleek ook uit het recente Pisa-rapport. Hoe verder? Te gast zijn gezinspegadoog Hans Van Crombrugge (HUB), onderwijsspecialist Marc Laquière en Iman Lechkar (HUB). Rotterdamse schooldirecteur en bepleiter van de zogenaamde Superschool Erik van ’t Zelfde geeft een lezing.

Hans Van Crombrugge, gezinspedagoog aan de HUB, spreekt over hedendaags islamitisch pedagogisch denken. Marc Laquière, onderwijsspecialist en één van stichters van de Iqra-school in Borgerhout, vraagt zich af of kwalitatief onderwijs voor iedereen mogelijk is. Iman Lechkar, docent aan de HUB en onderzoekster bij Brussel stroomt door, toont videogetuigenissen van multiculturele leerlingen en studenten.

Eric van ’t Zelfde (1972) studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij schreef in die periode de literatuurmethode Read or Alive, part 2, waarmee hij een Europese onderscheiding ontving voor innovatief onderwijs. Eric startte zijn onderwijskundige carrière in de Haagsche Schilderswijk. Sindsdien verbetert hij het onderwijs in achterstandswijken. In 2012 veranderde hij met zijn docententeam voorgoed het landschap van het Nederlandse onderwijs. Deze ambitie om het onderwijs te verbeteren werd in 2013 vastgelegd door documentairemaker Kees Brouwer van de VPRO. De Tegenlicht-aflevering  'Superschool', hieronder terug te kijken, werd verkozen tot beste uitzending van 2013. 

In deze reeks:

19.10.2013 Deugdzame Stad #1: Het rationele versus het religieuze denken in de islam
cc Berchem
21.12.2013 Deugdzame Stad #2: Jongeren in Antwerpen en Brussel
cc Berchem
22.02.2014 Deugdzame Stad #3: De evolutie van de islambeleving tijdens 50 jaar Marokkaanse migratie
cc Berchem
26.04.2014 Deugdzame Stad #4: Leren in de stad
cc Berchem
17.05.2014 Deugdzame Stad #5: Hoe representatief is onze representatieve democratie?
cc Berchem

 

Organisatie: Moussem Nomadisch Kunstencentrum i.s.m. deBuren en Averroes

Video's

Nu al benieuwd naar de Superschool van Erik van 't Zelfde? Kijk dan deze aflevering van Tegenlicht (VPRO). Temidden van werkloosheid, huiselijk geweld, drugshandel en schietpartijen probeert een bevlogen schooldirecteur met zijn Rotterdamse school het leven in de wijk en de vooruitzichten van de kinderen te verbeteren.

Vertel het verder: