Deugdzame Stad #3 | 50 jaar Belgische islam

Debat en lezing Meryem Kanmaz

In 2014 herdenken we de vijftig jarige aanwezigheid van migranten uit islamitische landen zoals Marokko en Turkije. Terwijl ze onthaald werden als gastarbeiders, werden ze vervolgens migranten, nog iets later primeerde hun etniciteit en werden ze geduid als Turken en Marokkanen en vervolgens vond de term allochtonen ingang. Sinds de jaren '90 spreken we over moslims. Plots primeerde de religieuze pijler van hun identiteit. Tijdens deze derde editie staan we samen met enkele denkers van hier stil bij deze evolutie.

Programma

Meryem Kanmaz is doctor in de sociale en politieke wetenschappen en deed onderzoek naar moskeeën en religieuze organisatievorming van moslimminderheden in de diaspora. Zij is tevens één van de oprichters van MANA, het Expertisecentrum voor Islamitische Culturen in Vlaanderen , ze is auteur van Islamitische Ruimtes in de Stad en mede-auteur van Nieuwbouwmoskeeën in Vlaanderen. Zij kijkt naar de collectieve religieuze organisatievorming van moslims uit Marokko en Turkije en naar hoe de bredere samenleving reageerde op de steeds meer zichtbaar wordende religie van de migranten. In haar lezing staat ze ook stil bij hoe de migrantengemeenschap er zelf mee omging. (Als voorsmaakje van de lezing publiceerde Moussem een geschreven interview met onderzoekster Meryem Kanmaz over 50 jaar islam in België.)

PAUZE

Introductiefilmpje Tariq Ramadan (Professor of Contemporary Islamic Studies in the Faculty of Oriental Studies, Oxford University) over Europese islam.

Panelgesprek tussen Fouad Gandoul (politicoloog en secretaris van Empowering Belgian Muslims vzw), Maryam H'Madoun (Econome, moslima en activiste) en Houssin Ben Hadach (bankbediende en bestuurslid en woordvoerder van de moskee van Berchem). Iman Lechkar (antropologe) zal het gesprek in goede banen leiden.

We sluiten af met de Deugdzame stad volgens Bart Van Nuffelen van het Martha Tentatief.

Naar goede gewoonte loodst Layla El Dekmak ons door de rijkgevulde avond.

 

Over de reeks

De stad is de kleinste samenleving die volmaakt of deugdzaam kan zijn en tot geluk kan leiden voor haar bewoners." Met dit citaat van de islamitische denker Al Farabi als inzet organiseert Moussem Nomadisch Kunstencentrum samen met deBuren een reeks van vijf gespreksavonden over het samenleven in de stad met haar verschillende gemeenschappen en overtuigingen. We stellen telkens het gedachtegoed van een groot islamitisch denker centraal, reflecteren over een welbepaald thema en nodigen een kunstenaar uit om zijn visie te formuleren op de deugdzame stad.

In deze reeks:

19.10.2013 Deugdzame Stad #1: Het rationele versus het religieuze denken in de islam
cc Berchem
21.12.2013 Deugdzame Stad #2: Jongeren in Antwerpen en Brussel
cc Berchem
22.02.2014 Deugdzame Stad #3: De evolutie van de islambeleving tijdens 50 jaar Marokkaanse migratie
cc Berchem
26.04.2014 Deugdzame Stad #4: Leren in de stad
cc Berchem
17.05.2014 Deugdzame Stad #5: Hoe representatief is onze representatieve democratie?
cc BerchemDeugdzame stad is een productie van Moussem Nomadisch kunstencentrum in samenwerking met deBuren en vzw Averroes.

 

Toelichting bij de podcast:

Meryem Kanmaz houdt een lezing en spreekt over drie dingen: 50 jaar moslims in België, 40 jaar erkenning van de islamitische eredienst en de toekomst. Hoe samenleven in de deugdzame stad van morgen?
Bart van Nuffelen spreekt over 'de nieuwe stad', die volgens hem van een probleem in 'een optie' is veranderd. 'Vijf jaar geleden had ik het zelf als problematisch ervaren dat 68% van de kinderen een andere achtergrond heeft. Nu ik dagelijks in de kleuterklas mijn zoon afhaal is het een evidentie geworden. Ik zie meer en meer de mogelijkheden ervan.'

Video's

De deugdzame stad volgens Fikry El Azzouzi

HERBELEEF

Begin 2012 gaf Tariq Ramadan op uitnodiging van deBuren en MANA in Vooruit (Gent) een lezing over de islam in Europa en de omwenteling in het Midden-Oosten. Lees meer »

Documenten

Vertel het verder: