Aan de knoppen #1 | De netwerksamenleving

De impact van technologie op de informatiesamenleving
Marietje Schaake

Geeks, nerds en hackers zitten aan de knoppen van de informatiesamenleving. Hoe kunnen burgers, politici en journalisten goede beslissingen nemen zonder de juiste kennis van de nieuwe technologie waarop onze samenleving draait? Marietje Schaake (Europarlementariër voor D66) gaat over dit onderwerp in gesprek met ondernemer en software-ingenieur Stef van Grieken (Open State Foundation) en journalist Maurits Martijn (De Correspondent).

Technologie is steeds belangrijker voor het functioneren van de informatiesamenleving, maar begrijpen we de impact van nieuwe technologie wel voldoende? Van het gebruik van sociale media en email, tot de nieuwste innovaties of onze kritieke infrastructuur ... wie zitten er aan de knoppen? In hoeverre heeft het ontwerp van technologie invloed op onze basisrechten en vrijheden? Heeft het nog wel zin om wetten te maken terwijl de technologische ontwikkelingen altijd sneller gaan?

Geeks, nerds en hackers zitten aan de knoppen van de informatiesamenleving, maar leven vaak in een hele eigen wereld waarin technologie centraal staat. Tegelijkertijd is het steeds lastiger voor burgers, politici en journalisten om goede beslissingen te nemen zonder de juiste kennis van de technologie waarop onze samenleving draait.

Marietje Schaake (Europarlementariër voor D66) leidt een panelgesprek over dit onderwerp waar zij in haar politieke loopbaan van meet af aan mee bezig is geweest.

Zij spreekt met ondernemer en software-ingenieur Stef van Grieken (1986) die bekend is als initiatiefnemer van diverse platforms op het snijvlak van democratie en technologie zoals Hack de Overheid, Het Nieuwe Stemmen en Apps voor Nederland. Van Grieken houdt zich bezig met het vergroten van transparantie en participatie in de samenleving met behulp van technologie en zet zich in voor open data, zodat overheden informatie die met publieke middelen werd verzameld terug geeft aan mensen.

Maurits Martjin is journalist van De Correspondent, het succesvolle online medium dat afgelopen september is gelanceerd. Maurits schrijft over technologie, surveillance en privacy. Voor De Correspondent was hij zes jaar redacteur van weekblad Vrij Nederland. Hij studeerde communicatiewetenschap en filosofie in Amsterdam.

Dit programma maakt deel uit van het publieke luik van het congres Computers, Privacy en Data Protection (CPDP). Alle info: www.cpdpconferences.org

 

In deze reeks:

DI 21.01 Aan de knoppen #1 | De netwerksamenleving
WO 19.02 Aan de knoppen #2 | Click for Change

 

Meer over privacy:

DO 23.01 Wat is de toekomst van de privacy?
DI 22.04 It's the economy, stupid! #10 | Privacy te koop

 


Organisatie: deBuren en De Groene Amsterdammer. In het kader van CPDP (VUB)

Video's

Foto's

Vertel het verder: