Nieuwe maatjes: Simon van der Geest en Bart Moeyaert

Met Bart Moeyaert, Karin Kustermans, Tijs Delbeke en jonge kunstenaars

Hoofdgast in deze aflevering van Nieuwe maatjes is Simon van der Geest, de beste jonge Nederlandse kinderboekenschrijver van het moment. Hij nodigde Bart Moeyaert uit om met hem in gesprek te gaan, onder leiding van kinderboekenexpert Karin Kustermans. Kustermans is hoofdredacteur van Leesgoed, recensent, redacteur, vertaler, lezer én ijzersterk interviewer. De muziek is in handen van singer-songwriter Tijs Delbeke en we beleven een nieuwe editie van het artistieke blinddateprogramma BCC!

Nieuwe maatjes is een frisse reeks literaire ontmoetingen. Voor de tweede editie nodigden we de beste jonge Nederlandse kinderboekenschrijver van het moment uit. Simon van der Geest (1978) debuteerde in 2009 met de juichend onthaalde boek Geel Gras dat genomineerd werd voor de Gouden Uil en vertaald is in het Duits en Italiaans. Zijn grote doorbraak kwam met Dissus (2011), een bloedstollende herschrijving van de Odyssee waarmee hij terecht de Gouden Griffel 2011 won. In 2013 vestigde hij definitief zijn naam in kinderboekenland toen hij voor Spinder ook de Gouden Griffel won: een unieke prestatie. Zijn bekroning met de Jan Wolkers Prijs bewijst dat ook een volwassen publiek warmloopt voor zijn toegankelijke maar ingenieuze boeken.

We vroegen aan Van der Geest om een Grote Vlaamse Auteur aan te wijzen met wie hij in gesprek wil gaan. Hij noemde prompt Bart Moeyaert die direct toezegde. Moeyaert viert in 2014 dertig jaar schrijverschap en publiceerde tientallen werken, proza en poëzie, was stadsdichter van Antwerpen en won een complete dierentuin aan boekenwelpen, boekenleeuwen, boekenpauwen en boekenuilen.

Humo noemde Tijs Delbeke de hardstwerkende muzikant van Antwerpen. Deze veelzijdige singer-songwriter speelde als gastmuzikant voor Dez Mona, Roosbeef, Mauro Pawlowski en dEUS en timmert zelf aan de weg met Sir Yes Sir. Reden genoeg om hem uit te nodigen maar er is meer: hij zette onlangs het gedicht 'De waarheid krijgt een stoel' van Bart Moeyaert op muziek. Dat kunt u hier beluisteren en uiteraard live in Vrijstaat O.

We openen de middag met het resultaat van het project BCC: een artistieke blind date. Een jonge Nederlandse dichter(es) en een jonge Vlaamse tekena(a)r(es) ontmoeten elkaar op zaterdag 18 januari om 15:00 voor het eerst. Dan maken we ook aan het publiek bekend wie onze geheime gasten zijn. 24 uur later stellen ze het resultaat van hun ontmoeting voor aan u: een Gesamtkunstwerk, een originele samenkomst van woord en beeld. De eerste editie met Maarten van der Graaff en Karolien Vanderstappen was alleszins een succes en is hier te herbeleven.


Organisatie: deBuren en Vrijstaat O.

Foto's

© Sarah Poesen

Vertel het verder: